Najpopularniejsze gatunki serów żółtych
Właściwości żółtego sera
Sery żółte powstają z dobrej jakości mleka, a dokładniej z podpuszczkowego skrzepu mleka. Jest on poddawany nieraz wielomiesięcznej obróbce, która obejmuje m.in.: formowanie, odwadnianie, nasalanie, a wreszcie dojrzewanie. W efekcie możemy rozkoszować się wyjątkowym produktem, który doskonale smakuje pod różnymi postaciami.
Czy warto jeść żółty ser? Zapytaliśmy o to „ROTR” Spółdzielnię Mleczarską w Rypinie:
Żółty ser jest bardzo odżywczym pokarmem. Spożywając ser żółty, dostarczamy sobie nie tylko energii, ale też mnóstwo wapnia, białka, fosforu i cynku, witaminy A i B12.
Ser żółty to nie tylko źródło cennych i łatwo przyswajanych składników, ale też produkt, którego nigdy nie powinno zabraknąć w lodówce. Urozmaici kanapkę, pozwoli wyczarować tosty, poprawi smak dań makaronowych, sprawdzi się też jako przystawka albo samodzielne danie – np. zupa serowa. Testuj różne rodzaje sera żółtego i przekonaj się, jak wiele pyszności można z niego zrobić!
Najpopularniejsze gatunki żółtego sera
Ser żółty może powstawać z różnych rodzajów mleka. Proces produkcji jest długi i wieloetapowy. To sprawia, że można stworzyć mnóstwo gatunków sera, modyfikując ten proces, dobierając składniki czy kultury bakterii. Oto najpopularniejsze gatunki sera żółtego:
- Gouda – zalicza się do serów twardych. Jej smak to połączenie łagodności i wyrazistości. Gouda, mimo bycia twardym serem, ma dość elastyczny i miękki miąższ. W jej strukturze mogą być obecne niewielkie oczka.
- Ser edamski – pod wieloma względami podobny do sera Goudy. Może śmiało z nią konkurować.
- Ementaler – bardzo podobny do dwóch powyższych, jednak ma większe dziury.
- Tylżycki – powstaje na bazie przepisu ementalera, ale dzięki zastosowaniu innych bakterii fermentacyjnych uzyskuje się intensywniejsze smak oraz zapach. Skórka jest ciemniejsza niż miąższ.
- Cheddar – ten ser pachnie wyjątkowo charakterystycznie i ma ciemny kolor z pogranicza pomarańczu i żółci. Jego smak, choć ostry, jest przełamany łagodną nutą orzechową.