Artykuł sponsorowany

Mieszanki przypraw wykorzystywane w gastronomii

Mieszanki przypraw wykorzystywane w gastronomii

Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez przypraw. Chociaż stanowią tylko dodatek do potraw używany w niewielkiej ilości w stosunku do pozostałych produktów, to one odpowiadają za finalny efekt. To właśnie przyprawom dania zawdzięczają swoje wyjątkowe smaki, ale i aromaty. Sprawdzone połączenia przypraw tworzą mieszanki chętnie wykorzystywane w gastronomii. Czym się one charakteryzują?

Czym są mieszanki przypraw?

Mieszanki przyprawowe to połączenie starannie wyselekcjonowanych ziół, warzyw, przypraw korzennych i innych składników tworzących harmonijne smaki i aromaty pasujące do różnych potraw. Zestawienia przypraw bazują na tradycyjnych recepturach, od wieków znanych i stosowanych w gastronomii, stąd tak doskonałe dopasowanie poszczególnych składników mieszanek. Tego typu produkty to wygodna alternatywa dla stosowania osobnych przypraw i ziół – mieszanki stanowią bowiem odpowiednio zbilansowane, gotowe dodatki do różnych dań.

Kuchnie z całego świata

Idealne dopasowanie smaków i aromatów zawartych w mieszankach ma swoje źródło w tradycyjnych recepturach wywodzących się z kuchni z różnych części świata. Każdy kraj i region ma swoje własne tradycje gastronomiczne, które wyróżniają właśnie wykorzystywane tam zioła i przyprawy. Dzięki gotowym mieszankom przyprawowym można przyrządzać dania z całego świata. Dobrym przykładem mogą tu być tradycyjne mieszanki charakterystyczne dla wschodnich kultur, takie jak indyjska garam masala czy chińska przyprawa pięciu smaków, w których składzie znajdziemy m. in. cynamon, kozieradkę, pieprz czy nasiona kopru włoskiego. Dużą popularnością w Polsce cieszy się ostatnio kuchnia włoska, dlatego też tworzone są specjalne mieszanki przypraw i ziół pochodzących z Italii, spośród których najpopularniejsze są bazylia, oregano i rozmaryn.

Mieszanki przyprawowe do potraw

Producenci mieszanek przyprawowych, czego przykładem jest firma Kaczor Sp. z o.o. POLSMAKI, oferują bogaty wybór dodatków do konkretnych dań, pozwalających wydobyć z produktów spożywczych pełnię smaku i aromatu. To sprawdzone zestawienia ziół i przypraw pasujące np. do potraw z grilla czy kebabów – w ich składzie znajdziemy m. in. sól, pieprz, paprykę czy czosnek. Dużą popularnością cieszą się również mieszanki do poszczególnych rodzajów mięs, np. kurczaka, ale też do konkretnych wyrobów, takich jak kiełbasy, szynki czy pieczenie. W składzie tych gotowych mieszanek znajdziemy dodatek majeranku, pietruszki, cebuli i innych składników. W związku z panującą modą na wegetarianizm, coraz częściej można spotkać się również z dodatkami przyprawowymi właśnie do produktów typu vege. Mieszanki przypraw to wygodne, uniwersalne rozwiązanie, którego nie może zabraknąć w gastronomii.

Oceń artykuł (2)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz