Najlepsze ciasta świąteczne – 3 przepisy, które warto sprawdzić!
Do tradycyjnych ciast świątecznych możemy zaliczyć serniki, pierniki, keksy, miodowce czy kruche ciasteczka. Ich tajemnica leży w sposobie ich przygotowania. Dlatego odkryj przepisy na pyszne świąteczne ciasta. Do wyboru masz 3 propozycje, które stworzysz z kilku składników. Sprawdź, jak je przygotować! Zapraszamy do lektury naszego poradnika.
1. Świąteczny piernik
Oprócz placków świątecznych zdecyduj się na przygotowanie piernika. Aby go sporządzić, będziesz potrzebować:
mąki pszennej – 1 kilograma,
miodu – 500 gramów,
masła – 150 gramów,
jajek – 3 sztuk,
mleka – 120 mililitrów,
smalcu – 100 gramów,
cukru – 220 gramów,
sody oczyszczonej – 3 łyżeczek,
mleka – 3 łyżek,
odrobiny soli,
przypraw do piekarnika.
Oprócz tego przygotuj powidła śliwkowe lub dżem, polewę czekoladową, bakalie, orzechy czy posypkę do ozdobienia. Dojrzewający piernik staropolski wymaga cierpliwości. Przesiej w tym celu mąkę do dużej miski. Przypraw i wymieszaj wszystko. Rozpuść w rondelku masło, smalec, miód i cukier. Gotuj, aż wszystko się rozpuści. Mieszaj masę. W ten sposób zapobiegniesz jej przypaleniu. Z uwagi na to, że gotujący się miód zwiększa swoją objętość, użyj większego garnka. Wlej do misy z mąką gorącą lub wrzącą masę miodową. Później rozpuść sodę oczyszczoną w mleku. Potem dodaj ją do masy na ciasto. Wymieszaj ręcznie bądź z użyciem miksera wszystko. Masa powinna być gęsta i jednolita.
2. Babka makowo-kokosowa
Świąteczne wypieki to także babka makowo-kokosowa. Składniki na nią znajdziesz w każdym sklepie spożywczym:
suchy zmielony mak – 150 gramów,
masło – 220 gramów,
cukier – 170 gramów,
sok z cytryny – połowa cytryny,
jajka – 6 sztuk,
mąka pszenna – 100 gramów,
proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki,
wiórki kokosowe – 100 gramów,
cukier puder.
Przepis na ciasto świąteczne: Wysmaruj masłem lub margaryną formę na babkę z kominkiem. Następnie odstaw na bok. Potem utrzyj miękkie masło z cukrem na jasną masę. Dodaj sok z połowy cytryny. Miksuj i dodaj następująco po jednym jajku. Miksuj je około ½ minuty. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia mąkę, z makiem oraz wiórkami kokosowymi. Wmieszaj je następnie do masy jajecznej. Przełóż ciasto do przygotowanej formy na babkę. Piecz w nagrzanym piekarniku około 40 minut. Temperaturę ustaw na 180 stopni Celsjusza. Wyciągnij z piekarnika ciasto, a potem zostaw w formie. Wyłóż na kuchenną kratkę. Odczekaj, aż ostygnie. Potem posyp je cukrem pudrem.
3. Świąteczny sernik
Szukasz przepisu na dobre ciasto świąteczne? W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć świątecznego sernika. Zrobisz go z:
masła – 200 gramów,
cukru pudru – 1 szklanki,
jajek – 6 sztuk,
zmielonego twarogu – 1 kilograma,
śmietanki 30% – 150 mililitrów,
mąki ziemniaczanej – 40 gramów,
pomarańczy – w tym 1/3 szklanki cukru,
czekolady 52% – 100 gramów,
śmietanki 30% – 60 mililitrów.
Wykonanie: Po wyjęciu składników z lodówki, odczekaj, aż się ocieplą w pokojowej temperaturze. Oddziel żółtka od białek. Umyj i obierz ze skórki pomarańczę. Pokrój skórkę w kostkę i wsadź do garnka. Następnie dosyp cukru i dolej 1/3 szklanki wody. Gotuj do miękkości na małym ogniu przez około 10 minut. Mieszaj, a potem uzupełniaj wodę. Skórka nie powinna się przypalić.
Przygotuj niewielką formę o wymiarach 21 x 26 centymetrów. Możesz także użyć tortownicy o 26 centymetrach. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Ubij na puszysto i dodaj cukru pudru. Stopniowo dołącz żółtka. Ubijaj masę przez cały czas. Następnie zmniejsz siłę miksera do średniej. Połącz wszystko w jednolitą masę. Dodaj zmielony ser i ponownie miksuj. Potem dołącz śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Miksuj, aż połączysz składniki na jednakową masę. Wymieszaj wszystko szpatułką. Wyłóż masę serową do przygotowanej formy. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez godzinę. Wyjmij ciasto i pozostaw do ostudzenia. W celu przygotowania polewy połam kosteczki czekolady, a potem rozpuść w wodnej kąpieli z dodatkiem śmietanki. Podsyp wszystko skórką i polej polewą ciasto.