Na czym polega rębakowanie wyciętych drzew i jakie drewno opałowe wybrać?
Prace związane z wycinką drzew na posesji prywatnej mają zazwyczaj charakter estetyczny. Uzyskuje się w ten sposób powierzchnię nadającą się do dalszego zagospodarowania. Niemniej jednak po ich zakończeniu bardzo często okazuje się, że ilość pozostałego odpadu w postaci pni, gałęzi czy konarów, jest znacznie większa, niż można było przypuszczać. Jak poradzić sobie z tym problemem i jakie drewno wykorzystać w celach opałowych?
Czym jest rębakowanie drewna?
W bardzo dużym skrócie rębkowanie jest procesem technologicznym polegającym na przetworzeniu odpadów drewnianych powstałych wskutek wycinki drzew. Rozwiązanie to charakteryzuje się ogromną wydajnością i służyć może zarówno zmniejszaniu, jak i zwiększaniu objętości pozostałego drewna. Choć bardzo często spotkać można się z sytuacją, w której rębakowanie nazywa się rozdrabnianiem, to należy wyraźnie podkreślić, iż nie mamy tutaj do czynienia z pracami tożsamymi. Rozdrabniania dokonuje się przy wykorzystaniu znacznie mniejszych maszyn, a uzyskane rezultaty nie przedstawiają tak dobrej wartości recyklingowej.
Proces rębakowania umożliwia przede wszystkim ponowne wykorzystanie materiału. Na szeroką skalę jest on wykorzystywany zarówno w celach produkcyjnych (wytwarza się z niego m.in. płyty meblowe), jak i opałowych. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie gatunki drewna idealnie nadają się do palenia w piecu. Które z nich sprawdzą się najlepiej?
Jakie drewno do pieca lub kominka?
Do opału zdecydowanie najlepiej sprawdzą się gatunki drzew liściastych ze szczególnym uwzględnieniem dębu, jesionu czy grabu. Palą się one długo i równomiernie, zapewniając przy tym doskonałe parametry temperaturowe. W przeciwieństwie do gatunków iglastych, w drewnie drzew liściastych nie spotkamy się ze sporą ilością żywc, które przy kontakcie z ogniem strzelają w bardzo charakterystyczny sposób i przyczyniają się do zanieczyszczenia przewodów kominowych.