Artykuł sponsorowany

Kuchnia japońska – co czyni ją tak wyjątkową? Bogactwo japońskich potraw odnajdziesz w Restauracji Q Sushi Bar!

Kuchnia japońska – co czyni ją tak wyjątkową? Bogactwo japońskich potraw odnajdziesz w Restauracji Q Sushi Bar!

Kuchnia japońska jest jedną z najbardziej znanych kuchni na świecie, a to ze względu na prostotę, właściwości odżywcze oraz wyrafinowanie. Dania składają się z naturalnych składników i podawane są zwykle w małych porcjach, wystarczających na jeden kęs, ale zawierają całe bogactwo mięsa, ryżu, warzyw, a nawet owoców. W Restauracji Q Sushi Bar poznasz smak japońskich potraw. Czym charakteryzuje się kuchnia japońska? Co sprawia, że jest wyjątkowa?

Czym wyróżnia się kuchnia japońska?

Japońscy szefowie kuchni do perfekcji opanowali sztukę niskotłuszczowego gotowania, co częściowo tłumaczy popularność tej kuchni wśród ludzi Zachodu, którzy dostrzegają moc zdrowego odżywiania. Kuchnia japońska koncentruje się na warzywach, rybach oraz ryżu. Dania przygotowywane są z niewielką ilością tłuszczu, a niektóre są całkowicie odtłuszczone. Oczywiście w tej kuchni istnieją również potraw, które są bogate tłuszcz. Integralność składników jest bardzo szanowana, dlatego japońscy szefowie kuchni niewiele ingerują w jedzenie. Dzięki Restauracji Q Sushi Bar w Nowym Sączu spotkasz się z najlepszymi dania kuchni Japonii i zasmakujesz w wielu rodzajach sushi.

Prostota przygotowania sprawia, że ​​kuchnia japońska jest bogata w świeże smaki, jasne kolory i ciekawe faktury. Porcje jedzenia z tego kraju wydają się małe w porównaniu do porcji serwowanych na półmiskach w polskich domach czy restauracjach. Należy jednak wziąć pod uwagę, że typowy japoński posiłek składa się z kilku dań i jest dość sycący. W rzeczywistości nie można lekceważ Kaiseki, czyli tradycyjnego japońskiego lunchu podawanego w małych porcjach. Możemy być zdziwieni, gdy połączenie wysokowęglowodanowego ryżu z makaronem nadziewanym mięsem, rybą lub warzywami nasyci nas na co najmniej kilka godzin.

Sprawdź również: Kuchnia japońska – czym się wyróżnia?

Przyprawy w kuchni japońskiej

Wiele potraw jest spożywanych na surowo, gotowanych lub smażonych zwykle z niewielką ilością przypraw. Słynny piąty smak – umami – pochodzi z kilku starannie dobranych składników, takich jak suszone makrela, dashi, sos sojowy i miso. To danie nie wykorzystuje typowych zachodnich przypraw, takich jak np. papryka czy czosnek. Japończycy lubią personalizować swoje potrawy, dodając określone przyprawy już po podaniu. Jeżeli pragniesz poznać smaki Japonii, Restaraucja Q Sushi Bar serwuje szereg dań, które zaspokoją podniebienia wszystkich wielbicieli kuchni japońskiej.

Kuchnia japońska jest jedną z najzdrowszych i najbardziej harmonijnych na świecie. Dzięki składnikom, takim jak ryby i inne owoce morza, a także owoce, warzywa i ryż, jest bardzo bogata w cenne składniki odżywcze. Japończycy są uważani za jednych z najzdrowszych ludzi na świecie i statystycznie żyją najdłużej. Wynika to między innymi z ich diety – niskokalorycznej, bogatej w aminokwasy, żelazo oraz ubogiej w tłuszcze nasycone i cholesterol. Jeśli porównać japońskie jedzenie z innymi kuchniami świata, wydaje się, że jest ono prawie pozbawione przypraw. Mimo tego nie ustępuje kunsztem smakowym potrawom z innych części świata. Odwiedź Restaurację Q Sushi Bar i zapoznaj się z wybornym japońskim menu!

Opracowanie:
Nowy Sącz, Narutowicza 3
tel. 881 243 243
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz