Artykuł sponsorowany

Kuchnia polska - dlaczego warto się na nią zdecydować?

Kuchnia polska - dlaczego warto się na nią zdecydować?

Kuchnia polska staje się coraz bardziej popularna nie tylko w obrębie naszego kraju, ale także w innych państwach - u obcokrajowców. Dlaczego? Polska kuchnia jest nie tylko charakterystyczna, ale przede wszystkim smaczna i oferuje bogactwo smaków i różnorodnych potraw. Znajdziemy w niej słone, ale też kwaśne i słodkie smaki w postaci kotletów schabowych, pierogów z grzybami i kapustą, sernika, makowca, gołąbków, golonki, rosołu, żurku czy barszczu. Dowiedz się więcej o polskiej kuchni w poniższym artykule.

Różnorodność smaków

Tak, jak już wspomnieliśmy, w kuchni polskiej znajdziemy wiele smaków - od słonego, przez słodki po kwaśny. Ale to nie koniec. Polska kuchnia oferuje całe spectrum różnorodnych dań- od zup, przez dania mącznie, ziemniaczane, mięsne, grzybne, kiszonki po ciasta. Wybór jest ogromny i praktycznie każdy może w tym menu znaleźć coś dla siebie. Od prostych dań po nietypowe smaki.


Zaskakujące smaki

Jeśli chcemy zaskoczyć, a jednocześnie zachwycić zarówno zagranicznych gości jak i rodaków, to kuchnia polska stanie na wysokości tego zadania. Nietypową specjalnością polskiej kuchni są właśnie dania kiszone, wzbudzające początkowo wiele kontrowersji, by ostatecznie zyskać nowych fanów. Do takich dań należą między innymi bigos, kiszone ogórki, żurek czy zupa ogórkowa. Szczególnie bigos i żurek stanowią tu swoistą wizytówkę polskiej kuchni, bowiem takie połączenia smaków i produktów nie występuje raczej w innych zagranicznych kuchniach.

Delikatne smaki

Jedną z najbardziej charakterystyczną i sytą polską potrawą są delikatne pierogi, które można spróbować w różnych wersjach - na słono (z twarogowo - ziemniaczanym ruskim farszem), na kwaśno (z kapustą i grzybami) lub na słodko - z owocami (takimi, jak truskawki czy jagody).

Leśne akcenty

Jeśli jesteśmy już przy jagodach, to warto wspomnieć o ,,leśnej" stronie polskiej kuchni, która stanowi jej ciekawą odmianę. To okazja do spróbowania nietypowych produktów, takich jak grzyby w np. farszu pierogowym bądź bigosie, jagody w pierogach lub ciastach czy dziczyzna, które zachwycą i zaskoczą  niejednokrotnie podniebienia obcokrajowców.

Szeroki wybór mięs i zup

Miłośnicy mięs mają w polskiej kuchni duży wybór, bowiem mięsa występują tu w rozmaitej postaci - od kotletów schabowych, przez golonkę po flaki. Zupy polskie to także bogactwo smaków i kolorów - pomidorowa, rosół, żurek barszcz, krupnik, kapuśniak, ogórkowa. Do wyboru, do koloru.

Szeroki wybór potraw kuchni polskiej przygotowanych z dużą pieczołowitością oraz przy zastosowaniu najlepszej jakości produktów, znajdziecie Państwo w ofercie Obiektu restauracyjnego Maja, na który składa się między innymi restauracja Grota Smaków, specjalizująca się w kuchni polskiej.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz