Nasiona chia – dlaczego warto wprowadzić do swojej diety szałwię hiszpańską?

Nasiona chia – dlaczego warto wprowadzić do swojej diety szałwię hiszpańską?

W przeszłości Aztekowie uważali, że nasiona chia pomagają w utrzymaniu prawidłowej kondycji organizmu i zapewniają bystrość umysłu.  Dlatego przez wieki szałwia hiszpańska była podstawowym pożywieniem Indian z Meksyku. W Europie zasłynęła dopiero w 2009 roku i szybko dołączyła do grupy tzw. superfoods, czyli produktów, które mają niezwykłe właściwości zdrowotne. Podpowiadamy, dlaczego powinieneś wprowadzić ją do swojej diety.

Strony www Strony www

Czym jest szałwia hiszpańska?

Nasiona chia, czyli inaczej szałwia hiszpańska, to produkt, który w Ameryce Południowej znany był już od stuleci. Aztekowie wierzyli, że ma ona niezwykłe właściwości, które pomagają w utrzymaniu prawidłowej kondycji organizmu i zapewniają bystrość umysłu. W Europie chia doceniono w 2009 roku, kiedy Unia Europejska uznała je za produkt spożywczy i pozwoliła na dodawanie nasion do chleba.

Szałwia hiszpańska rośnie na terenach Ameryki Południowej – w Meksyku, Gwatemali, Paragwaju, Argentynie i Boliwii. Jej rośliny mają około metra wysokości, a kwiaty wykształcają znane nam, malutkie nasiona w kolorze białym, brązowym lub czarnym. Obecnie jest ona popularnym produktem spożywczym, szczególnie cenionym przez ludzi prowadzących zdrowy tryb życia.

Właściwości nasion chia

Chia nie bez powodu należą do grupy tzw, superfoods. Już jedna mała porcja nasion dostarcza nam między innymi błonnika, wapnia, magnezu, fosforu i cynku, które poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Ponadto szałwia hiszpańska jest bogata w kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, które poprawiają pracę naszego mózgu oraz mają pozytywny wpływ na nasz nastrój i koncentrację. Dzięki zawartości leptyny nasiona chia poprawiają przemianę materii i mają właściwości zwiększające poziom energii. Chia są również doskonałe dla osób, które pragną zrzucić niechciane kilogramy, a to wszystko dlatego, że zawarty w nich błonnik daje odczucie sytości i oczyszcza organizm z toksyn. Spowalnia również trawienie węglowodanów i wchłanianie cukrów prostych.

Jak jeść nasiona chia?

Smak nasion szałwii hiszpańskiej jest neutralny, dlatego możesz ją dodawać niemal do każdej potrawy. W najprostszej wersji może to być np. kanapka lub jogurt posypany nasionami. Możesz je również zmielić i dodać do wypiekanego własnoręcznie chleba lub naleśników. W tej postaci doskonale sprawdzą się również jako zagęszczacz zup i sosów.

Chia sprawdzają się również jako dodatek do koktajli, musli oraz owsianki. Przed dodaniem ich do posiłku zalej nasiona gorącą wodą i odstaw na około 20 minut. Kiedy stworzą „galaretkę”, dodaj je do śniadania, kolacji lub przekąski, którą jesz w ciągu dnia.

Prawdziwą furorę robią desery z nasionami chia. Mogą to być na przykład puddingi (wypróbuj pudding chia z musem mango!), desery czekoladowe oraz ciasta w formie tzw. „ptasiego mleczka”. Tak stworzone smakołyki będą idealne dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać, ale nie mogą zrezygnować z ulubionych słodyczy.

Jak zrobić pudding chia? Wystarczy, że dodasz do nasion dziewięciokrotnie większą ilość płynu – możesz zdecydować się np. na smakowe mleko roślinne. Mieszankę wstaw do lodówki i od czasu do czasu mieszaj, aby w puddingu nie zrobiły się grudki. Tak przygotowany możesz zostawić na całą noc w lodówce, a rano zjeść na śniadanie.

Dodając chia do posiłku, pamiętaj, aby nie przekraczać dziennej zalecanej dawki. Są to około 3 łyżeczki. Szałwia hiszpańska jest bogata w błonnik, dlatego jeśli zjesz jej za dużo, możesz mieć małe problemy ze strony układu pokarmowego.

Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (7)
2.6
Komentarze
Dodaj komentarz