Kupując kebab, zwracajmy uwagę na to, skąd pochodzi mięso wykorzystane do jego produkcji
W ciągu ostatnich dziesięciu lat kebab stał się jedną z najbardziej popularnych potraw typu „fast food”także wśród Polaków. Pokonał w popularności nawet zapiekanki i hot-dogi. Kebab, sprzedawany w budkach w całym kraju, mimo tego, że czasami przyrządzają go rodowici Turcy, zazwyczaj niewiele ma jednak wspólnego z oryginalnym, tureckim „kebapem”. Czy jednak każdy kebab to bezpieczna potrawa?
Jak powstaje smaczny i bezpieczny dla zdrowia kebab?
Prawdziwy turecki „kebap” musi być „halal”, czyli czysty zgodnie z zapisem Koranu. Żeby mięso było czyste, wyznawca musi zabić zwierzę bez wcześniejszego znieczulenia czy ogłuszenia go. Niestety jest to bardzo niehumanitarny sposób pozyskiwania produktu. W żadnym wypadku kebab nie może być przyrządzony z wieprzowiny - mięsa w islamie kategorycznie zabronionego. Oryginalnie i po turecku kebab robi się z baraniny lub z kurczaka. W Polsce jednak baraninę często zastępujemy wieprzowiną, bo baranina jest trudno dostępna i droga i nie korzystamy z brutalnej obrzędowości przy pozyskiwaniu mięsa. Obojętnie jednak, jakie to jest mięso, musi być ono świeże. To właśnie podstawa, która powinna być wyznacznikiem w produkcji kebaba. Na szczęście są zakłady mięsne, które produkują wspaniałe i świeże mięso. Takie firmy jak Danpol Meat Food Sp. z o.o. dbają, aby produkowane przez nich mięso było najwyższej jakości. Zajmują się dystrybucja wyłącznie świeżego mięsa, pochodzącego ze sprawdzonych źródeł. Zaopatrują różnego rodzaju lokale gastronomiczne, takie jak restauracje, pizzerie czy bary. Z wieloma klientami utrzymują stałą współpracę, co świadczy o świetnej jakości ich mięsa. W ich pracy najważniejsze jest to, aby goście lokali gastronomicznych, z którymi współpracują, otrzymywali wysokiej jakości, przepyszne mięso, dlatego też jego jakość kontrolują na każdym etapie współpracy z dostawcą. W ofercie takich zakładów mięsnych znajdziemy następujące warianty mięsa:
- drobiowe,
- wołowe,
- pieczone dla pizzerii,
- surowe dla barów.
Dla wielbicieli mięsa i kebabów takie firmy powinny być gwarancja jakości i smaku potrawy.
Czy kebab ma swoją historię?
Zwykle kebab kojarzy się z głównie dwoma państwami – Turcją i Niemcami. Potrawa ta pierwotnie robiona była wyłącznie z baraniny, obecnie dodaje się do niej także wołowinę, cielęcinę, a także indyka lub kurczaka. Zgodnie z legendą historia kebaba sięga tysiąca lat. Mieli go ponoć wynaleźć perscy żołnierze, piekący nad ogniem mięso nadziane na miecze, a potem jedzący jego skrawki w placku, polane ostrym sosem. Zwyczaj ten spodobał się podbijanej przez Persów ludności i szybko rozprzestrzenił się po całym orientalnym świecie. Nie wiadomo, czy to prawda, ale faktem jest, że w swojej pierwotnej wersji kebab był po prostu nadziewanym na ruszt mięsem, pieczonym nad ogniskiem. Potrawa popularna jest do dzisiaj w wielu krajach środkowego i bliskiego wschodu, dlatego dokładne miejsce jego pochodzenia trudno ustalić. Smak kebaba podbił od kilku dekad serca i żołądki Europejczyków.