Międzynarodowy Dzień Pizzy – historia najsłynniejszego placka na świecie

Międzynarodowy Dzień Pizzy – historia najsłynniejszego placka na świecie

Choć dziś jest jedną z najpopularniejszych potraw, to zanim zyskała wielką sławę, uchodziła za posiłek dla biedoty. Ten włoski przysmak trafił nawet na listę światowego dziedzictwa UNESCO i doczekał się swojego międzynarodowego dnia, który obchodzimy 9 lutego. Pizza, bo o niej mowa jest dostępna w wielu wariantach – niemal każdy zakątek świata może pochwalić się własną wersją. Poznaj historię placka drożdżowego z dodatkami, którym zachwycają się ludzie na całym globie.

Jaka jest historia pizzy?

Cienki lub nieco grubszy placek ciasta polany sosem pomidorowym, podawany z ziołami, serem i innymi dodatkami – z tym kojarzy się nam klasyczna pizza. Niegdyś stanowiła posiłek najbiedniejszych, a dziś jest jednym z najpopularniejszych dań na całym świecie, które zjemy nie tylko we włoskiej restauracji. Ten neapolitański przysmak został w 2010 roku uznany za certyfikowany wyrób tradycyjny, a siedem lat później wpisano go na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, czyli dokładnie ciasta upieczonego z mąki, wody i drożdży podawanego z różnymi dodatkami. Samo słowo pochodzi od łacińskiego „picea” i oznacza właśnie placek mączny. Choć już wiele starożytnych kultur wypiekało własne wersje, to pierwszych wzmianek i źródeł przepisu na dzisiejszą pizzę możemy doszukiwać się we Włoszech – to właśnie mieszkańcy Italii rozsławili potrawę na cały świat.

Spożywana początkowo przez biednych neapolitańczyków, zyskała na popularności wśród wyższych warstw społecznych po sprowadzeniu do Europy pomidorów i zrobienia z nich sosu. Pizza, którą znamy dzisiaj, narodziła się w Neapolu i została przygotowana przez Raffaela Esposito dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Wersja na bazie pomidorów, bazylii oraz sera mozzarella miała patriotyczny charakter (każdy ze składników symbolizował narodowe barwy) i otrzymała znaną nam nazwę „Margherita”. Oficjalnie wyróżnia się nawet 50 rodzajów włoskiego przysmaku.

Najpopularniejsze rodzaje pizzy – jakie smaki królują w Polsce i na świecie?

Na cienkim cieście, czy na grubym? Z klasyczną bazą pomidorową, czy polana sosem czosnkowym? Tradycyjna receptura czy wersja wzbogacona o niestandardowe dodatki? Ile gustów kulinarnych, tyle dostępnych rodzajów pizzy. Można ją zamówić w wielu barach, restauracjach i pizzeriach czy przyrządzić samodzielnie. W domowych wersjach kluczem jest ciasto – świetny przepis znajdziecie pod tym linkiem. To łatwe, szybkie i smaczne danie – nic więc dziwnego, że Polacy je uwielbiają.

Oto nasz krótki przewodnik po najpopularniejszych pizzach na świecie.

  • Pizza Neapolitańska

Absolutna włoska klasyka. Charakterystyczną cechą jest cienkie i miękkie ciasto do pizzy, które posiada grubszą i rumianą krawędź – cornicione. Tradycyjne dodatki to specjalna odmiana pomidorów San Marzano, ser mozzarella z mleka bawolic oraz zioła i oliwa. Placek wypiekany jest w piecu opalanym drewnem. Stanowi punkt wyjścia do przygotowywania innych włoskich wersji przysmaku. Do jej najbardziej klasycznych wariantów zalicza się np. Margherita czy Marinara.

pizza neapolitańska

  • Pizza Fritta

Pizza smażona uchodzi za siostrę Neapolitany. Jest przy tym jedną z najstarszych i najbardziej lubianych przekąsek we Włoszech, choć jest dosyć uboga. Wyróżnia się przede wszystkim sposobem podania – otrzymamy ją w formie większego pieroga (calzone) lub pod postacią dwóch sklejonych ze sobą okrągłych placków z nadzieniem w środku.   

  • Pizza Nowojorska

Doskonale wiemy, że ogromną popularnością cieszą się również pizze amerykańskie. Jedną z najciekawszych jest opcja nowojorska – wyróżnia się ręcznie wyrabianym cienkim ciastem i chrupiącymi brzegami. To zaś sprawia, że jest miękka i elastyczna na środku placka. Na jej ostateczny smak ma według wielu wpływ skład mineralny wody z Nowego Yorku.

pizza nowojorska

  • Pizza Rzymska

Powracając ponownie do Włoch, należy wspomnieć również o rzymskiej wariacji na temat popularnego przysmaku. W tym przypadku przepis na pizzę jest prosty – podstawę stanowi nieco grubsze niż w poprzednich przykładach ciasto, a najpopularniejsze składniki to szynka parmeńska, zioła, pomidory i mozzarella. Wyróżnia się sposobem podania, ponieważ zwykle sprzedaje się ją na kawałki.

  • Pizza Bianca

Tak zwana pizza biała, to przysmak inny niż wszystkie. Jest uwielbiana we Włoszech, a w Polsce nie cieszy się jeszcze zbyt dużą popularnością. Jeżeli sos do pizzy kojarzy Ci się z pomidorami, to w tym przypadku jest zupełnie inaczej, powstaje on bowiem zazwyczaj na bazie mleka. W przypadku dodatków są to zazwyczaj pieczarki, szynka, kiełbasa i różne rodzaje sera.

pizza biała

Ze względu na najpopularniejsze smaki i dodatki do pizzy wyróżniamy na przykład:

  • pizzę hawajską z cienkim ciastem, sosem pomidorowym, szynką, serem i ananasem,
  • pizzę funghi, której podstawę stanowią grzyby – zazwyczaj pieczarki,
  • pizzę diavola idealną dla miłośników pikantnych smaków,
  • pizzę frutti di mare pełną owoców morza,
  • pizzę pepperoni z sosem pomidorowym, mozzarellą i ostrym salami.

Każdy z wymienionych klasyków z powodzeniem możesz przygotować w domu. Pamiętaj, że domowa wersja wymaga przede wszystkim dobrego ciasta. Sprawdź więc, jaka jest najlepsza mąka do pizzy.

Opracowanie:
Karolina
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży