Artykuł sponsorowany

Na co zwrócić uwagę przy wyborze cateringu weselnego?

Na co zwrócić uwagę przy wyborze cateringu weselnego?

Ślub oraz towarzyszące mu przyjęcie weselne to ważna i długo wyczekiwana przez parę młodą uroczystość. Planowana niekiedy miesiącami ma być idealna pod każdym względem, dlatego też każdy aspekt musi zostać dobrze przemyślany. Wśród podstawowych elementów wesela istotne miejsce zajmuje podawane jedzenie. W artykule radzimy, o czym warto pamiętać przy wyborze menu i cateringu.

Posiłek dla wszystkich gości

Ślub i wesele to wydarzenie, które świętuje cała rodzina zarówno panny młodej, jak i pana młodego. Na jeden dzień i noc w jednym miejscu gromadzi się wiele osób – kilkadziesiąt, a niekiedy nawet ponad sto. W tak licznej grupie mamy do czynienia z rozmaitymi gustami czy też potrzebami. Dlatego też menu na wesele musi być dość bogate, by zadowolić wszystkich. Powinny znaleźć się w nim propozycje dań obiadowych mięsnych oraz wegetariańskich czy wegańskich. Należy zadbać o potrawy bez glutenu – jego nietolerancja to coraz częstszy problem w naszym społeczeństwie. Jeśli na przyjęciu obecne będą dzieci, w jadłospisie znaleźć się muszą również propozycje dla nich odpowiednie. Nie zapominajmy też o deserach – to równie ważne elementy poczęstunku co główny posiłek.

Zatem podstawę wyboru firmy cateringowej stanowić będzie zakres proponowanego przez nią menu. Zwróćmy jednak też uwagę na jakość potraw – czy tak jak w firmie U Kasi są one „smaczne jak u mamy”. Smak jedzenia to często czynnik decydujący o tym, czy wesele będzie uznane za udane. Odpowiednio dobrany catering weselny może skłonić gości do próbowania nowych dań, jeśli tylko będą one dobre.

Stylowa oprawa wesela

Czasy się zmieniają, a wraz z nimi sposób organizowania wesela. Najpopularniejszą formą nadal są przyjęcia organizowane w sali, gdzie na poczęstunek składa się kilka podawanych do stołu w trakcie zabawy posiłków – w tym dań obiadowych na dużych półmiskach, z których goście sami wybierają, co chcą zjeść. Catering na wesele stwarza jednak szerokie możliwości, z których warto skorzystać. Możemy na przykład zdecydować się na szwedzki stół. Rzadko kiedy występuje on pełnej formie, gdzie wszyscy goście samodzielnie nakładają jedzenie wystawione na dostępnym dla wszystkich stole. Częściej spotkać możemy się ze stołami, które stanowią uzupełnienie potraw podawanych gościom. Dużą popularnością cieszą się stoły mięsne, sałatkowe i deserowe, z których goście mogą korzystać przez całą noc. Najrzadziej spotykanym rozwiązaniem są natomiast gotowe posiłki podawane na talerzach gościom. Mało kto się na nie decyduje przede wszystkim ze względu na ryzyko nietrafienia w gust gości – nie mają tu oni możliwości wyboru, na co mają ochotę. Ten wariant poczęstunku powinniśmy zastosować jedynie wówczas, gdy jesteśmy pewni co do ich preferencji.

Catering na przyjęcie weselne powinien mieć elegancki charakter. Zaliczamy tu zarówno dobór potraw, jak i sposób ich podania. Nie wolno nam jednak pominąć kwestii obsługi, która powinna być sprawna, dyskretna oraz miła – od niej bowiem w dużym stopniu zależy atmosfera przyjęcia.

Opracowanie:
Grajewo, Wiórowa 1
tel. 602 489 187
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz