Artykuł sponsorowany

Makaroniki - w czym tkwi sekret popularności niezwykłych ciasteczek?

Makaroniki - w czym tkwi sekret popularności niezwykłych ciasteczek?
Francja to niewątpliwie jeden z najważniejszych punktów na kulinarnej mapie świata, zaś potrawy i dania pochodzące z tego kraju od lat cieszą się ogromną popularnością wśród smakoszy na całym świecie. Warto przy tym wspomnieć, że dotyczy to także szeroko pojętych wyrobów cukierniczych, gdzie jednym z symboli Paryża są makaroniki, które błyskawicznie zdobywają popularność w wielu krajach, także w Polsce.

Historia makaroników

Makaroniki, wbrew temu co sugeruje ich nazwa, nie mają nic wspólnego z makaronem, co wynika z faktu, że są to małe okrągłe, kolorowe i bardzo słodkie ciasteczka, zrobione m.in. z białek jaj, zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej) oraz cukru pudru, które przełożone są różnego rodzaju kremami i nadzieniami. Warto przy tym pamiętać, że choć obecnie przysmak ten jest ikoną cukiernictwa francuskiego, to historia makaroników ma swoje korzenie we Włoszech, zaś sama nazwa wywodzi się od włoskiego słowa „maccarone” oznaczającego pastę, co nawiązuje do pasty migdałowej będącej jednym ze składników makaroników. Przyjmuje się też, że przysmak ten po raz pierwszy pojawił się na ziemiach włoskich w VIII wieku, a do Francji trafił w 1533r, kiedy to przepis na makaroniki przywieziony został przez mnichów i cukierników Katarzyny Medycejskiej. Nie da się jednak ukryć, że makaroniki we współczesnej postaci, jako dwie połówki ciasta przełożone kremem zawdzięczamy prawdopodobnie francuskiej cukierni Ladurée, kiedy to w 1830r krewny jej właściciela, wpadł rzekomo na pomysł połączenia kremem czekoladowym dwóch migdałowych biszkoptów. Od tego momentu makaroniki w takiej postaci tworzone są w wielu cukierniach na całym świecie, w tym także w pracowni cukierniczej Some For You Zoriana Oliinyk, co dotyczy zarówno makaroników w tradycyjnych odmianach, jak i ciasteczek w nowych, zróżnicowanych smakach i kolorach.

Makaroniki – ciasteczka o wielu obliczach

Makaroniki to wyjątkowe ciasteczka, w przypadku których, choć przepis znany jest od lat i nie jest on tajemnicą, to jednak stworzenie idealnych ciasteczek z delikatnie chrupiącą skórką i rozpływającym się wnętrzem, może przysporzyć trudności nawet najbardziej doświadczonym cukiernikom. Wynika to z faktu, że prawdziwe makaroniki, jako pochodne bezy, powinny być lekkie i puszyste, a co za tym idzie choć ich skład nie jest bardzo skomplikowany, to jednak wytwarzanie makaroników wymaga precyzji i doświadczenia. Należy bowiem wymieszać ze sobą białka, cukier puder i mielone migdały, które następnie formuje się w niewielkie kółka i odkłada na przygotowany wcześniej papier. W takiej postaci ciasteczka muszą odstać przez mniej więcej godzinę, po czym następnie umieszcza się je w piekarniku, gdzie zazwyczaj piecze się je w temperaturze 150°C przez około 20 minut (makaroniki nie lubią wysokich temperatur i nie wolno doprowadzać ich do zarumienienia). Następnie po ostygnięciu można przełożyć je wybranym kremem. Warto przy tym pamiętać, że choć tradycyjne makaroniki przekładane są zazwyczaj konfiturą, kremem czekoladowym, orzechowym lub waniliowym to wielu cukierników prześciga się tu w odmiennych i niekiedy bardzo ciekawych kompozycjach smakowych (matcha, piernikowe, kasztanowe, słony karmel, szarlotka, itp.), a dodatkowo coraz częściej makaroniki, oprócz wyśmienitego nadzienia, kuszą również swoim kolorowym, wręcz tęczowym wyglądem, który zawdzięczają naturalnym albo sztucznym barwnikom.

Makaroniki to pyszne i piękne ciasteczka, które coraz częściej pojawiają się na naszych stołach w domach i na różnego rodzaju uroczystościach, a dodatkowo pięknie i elegancko zapakowane ciasteczka stanowią doskonały prezent zarówno dla miłośników francuskich smaków, jak i wyjątkowy podarunek w przypadku wielu innych okazji.
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz