Meble do kuchni - rozwiązania skrojone na miarę
Zamawianie mebli na wymiar stwarza inwestorowi możliwość realizowania własnych, nawet najbardziej nietypowych projektów. Często, zwłaszcza w przypadku kuchni, nie jest to opcja, a konieczność. Długie i wąskie, wysokie, ze skosami lub łączone z salonem… kuchnie mają różne kształty i metraże, dlatego, aby maksymalnie wykorzystać przestrzeń do gotowania i przechowywania, warto wybrać meble na wymiar.
Piękna i funkcjonalna kuchnia to marzenie każdego urządzającego lub remontującego dom. Często w poszukiwaniu inspiracji pierwsze kroki kierują oni do marketów budowlanych oraz sklepów meblarskich. Niestety wielu inwestorów w takich miejscach znajduje wyłącznie... rozczarowanie. Wysokie ceny, brak możliwości tworzenia własnego projektu czy elastycznego dopasowywania wyposażenia do konkretnego wnętrza to tylko niektóre z typowych bolączek. Alternatywą okazuje się zamówienie kuchni na wymiar.
Dlaczego warto zamówić kuchnię na wymiar?
Jeśli wyobrażasz sobie już aranżację kuchni w domu czy mieszkaniu, powierz wykonanie projektu, a następnie produkcję mebli specjalistom. Firmy stolarskie dysponują zaawansowanym parkiem maszynowym, w którym coraz częściej korzystają z maszyn do obróbki CNC. Te najbardziej polecane mają na swoim koncie wykonanie wielu różnorodnych projektów. Dysponują różnymi technikami oraz materiałami, dzięki czemu w ich pracowniach powstają kuchnie nowoczesne, industrialne, skandynawskie czy tradycyjne. Pod względem rozmiaru, wysokości, rozplanowania wnętrza (liczba i rozmieszczenie półek oraz szuflad) te konstrukcje odpowiadają indywidualnym potrzebom inwestorów.
Rozplanowanie kuchni na wymiar
W kwestii rozplanowania wyposażenia kuchni na wymiar nie jesteś sam. Możesz liczyć na wsparcie fachowców na każdym etapie, od projektu przez produkcję, aż po transport i montaż mebli. Specjaliści z Kędziora Meble, jak sami mówią, rozumieją potrzeby klientów. Każda rodzina, każdy dom to odrębna jednostka wymagająca indywidualnego podejścia. Dzięki temu możliwe jest zamienienie ograniczeń architektonicznych w dodatkowe możliwości funkcjonalne. Opcjami do przemyślenia są np.:
- zabudowa wnęki,
- obudowa filara,
- aranżacja spiżarni w pomieszczeniu gospodarczym,
- zamiana skrytki pod schodami na schowek,
- wizualne oddzielenie strefy przyrządzania posiłków od miejsca ich konsumpcji.
Wśród projektantów, architektów oraz producentów mebli panuje zasada, że
w pomieszczeniu kuchennym powinno znaleźć się kilka stref. Wśród nich miejsce do sprzątania i mycia, do przechowywania i przygotowywania dań. Zachowanie odpowiednich odległości między każdą z nich uczyni pracę w kuchni jeszcze przyjemniejszą.