Artykuł sponsorowany

Kurczak w wielu odsłonach

Kurczak w wielu odsłonach

Białe mięso jest powszechnie cenione ze względu na swoje wartości odżywcze i wyśmienite walory smakowe. Najpopularniejszy jest kurczak – możliwości jego przygotowania są niezliczone, co sprawia, że można go jeść codziennie pod inną postacią. Smakoszy drobiu z pewnością ucieszy możliwość próbowania kurczaka w nowych odsłonach – gdzie można to zrobić?

Wyjątkowy smak

Bardzo popularnym już od wielu lat sposobem przyrządzania kurczaka jest wypiekanie go na rożnie. Mięso nałożone na specjalny szpikulec obraca się w wysokiej temperaturze, dzięki temu opieka się równomiernie z każdej strony. Chrupiąca skórka i soczyste mięso to czynniki, które przemawiają za wyborem kurczaka przygotowanego właśnie na rożnie. Bardzo ważna jest w tym przypadku marynata, wcierana w mięso przed rozpoczęciem procesu opiekania. Mnogość smaków połączona z wyjątkową delikatnością kurczaka powoduje, że jest to receptura uwielbiana przez Polaków już od wielu lat. Tradycyjnie na rożnie mięso opiekało się nad ogniskiem, teraz czynią to specjalne maszyny, dbając o precyzyjne i właściwe dopieczenie każdego fragmentu kurczaka. Jeżeli więc zdecydujemy się na wybór tego rodzaju drobiu przygotowanego na rożnie, zaufajmy najlepszym specjalistom, których doświadczenie pozwala na wydobycie wyjątkowych smaków i aromatów. O.K. Chicken s.c. to z pewnością takie miejsce – zaserwowany zostanie nam świetny kurczak z rożna i nie tylko. Jakie jeszcze dania można przyrządzić z tego typu białego mięsa?

W każdej postaci

Kurczak to doskonałe rozwiązanie jako danie obiadowe. Mięso można przyrządzić na rozmaite sposoby – rozbić i usmażyć w panierce niczym typowe kotlety schabowe, tak przecież lubiane i popularne w Polsce. Podawany z ziemniakami i surówką stanowi element diety wielu osób oraz tradycyjną już potrawę. Dla entuzjastów nieco zdrowszego jedzenia i trybu życia polecany jest grillowany kurczak. W ten sposób mięso nie jest smażone w głębokim tłuszczu, dzięki czemu zawiera zdecydowanie mniej niezdrowych składników. Coraz popularniejsza jest odsłona bliskowschodnia, czyli shawarma – mięso zamontowane na pionowym rożnie obraca się, a kucharz wykrawa z niego płaty lub małe kawałki, które następnie podaje się np. z frytkami. Jak się zatem okazuje, mięso z kurczaka jest bardzo uniwersalne i można je przygotować na wiele różnych sposobów. Każdy z nich jest doskonałym rozwiązaniem w kwestii obiadu i pozwala cieszyć się wyjątkowym smakiem oraz aromatem. Cieszący się niezmiennie ogromną popularnością kurczak jest soczysty i delikatny, mogą go więc jeść zarówno dorośli, jak i dzieci. W przypadku najmłodszych należy jednak uważać na to, jaką część podajemy – unikajmy udek czy skrzydełek, które zawierają kości i postawmy na polędwiczki.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz