Nalewka z głogu: przepis na nalewkę leczniczą, zastosowanie

Nalewka z głogu: przepis na nalewkę leczniczą, zastosowanie

Głóg już od dawna jest znanym i lubianym lekarstwem zielarskim. Przygotowywana z niego nalewka i inne przetwory wykazują cenne właściwości zdrowotne. Korzystnie działają na serce i są niezastąpione w okresie przeziębień. Przeczytaj, jak przygotować nalewkę z owoców i z kwiatostanu głogu. Poznaj niezwykłe właściwości tej rośliny i jej wpływ na nasze zdrowie.

Przepis na nalewkę z owoców głogu

Przepisów na nalewkę z głogu jest całe mnóstwo! Roślina ta jest chętnie wykorzystywana w medycynie naturalnej. W naszym artykule znajdziesz instrukcje, jak przygotować nalewkę z owoców i z kwiatostanu głogu. Najpopularniejszą wersją nalewki jest ta z owoców. Aby ją zrobić, przygotuj:

  • 1 kg dojrzałych owoców głogu,
  • 4 szklanki spirytusu,
  • 50 dag cukru,
  • ok. 6-10 goździków,
  • szczyptę cynamonu,
  • skórkę startą z 1 cytryny,
  • 4 szklanki przegotowanej wody.

Najpierw oczyść i dokładnie umyj owoce. Następnie wsyp je do dużego słoika i zalej spirytusem oraz 1 szklanką wody. Słoik szczelnie przykryj i odstaw na 14 dni. W tym czasie codziennie doglądaj owoce i poruszaj nimi. Po upływie dwóch tygodni przez kilka minut gotuj w garnku pozostałą część wody, a następnie dodaj do niej goździki, cynamon oraz cukier. Następnie zlej spirytus z owoców znajdujących się w słoju i mieszając, wlej do syropu.

Mieszaninę wlej do czystego słoika, zamknij i odstaw na około 3 dni. Następnie przefiltruj i wlej do butelek. Gotowe butelki najlepiej umieścić w ciemnej, chłodnej piwnicy na kilka miesięcy. Po tym czasie nalewka dojdzie i będzie miała wyśmienity smak.

Przepis na nalewkę z kwiatów głogu

Nalewkę z kwiatów głogu przygotowuje się w proporcjach 1:2. Poniżej znajdziesz przepis na nalewkę ze 100 g kwiatów.

Przygotuj:

  • 100 g kwiatów głogu,
  • 75 ml spirytusu,
  • 20 ml gliceryny,
  • 30 ml wody.
Kwiaty przełóż do słoika. Spirytus, glicerynę i wodę wymieszaj ze sobą w osobnym naczyniu. Następnie zalej kwiaty mieszanką tak, by wszystkie znajdowały się pod jej poziomem. Słój szczelnie zakręć i odstaw w ciemne miejsce na około 2 tygodnie. W tym czasie codziennie potrząsaj słoikiem.

Po upływie 14 dni zawartość słoja przefiltruj przez gazę, a płyn pozostaw na noc, by kolejnego dnia znów go przefiltrować. Nalewka z kwiatostanu głogu będzie już gotowa do przelania w butelki. Najlepiej pozostawić ją w zimnym i chłodnym miejscu na około 6-12 miesięcy.
nalewka z głogu

Nalewka z głogu – zastosowanie

W głogu znajdziemy, takie składniki jak:

  • garbniki,
  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • pektyny,
  • flawonoidy.

Nic więc dziwnego, że przetwory z głogu mają lecznicze właściwości. Zawarte w tej roślinie związki flawonoidowe działają rozkurczowo na mięśnie jelit i naczyń krwionośnych. Głóg przyczynia się do utlenienia mięśnia sercowego, liczne badania mówią o tym, że ma on realny wpływ na zdolność do ćwiczeń przy chorobach związanych z niewydolnością serca - zmniejszenie duszności i zmęczenia, które jest objawem chorób sercowych.

Poza tym głóg wspomaga naszą odporność i jest naturalnym lekarstwem, które warto mieć w swojej spiżarni. Warto go stosować m.in. na nadciśnienie, zaparcia, nerwicę, bezsenność, bolesne miesiączki czy infekcje dróg moczowych. Przed rozpoczęciem naturalnego leczenia warto jednak skonsultować się z lekarzem. Należy również pamiętać, że roślina ta nie działa natychmiastowo i aby zobaczyć efekty jej stosowania - trzeba spożywać ją regularnie.

Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży