Artykuł sponsorowany

Najpopularniejsze rodzaje sushi

Najpopularniejsze rodzaje sushi

Sushi zyskuje na popularności w Polsce, ale nadal nie można uznać go za codzienne danie. Dlatego też nie wiemy zbyt wiele o tej potrawie. Większość ludzi nie zdaje sobie zapewne sprawy z różnorodności sushi. A to danie to nie tylko kawałek surowej ryby z ryżem. Pod tym pojęciem kryje się o wiele więcej. Sprawdź, więc jakie są najpopularniejsze rodzaje sushi?

Japoński przysmak – ranking najpopularniejszych rodzajów sushi

  1. Nigiri

Ten rodzaj sushi ma postać wydłużonych kulek z ryżu i ułożonych na nich kawałków ryby lub owoców morza. Często dodaje się także japoński omlet zwany tamagoyaki. Do ryżu dodaje się ocet, a całość nigiri można jeść z chrzanem wasabi. Czasem wykorzystuje się także wstążkę nori, czyli jadalnych wodorostów. Nigiri to jeden z najprostszych do przygotowania rodzajów sushi.

  1. Maki

Nazwa tego rodzaju sushi pochodzi od sposobu przygotowywania go (podobnie jest w przypadku nigiri, które oznacza „ugniatać”). Maki to ryż i kawałki owoców morza lub warzyw zawinięte w algi nori. To właśnie ten rodzaj sushi jest najpopularniejszy w Polsce.

  1. Futo-maki

Jest to odmiana sushi opisanego w poprzednim punkcie. Różni się tym, że jest grubsza, osiąga 4-6 centymetrów. Zdarza się, że futo-maki podaje się z wystającymi kawałkami warzyw, takimi jak ogórek. Ten zabieg ma na celu zwiększenie atrakcyjności wizualnej dania.

  1. Ura-maki

Kolejna wersja opisywanego wcześniej sushi to ura-maki. Wyróżnia się ona tym, że warstwy potrawy występują w innej kolejności. Na zewnątrz znajduje się ryż, a cała reszta, łącznie z algami nori, jest umieszczana w środku. Ten rodzaj sushi często obtacza się w sezamie. Niestety to danie jest nieco trudniej przygotować samemu. Ale nie ma potrzeby do obaw – przecież sushi można zjeść w restauracji, np. w Osaka Sushi. Istnieje też możliwość zamówienia potrawy do domu.

  1. Temaki

Ten rodzaj odbiega nieco od powszechnego wyobrażenia o sushi. Powodem jest jego nietypowa forma. Temaki ma postać rożków zrobionych z alg, które wypełnia się kawałkami ryby, warzywami i oczywiście ryżem.

Jak jeść sushi?

Według tradycji, sushi powinno się jeść pałeczkami, ewentualnie palcami. Jednak w Polsce często jest wybierany widelec, bo jest to dla nas znacznie wygodniejsza opcja. Sushi często podaje się z sosem sojowym lub chrzanem wasabi. Poza tym, między różnymi rodzajami dania spożywa się marynowany imbir, którego zadaniem jest oczyszczenie kubków smakowych jedzącego. Bardzo często zamawia się bowiem całe zestawy sushi, zawierające różne jego odmiany. Dzięki imbirowi lepiej odczuwa się smak. Sushi występuje w bardzo wielu formach. Warto próbować różnych rodzajów tej potrawy.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz