Mango lassi – orientalny sposób na orzeźwienie

Mango lassi – orientalny sposób na orzeźwienie

Kiedy temperatura za oknem przypomina tę rodem z tropików, to zaczynamy poszukiwać najlepszych sposobów na orzeźwienie. Domowe lemoniady, mrożone herbaty czy sorbety i lody to popularne przysmaki w upalne dni. A jak z takimi warunkami radzą sobie ludzie z różnych stron świata? W Indiach powstało mango lassi, czyli idealny napój na ochłodzenie. Poznaj najlepsze przepisy na przygotowanie tego orientalnego koktajlu.

Indyjskie lassi – co to jest?

Wysokie temperatury i promieniowanie słoneczne może negatywnie oddziaływać na nasz organizm. W największe upały warto zadbać o nawodnienie. Wiedzą to również Hindusi, którzy dla orzeźwienia przygotowują jeden ze swoich najpopularniejszych przysmaków, czyli lassi. W Polsce można je zakupić w sklepach spożywczych czy orientalnych restauracjach oraz przygotować samodzielnie w domu. Napój nie tylko chłodzi, ale też syci, przez co uważany jest za płynną przekąskę.

Zastanawiasz się, czym jest lassi? To pochodzący z regionu Pendżabu w Indiach koktajl, który spożywa się w tym regionie od setek lat w upalne dni. Tradycyjna wersja powinna być słona i pikatna. Przygotowuje się ją na bazie jogurtu, wody oraz różnorodnych przypraw (najczęściej chili i kuminu). Jednak z czasem coraz częściej zaczęto sporządzać napój na słodko, a największą popularność zdobyło mango lassi. Bliskowschodnim odpowiednikiem przysmaku jest turecki ayran.  

lassi

Mango lassi, czyli orientalny koktajl na słodko

Owocowy, lekki, kremowy i bardzo słodki – to charakterystyka mango lassi, który popularnością przebił oryginalny napój stanowiący jego podstawę. Według Ajurwedy orzeźwiający koktajl z mango i jogurtu gwarantuje wiele zdrowotnych właściwości. Ponieważ jest on zdecydowanie bardziej kaloryczny od swojego słonego odpowiednika (100 g płynu ma 76 kcal) to poleca się go osobom podatnym na stres i aktywnym fizycznie.

Z czym należy łączyć mango lassi? Poza nabiałem i pulpą z mango można dodać do płynnej przekąski również wodę różaną, przyprawy, kawę czy inne owoce (truskawki lub cytrynę). Celem tej jogurtowej mikstury jest nie tylko orzeźwienie, ale i zredukowanie ostrego smaku potraw. Dlatego można podawać napój z wytrawnymi potrawami np. kuchni indyjskiej czy orientalnej. Sprawdzi się również jako samodzielny deser czy przekąska.

Jak zrobić mango lassi?

Samodzielne przygotowanie domowego mango lassi jest banalnie proste. Stworzenie napoju nie zajmie więcej niż kilkanaście minut i jest on od razu gotowy do spożycia. Przed przyrządzeniem koktajlu zadbaj o jakość podstawowych składników – jogurtu oraz świeżych owoców lub gotowej pulpy z mango. Poniżej przedstawiamy sprawdzone przepisy na słodkie lassi.

Oryginalne mango lassi

Do przygotowania klasycznej wersji najpopularniejszego indyjskiego napoju potrzebujemy:

  • 1 dużo dojrzałe mango lub pół puszki pulpy;
  • 250 ml jogurtu naturalnego;
  • 100 ml zimnej wody;
  • kilka kostek lodu;
  • szczyptę kardamonu;
  • 1 łyżeczkę słodzika (cukier/miód/erytrytol itd.);

Jeśli korzystasz ze świeżych owoców, to obierz mango i pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie dodaj do blendera wraz z jogurtem, kardamonem i słodzikiem. Zmiksuj całość, a w kolejnym etapie wlewaj stopniowo wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowe mango lassi przelej do szklanek i podawaj z kostkami lodu dla większego orzeźwienia.

oryginalne mango lassi

Przepis na mango lassi wegańskie

W wegańskiej wersji koktajlu nie możemy zastosować jogurtu naturalnego. Dlatego też musimy zakupić wersję sojową np. w sklepach z żywnością ekologiczną. Poza tym, aby przygotować napój, należy przygotować: dojrzałe mango, mleko roślinne, odrobinę syropu z agawy do smaku oraz ewentualnie szczyptę kardamonu. Wszystkie składniki musimy dokładnie zblendować, aby otrzymać jednolite i kremowe smoothie. Najlepiej podawać schłodzone mango lassi.

kokosowe mango lassi

Mango lassi z mlekiem kokosowym

Wiemy już, że lassi z mango doskonale orzeźwia nawet w najbardziej upalne dni. A co jeśli dodamy do niego naturalny izotonik? Wersja napoju z mleczkiem kokosowym świetnie ochłodzi i nawodni nasz organizm. Do jego przygotowania potrzebujemy poza tym: jogurt naturalny, pulpę z mango, sok z limonki oraz kilka listków mięty. Teraz wystarczy, że wszystkie składniki połączysz blenderem i wykończysz miksturę dodatkiem ziół.

mango lassi z mietą

Choć wiosną i latem warto sięgać przede wszystkim po owoce sezonowe, to również mango należące do roślin tropikalnych sprawdzi się, jako dodatek do różnych napojów i przekąsek. Jogurtowy koktajl na jego bazie można bardzo szybko przygotować samodzielnie i cieszyć się natychmiastowym orzeźwieniem. Poza mango lassi świetnym sposobem na upały są również letnie lemoniady – poznaj pięć najlepszych przepisów na pyszne nawodnienie.

Opracowanie:
Karolina
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży