Artykuł sponsorowany

Na jakie elementy trzeba zwrócić uwagę organizując stypę

Na jakie elementy trzeba zwrócić uwagę organizując stypę

Konsolacja – czyli bardziej potocznie mówiąc stypa – to piękny zwyczaj, polegający na wspólnym ucztowaniu po pogrzebie. Organizuje się je z różnych powodów – czasami dlatego, że rodzina zmarłego jest liczna i rzadko spotyka się w całości w jednym miejscu, a czasami po to, aby dodatkowo uczcić pamięć zmarłego. Niezależnie od powodu, organizując stypę należy pamiętać o kilku sprawach.

W domu

Jakkolwiek zabrzmi to dziwnie – to organizacja stypy wygląda trochę jak organizacja wesela. Należy zacząć od tego, kogo chcemy na nią zaprosić, a kogo nie, ponieważ liczba gości determinuje wielkość sali. Liczba gości zależy też oczywiście od liczebności rodziny zmarłego – trzeba mieć jednak na uwadze, że na pogrzeb nie przychodzi się z osobą towarzyszącą, jak na wesele, a często całymi rodzinami. Tak naprawdę więc nie zapraszamy samego wujka czy samej cioci, ponieważ siłą rzeczy jej rodzina będzie spokrewniona ze zmarłym i mogą przyjść nawet w komplecie. Jednak nie każdy ma liczną rodzinę, a wtedy stypę można zorganizować nawet i we własnym domu, przygotowując symboliczny poczęstunek. Miejmy jednak na uwadze, że gotowanie dla liczby gości większej niż 3-5 osób staje się już zajęciem czasochłonnym, na które w obliczu tragedii rodzinnej można nie znaleźć siły i czasu – można wtedy zamówić catering.

Poza domem

Jeżeli okaże się, że liczba zaproszonych jest spora, powinniśmy rozważyć zorganizowanie stypy poza domem. Jest to o tyle dobre rozwiązanie, że nie musimy się wtedy praktycznie o nic martwić – jedyne momenty gdy musimy zajmować się organizacją stypy, to wybór menu i zapłacenie. W dodatku w wielu salach mamy możliwość upamiętnienia zmarłego poprzez zaprezentowanie slajdów i wspomnień na rzutniku. W takich miejscach mamy też zazwyczaj duży parking mogący pomieści nawet do kilkunastu samochodów, zatem goście nie stracą czasu na szukanie miejsca – a jeśli nie są zmotoryzowani, to istnieje możliwość szybkiego zorganizowania autobusu z cmentarza do sali. Nie musimy się też zupełnie martwić o jedzenie dla gości – do wyboru mamy zawsze kilka rodzajów menu. Takie menu zawiera standardowo zupę, danie główne, deser oraz kawę, herbatę i soki. Stypa nie jest okazją do tego, aby podawać wyszukane dania lub duże ilości jedzenia – to spotkanie ma służyć upamiętnieniu zmarłego i zacieśnieniu więzi rodzinnych lub przyjacielskich. Zadbajmy więc przede wszystkim o dobrą atmosferę – w tym celu możemy oddać organizację stypy właścicielom sal i pensjonatów, takim jak firma Elko.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz