Nalewka z głogu: przepis na nalewkę leczniczą, zastosowanie
Głóg już od dawna jest znanym i lubianym lekarstwem zielarskim. Przygotowywana z niego nalewka i inne przetwory wykazują cenne właściwości zdrowotne. Korzystnie działają na serce i są niezastąpione w okresie przeziębień. Przeczytaj, jak przygotować nalewkę z owoców i z kwiatostanu głogu. Poznaj niezwykłe właściwości tej rośliny i jej wpływ na nasze zdrowie. Zapraszamy do lektury!
Przepis na nalewkę z owoców głogu
Czy wiesz, że przepisów na nalewkę z głogu jest całe mnóstwo? Roślina ta jest chętnie i nie bez powodu wykorzystywana w medycynie naturalnej. W naszym artykule znajdziesz instrukcje, jak przygotować nalewkę z owoców i z kwiatostanu głogu. Najpopularniejszą wersją nalewki jest ta z owoców. Aby ją zrobić, musisz zaopatrzyć swoją spiżarnię w następujące składniki:
1 kg dojrzałych owoców głogu,
4 szklanki spirytusu,
50 dag cukru,
ok. 6-10 goździków,
szczyptę cynamonu,
skórkę startą z 1 cytryny,
4 szklanki przegotowanej wody.
Najpierw oczyść i dokładnie umyj owoce. Następnie wsyp je do dużego słoika i zalej spirytusem oraz jedną szklanką wody. Słoik szczelnie przykryj i odstaw na 14 dni. W tym czasie codziennie doglądaj owoce i poruszaj nimi, aby uzyskać więcej soku. Po upływie dwóch tygodni przez kilka minut gotuj w garnku pozostałą część wody, a następnie dodaj do niej goździki, cynamon oraz cukier. Następnie zlej spirytus z owoców znajdujących się w słoju i mieszając, wlej do syropu.
Mieszaninę wlej do czystego słoika, zamknij i odstaw na około 3 dni. Następnie przefiltruj i wlej do butelek. Gotowe butelki najlepiej umieścić w ciemnej, chłodnej piwnicy na kilka miesięcy. Po tym czasie nalewka z owoców głogu dojdzie i będzie miała wyśmienity smak.
Przepis na nalewkę z kwiatów głogu
Nalewkę z kwiatów głogu przygotowuje się w proporcjach 1:2. Poniżej znajdziesz przepis na nalewkę ze 100 g kwiatów.
Potrzebne składniki to:
100 g kwiatów głogu,
75 ml spirytusu,
20 ml gliceryny,
30 ml wody.
Kwiaty przełóż do słoika. Spirytus, glicerynę i wodę wymieszaj ze sobą w osobnym naczyniu. Następnie zalej kwiaty mieszanką tak, by wszystkie znajdowały się pod jej poziomem. Słój szczelnie zakręć i odstaw w ciemne miejsce na około 2 tygodnie. W tym czasie codziennie potrząsaj słoikiem.
Po upływie 14 dni zawartość słoja przefiltruj przez gazę, a płyn pozostaw na noc, by kolejnego dnia znów go przefiltrować. Nalewka z kwiatostanu głogu będzie już gotowa do przelania w butelki. Najlepiej pozostawić ją w zimnym i chłodnym miejscu na około 6-12 miesięcy.
Nalewka z głogu – zastosowanie
W głogu znajdziemy, takie składniki jak:
garbniki,
witaminę C,
witaminy z grupy B,
pektyny,
flawonoidy.
Nic więc dziwnego, że przetwory z głogu mają lecznicze właściwości. Zawarte w tej roślinie związki flawonoidowe działają rozkurczowo na mięśnie jelit i naczyń krwionośnych. Głóg przyczynia się do utlenienia mięśnia sercowego, liczne badania mówią o tym, że ma on też realny wpływ na zdolność do ćwiczeń przy chorobach związanych z niewydolnością serca – zmniejszenie duszności i zmęczenia, które jest objawem chorób sercowych.
Poza tym głóg wspomaga naszą odporność i jest naturalnym lekarstwem, które warto mieć w swojej spiżarni. Warto go stosować m.in. na nadciśnienie, zaparcia, nerwicę, bezsenność, bolesne miesiączki czy infekcje dróg moczowych. Przed rozpoczęciem naturalnego leczenia warto jednak skonsultować się z lekarzem. Należy również pamiętać, że roślina ta nie działa natychmiastowo i aby zobaczyć efekty jej stosowania – trzeba spożywać ją regularnie.
Nalewki możesz przygotować również na bazie innych owoców! Zainspiruj się naszym przepisem i sprawdź, co można zrobić z malin.