Miód spadziowy – właściwości, zastosowanie. Sprawdź, dlaczego warto po niego sięgnąć!

Miód spadziowy – właściwości, zastosowanie. Sprawdź, dlaczego warto po niego sięgnąć!

Ciemny kolor, specyficzny zapach, bogaty skład i wyjątkowe właściwości – to wszystko ma miód, który powstaje ze spadzi – soku drzewnego przetwarzanego przez pszczoły. Ponieważ nie powstaje z nektarów kwiatów, to różni się od najpopularniejszych na polskim rynku miodów. Poznaj niezwykłe właściwości miodu spadziowego. Dowiedz się, czym się charakteryzuje i dlaczego warto po niego sięgnąć.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Miód spadziowy, czyli?

Miód lipowy czy wielokwiatowy powstaje z nektaru kwiatowego. Natomiast miód spadziowy – ze spadzi, która jest sokiem drzewnym przetworzonym przez pszczoły. To słodka ciecz występująca w postaci kropel na igłach i gałęziach drzew, będąca wydzieliną mszyc, miodówek i czerwców. 

Rosa miodowa (spadź) znajduje się na takich drzewach, jak jodła, świerk, modrzew, klon czy lipa, które występują w najczystszych lasach. Zwabia ona pszczoły, które dodatkowo ją zagęszczają i składają w komórkach jako miód spadziowy. Ma on bogaty skład, ciemny kolor i wyjątkowe właściwości prozdrowotne. 

Miód powstaje zarówno ze spadzi z drzew liściastych, jak i iglastych. Czym się od siebie różnią?

Miód ze spadzi iglastej:

  • ma ciemnobrązową barwę z zielonkawym lub szaro-zielonkawym odcieniem,

  • pachnie igliwiem lub żywicą,

  • ma słodki smak z posmakiem żywicy,

  • często rozwarstwia się na części: płynną, znajdującą się na górze i dolną – skrystalizowaną.

Miód spadziowy ze spadzi liściastej:

  • ma brązowy kolor z brunatno-zielonkawym odcieniem,

  • jego zapach jest niezbyt silny, ale specyficzny,

  • ma słodki smak z gorzkawym posmakiem,

  • proces krystalizacji miodu zachodzi w ciągu kilku tygodni.

Właściwości miodu spadziowego

Spadź, jak i wytwarzany z niej miód, jest bogata w wartości odżywcze. Miód zawiera m.in.:

  • magnez,

  • potas,

  • wapń,

  • sód,

  • fosfor,

  • srebro,

  • cynę,

  • molibden.

Substancje odżywcze i biopierwiastki z miodu spadziowego są świetnie wchłanialne przez organizm.

Ciemne miody, do których należy miód spadziowy, charakteryzują się silniejszym działaniem przeciwutleniającym, niż miody jasne (akacjowy, lipowy czy wielokwiatowy). Do najważniejszych właściwości leczniczych miodu spadziowego należy:

  • działanie bakteriobójcze,

  • działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne,

  • działanie oczyszczające, niwelujące szkodliwy wpływ toksyn na organizm, pomagające w przemianie materii,

  • działanie wspomagające system odpornościowy – miód zalecany jest w chorobach układu oddechowego czy przy zaburzeniach trawienia, w okresach osłabionej odporności np. zimą,

  • pozytywny wpływ na układ nerwowy – miód zmniejsza niepokój i napięcie.

Kiedy warto jeść miód spadziowy?

Jak wspomnieliśmy wcześniej, miód spadziowy wykazuje silne działanie bakteriobójcze. Z tego powodu z powodzeniem może być wykorzystywany w leczeniu chorób dróg oddechowych – od przeziębień aż po zapalenie płuc. 

Można go stosować w stanach zapalnych gardła i anginie. Przyniesie ulgę w katarze, ostrych zapaleniach zatok, krtani czy oskrzeli. Pozytywnie wpłynie na ogólną poprawę samopoczucia i ustąpienie gorączki.

Nic więc dziwnego, że nazywany jest „miodem królewskim”. To niezwykle wartościowy produkt dla zdrowia człowieka ze względu na dużą zawartość składników odżywczych oraz zdrowotnych. Co więcej, miód spadziowy ma więcej węglowodanów niż cukier, a przy tym mniej kalorii.

Gdzie kupić miód spadziowy? Najlepiej w sprawdzonym miejscu. Warto zrezygnować z zakupu miodu w sklepie, gdzie produkty są długo przechowywane. Miód spadziowy, tak samo jak miód nektarowo-spadziowy, najlepiej kupić bezpośrednio w pasiece. W ten sposób będziemy mieć pewność, że zachowa on wszystkie prozdrowotne właściwości. 

Poznaj również właściwości i zastosowanie miodu faceliowego.

Opracowanie:
Martyna
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (3)
2.3
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży