Międzynarodowy Dzień Pizzy – historia najsłynniejszego placka na świecie
Choć dziś jest jedną z najpopularniejszych potraw, to zanim zyskała wielką sławę, uchodziła za posiłek dla biedoty. Ten włoski przysmak trafił nawet na listę światowego dziedzictwa UNESCO i doczekał się swojego międzynarodowego dnia, który obchodzimy 9 lutego. Pizza, bo o niej mowa jest dostępna w wielu wariantach – niemal każdy zakątek świata może pochwalić się własną wersją. Poznaj historię placka drożdżowego z dodatkami, którym zachwycają się ludzie na całym globie.
Jaka jest historia pizzy?
Cienki lub nieco grubszy placek ciasta polany sosem pomidorowym, podawany z ziołami, serem i innymi dodatkami – z tym kojarzy się nam klasyczna pizza. Niegdyś stanowiła posiłek najbiedniejszych, a dziś jest jednym z najpopularniejszych dań na całym świecie, które zjemy nie tylko we włoskiej restauracji. Ten neapolitański przysmak został w 2010 roku uznany za certyfikowany wyrób tradycyjny, a siedem lat później wpisano go na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, czyli dokładnie ciasta upieczonego z mąki, wody i drożdży podawanego z różnymi dodatkami. Samo słowo pochodzi od łacińskiego „picea” i oznacza właśnie placek mączny. Choć już wiele starożytnych kultur wypiekało własne wersje, to pierwszych wzmianek i źródeł przepisu na dzisiejszą pizzę możemy doszukiwać się we Włoszech – to właśnie mieszkańcy Italii rozsławili potrawę na cały świat.
Spożywana początkowo przez biednych neapolitańczyków, zyskała na popularności wśród wyższych warstw społecznych po sprowadzeniu do Europy pomidorów i zrobienia z nich sosu. Pizza, którą znamy dzisiaj, narodziła się w Neapolu i została przygotowana przez Raffaela Esposito dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Wersja na bazie pomidorów, bazylii oraz sera mozzarella miała patriotyczny charakter (każdy ze składników symbolizował narodowe barwy) i otrzymała znaną nam nazwę „Margherita”. Oficjalnie wyróżnia się nawet 50 rodzajów włoskiego przysmaku.
Najpopularniejsze rodzaje pizzy – jakie smaki królują w Polsce i na świecie?
Na cienkim cieście, czy na grubym? Z klasyczną bazą pomidorową, czy polana sosem czosnkowym? Tradycyjna receptura czy wersja wzbogacona o niestandardowe dodatki? Ile gustów kulinarnych, tyle dostępnych rodzajów pizzy. Można ją zamówić w wielu barach, restauracjach i pizzeriach czy przyrządzić samodzielnie. W domowych wersjach kluczem jest ciasto – świetny przepis znajdziecie pod tym linkiem. To łatwe, szybkie i smaczne danie – nic więc dziwnego, że Polacy je uwielbiają.
Oto nasz krótki przewodnik po najpopularniejszych pizzach na świecie.
Pizza Neapolitańska
Absolutna włoska klasyka. Charakterystyczną cechą jest cienkie i miękkie ciasto do pizzy, które posiada grubszą i rumianą krawędź – cornicione. Tradycyjne dodatki to specjalna odmiana pomidorów San Marzano, ser mozzarella z mleka bawolic oraz zioła i oliwa. Placek wypiekany jest w piecu opalanym drewnem. Stanowi punkt wyjścia do przygotowywania innych włoskich wersji przysmaku. Do jej najbardziej klasycznych wariantów zalicza się np. Margherita czy Marinara.
Pizza Fritta
Pizza smażona uchodzi za siostrę Neapolitany. Jest przy tym jedną z najstarszych i najbardziej lubianych przekąsek we Włoszech, choć jest dosyć uboga. Wyróżnia się przede wszystkim sposobem podania – otrzymamy ją w formie większego pieroga (calzone) lub pod postacią dwóch sklejonych ze sobą okrągłych placków z nadzieniem w środku.
Pizza Nowojorska
Doskonale wiemy, że ogromną popularnością cieszą się również pizze amerykańskie. Jedną z najciekawszych jest opcja nowojorska – wyróżnia się ręcznie wyrabianym cienkim ciastem i chrupiącymi brzegami. To zaś sprawia, że jest miękka i elastyczna na środku placka. Na jej ostateczny smak ma wpływ skład mineralny wody z Nowego Yorku.
Pizza Rzymska
Powracając ponownie do Włoch, należy wspomnieć również o rzymskiej wariacji na temat popularnego przysmaku. W tym przypadku przepis na pizzę jest prosty – podstawę stanowi nieco grubsze niż w poprzednich przykładach ciasto, a najpopularniejsze składniki to szynka parmeńska, zioła, pomidory i mozzarella. Wyróżnia się sposobem podania, ponieważ zwykle sprzedaje się ją na kawałki.
Pizza Bianca
Tak zwana pizza biała, to przysmak inny niż wszystkie. Jest uwielbiana we Włoszech, a w Polsce nie cieszy się jeszcze zbyt dużą popularnością. Jeżeli sos do pizzy kojarzy Ci się z pomidorami, to w tym przypadku jest zupełnie inaczej, powstaje on bowiem zazwyczaj na bazie mleka. W przypadku dodatków są to zazwyczaj pieczarki, szynka, kiełbasa i różne rodzaje sera.
Ze względu na najpopularniejsze smaki i dodatki do pizzy wyróżniamy na przykład:
pizzę hawajską z cienkim ciastem, sosem pomidorowym, szynką, serem i ananasem,
pizzę funghi, której podstawę stanowią grzyby – zazwyczaj pieczarki,
pizzę diavola idealną dla miłośników pikantnych smaków,
pizzę frutti di mare pełną owoców morza,
pizzę pepperoni z sosem pomidorowym, mozzarellą i ostrym salami.
Każdy z wymienionych klasyków z powodzeniem możesz przygotować w domu. Pamiętaj, że domowa wersja wymaga przede wszystkim dobrego ciasta. Sprawdź więc, jaka jest najlepsza mąka do pizzy.