Najlepsze ciasta świąteczne – 3 przepisy, które warto sprawdzić!

Najlepsze ciasta świąteczne – 3 przepisy, które warto sprawdzić!

Do tradycyjnych ciast świątecznych możemy zaliczyć serniki, pierniki, keksy, miodowce czy kruche ciasteczka. Ich tajemnica leży w sposobie ich przygotowania. Dlatego odkryj przepisy na pyszne świąteczne ciasta. Do wyboru masz 3 propozycje, które stworzysz z kilku składników. Sprawdź, jak je przygotować! Zapraszamy do lektury naszego poradnika.

Strony www Strony www

1. Świąteczny piernik

Oprócz placków świątecznych zdecyduj się na przygotowanie piernika. Aby go sporządzić, będziesz potrzebować:

  • mąki pszennej – 1 kilograma,

  • miodu – 500 gramów,

  • masła – 150 gramów,

  • jajek – 3 sztuk,

  • mleka – 120 mililitrów,

  • smalcu – 100 gramów,

  • cukru – 220 gramów,

  • sody oczyszczonej – 3 łyżeczek,

  • mleka – 3 łyżek,

  • odrobiny soli,

  • przypraw do piekarnika.

Oprócz tego przygotuj powidła śliwkowe lub dżem, polewę czekoladową, bakalie, orzechy czy posypkę do ozdobienia. Dojrzewający piernik staropolski wymaga cierpliwości. Przesiej w tym celu mąkę do dużej miski. Przypraw i wymieszaj wszystko. Rozpuść w rondelku masło, smalec, miód i cukier. Gotuj, aż wszystko się rozpuści. Mieszaj masę. W ten sposób zapobiegniesz jej przypaleniu. Z uwagi na to, że gotujący się miód zwiększa swoją objętość, użyj większego garnka. Wlej do misy z mąką gorącą lub wrzącą masę miodową. Później rozpuść sodę oczyszczoną w mleku. Potem dodaj ją do masy na ciasto. Wymieszaj ręcznie bądź z użyciem miksera wszystko. Masa powinna być gęsta i jednolita.

2. Babka makowo-kokosowa

Świąteczne wypieki to także babka makowo-kokosowa. Składniki na nią znajdziesz w każdym sklepie spożywczym:

  • suchy zmielony mak – 150 gramów,

  • masło – 220 gramów,

  • cukier – 170 gramów,

  • sok z cytryny – połowa cytryny,

  • jajka – 6 sztuk,

  • mąka pszenna – 100 gramów,

  • proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki,

  • wiórki kokosowe – 100 gramów,

  • cukier puder.

Przepis na ciasto świąteczne: Wysmaruj masłem lub margaryną formę na babkę z kominkiem. Następnie odstaw na bok. Potem utrzyj miękkie masło z cukrem na jasną masę. Dodaj sok z połowy cytryny. Miksuj i dodaj następująco po jednym jajku. Miksuj je około ½ minuty. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia mąkę, z makiem oraz wiórkami kokosowymi. Wmieszaj je następnie do masy jajecznej. Przełóż ciasto do przygotowanej formy na babkę. Piecz w nagrzanym piekarniku około 40 minut. Temperaturę ustaw na 180 stopni Celsjusza. Wyciągnij z piekarnika ciasto, a potem zostaw w formie. Wyłóż na kuchenną kratkę. Odczekaj, aż ostygnie. Potem posyp je cukrem pudrem.

3. Świąteczny sernik

Szukasz przepisu na dobre ciasto świąteczne? W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć świątecznego sernika. Zrobisz go z:

  • masła – 200 gramów,

  • cukru pudru – 1 szklanki,

  • jajek – 6 sztuk,

  • zmielonego twarogu – 1 kilograma,

  • śmietanki 30% – 150 mililitrów,

  • mąki ziemniaczanej – 40 gramów,

  • pomarańczy – w tym 1/3 szklanki cukru,

  • czekolady 52% – 100 gramów,

  • śmietanki 30% – 60 mililitrów.

Wykonanie: Po wyjęciu składników z lodówki, odczekaj, aż się ocieplą w pokojowej temperaturze. Oddziel żółtka od białek. Umyj i obierz ze skórki pomarańczę. Pokrój skórkę w kostkę i wsadź do garnka. Następnie dosyp cukru i dolej 1/3 szklanki wody. Gotuj do miękkości na małym ogniu przez około 10 minut. Mieszaj, a potem uzupełniaj wodę. Skórka nie powinna się przypalić.

Przygotuj niewielką formę o wymiarach 21 x 26 centymetrów. Możesz także użyć tortownicy o 26 centymetrach. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Ubij na puszysto i dodaj cukru pudru. Stopniowo dołącz żółtka. Ubijaj masę przez cały czas. Następnie zmniejsz siłę miksera do średniej. Połącz wszystko w jednolitą masę. Dodaj zmielony ser i ponownie miksuj. Potem dołącz śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Miksuj, aż połączysz składniki na jednakową masę. Wymieszaj wszystko szpatułką. Wyłóż masę serową do przygotowanej formy. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez godzinę. Wyjmij ciasto i pozostaw do ostudzenia. W celu przygotowania polewy połam kosteczki czekolady, a potem rozpuść w wodnej kąpieli z dodatkiem śmietanki. Podsyp wszystko skórką i polej polewą ciasto.

Opracowanie:
Karolina
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz