Artykuł sponsorowany

Miał węglowy wysokokaloryczny – co warto o nim wiedzieć?

Miał węglowy wysokokaloryczny – co warto o nim wiedzieć?

Miał węglowy uznawany jest za materiał opałowy i stosuje się go do ogrzewania domów jednorodzinnych oraz wielorodzinnych. Znalazł on również swoje zastosowanie w przemyśle. Miał tworzony jest zaś z węgla kamiennego i mylnie uznawany jest przez wiele osób za odpad produkcyjny. W rzeczywistość jest on klasyfikowany jako jeden z sortymentów węgla, przewyższając swoją jakością standardowy węgiel. Miał w wersji wysokokalorycznej dorównuje swoją wydajnością grzewczą nawet ekogroszkowi.

Parametry użytkowe miału wysokokalorycznego

Miał wysokokaloryczny tworzony z węgla kamiennego ma znacznie podwyższone parametry użytkowe w stosunku do zwykłego miału. Ten wysokokaloryczny jest bowiem w specjalnych procesach selekcjonowany tak, by na rynek sprzedaży materiałów opałowych trafiał tylko sortyment najwyższej klasy. Do niej zalicza się miał węglowy o następujących własnościach:

  • wartości opałowej 24-26 Mj/kg,
  • zawartości popiołu max 7%,
  • zawartości siarki max 0,6%,
  • uziarnieniu 3-8 mm.

Takie parametry pozwalają bez problemu tanio ogrzewać dom i przy ograniczonej emisyjności szkodliwych związków wydalanych do atmosfery. Miał wysokokaloryczny nadaje się zaś zarówno do pieców starszej generacji, jak i do nowoczesnych kotłów piątej klasy z podajnikiem retortowym. Miał można też mieszać z ekogroszkiem.

Kupno miału – w worku czy luzem?

Miał węglowy wysokokaloryczny można kupić zarówno w workach po około 25 kilogramów czy w workach typu BIGBAG, jak i też luzem. Najlepiej stawiać na wersję pakowaną. Nie tylko łatwiej się składuje miał w takiej formie, ale także prościej jest dozować opał przy obsłudze kotła. Kupno miału w workach to także gwarancja uczciwości dystrybutorów. Opakowania są bowiem opatrzone etykietami producenckimi i są zamykane w procesach zakładowych. Składy opału nie mogą zatem dodawać do miału wysokokalorycznego dodatków z miału najniższej klasy. Niestety taka praktyka jest częsta i ciężko ją wykryć przy zakupie opału luzem.

Warto zatem podejmować współpracę z doświadczonymi sprzedawcami, którzy od lat działają w branży. Firmom z renomą i długą tradycją można zaufać, kupując od nich zarówno miał w worku, jak i luzem. To gwarantuje skład opału OLESPOL, który od 1991 roku obsługuje klientów indywidualnych i biznesowych, gwarantując im również profesjonalny transport kupionego materiału opałowego. Kupujący liczyć mogą też na niskie ceny. Ile zatem kosztuje miał wysokokaloryczny?

Cena miału wysokokalorycznego

Miał wysokokaloryczny kosztuje około 700-850 złotych za tonę. Jest on zatem tańszy o około 10-15% od ekogroszku i o tyle samo mniej wydajny. W przypadku posiadania kotła piątej klasy lepiej zatem stawiać na drugi z wymienionych opałów. Ekogorszek gorzej jednak sprawdza się przy spalaniu w starszych piecach. Dla nich lepiej wybierać miał wysokokaloryczny. Zaledwie 1-1.5 tony jest w stanie wystarczyć na cały zimowy sezon grzewczy dla domu o powierzchni do 100 m2. 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz