Artykuł sponsorowany

Konfekcjonowanie sypkich materiałów spożywczych

Konfekcjonowanie sypkich materiałów spożywczych

W Polsce obowiązują regulacje prawne, które określają sposób, w jaki żywność musi być przechowywana. Firmy, które produkują żywność, muszą odpowiednio zabezpieczyć produkt i w tym celu współpracują z firmami, które zajmują się konfekcjonowaniem. Termin ten określa dzielenie na porcje i pakowanie produktów, które następnie trafiają do sprzedaży detalicznej. Technicznie rzecz biorąc, konfekcjonowanie to cały proces sortowania, zestawiania, pakowania i oznakowania produktu zgodnie z wymogami klienta. 

W co pakuje się żywność?

Wiele firm zajmuje się pakowaniem różnych artykułów spożywczych. Zupełnie inne opakowania stosuje się do mięsa, a jeszcze inne do warzyw, czy owoców. Sucha żywność taka jak mąka, ryż, sól, czy bułka tarta, musi być odpowiednio zabezpieczona. EDO jedną z firm, która zajmuje się konfekcjonowaniem żywności. Aby bezpiecznie zapakować produkty spożywcze, wykorzystuje się opakowania z różnych materiałów. Zazwyczaj są to foliowe torebki, w których można przechowywać rzeczy takie jak cukier puder, bułka tarta, czy makaron.

Innym, także popularnym rozwiązaniem jest wykorzystanie kartonowych opakowań. Dzięki regularnemu kształtowi można łatwiej przetransportować produkt, a także umieścić w szafce w kuchni. Do takich opakowań pakuje się zazwyczaj kaszę. Jedną z zalet kartonowego pudełka jest łatwy sposób otwierania, dzięki czemu nie trzeba używać dużo siły, czy nożyczek, aby dotrzeć do zawartości. Do pakowania większej ilości produktów spożywczych, stosuje się worki zbiorcze, które pomieszczą nawet 25 kg mąki ziemniaczanej.

Jak transportuje się żywność?

Konfekcjonowanie sypkich artykułów spożywczych to bardzo ważny proces, zanim trafią do naszej kuchni, muszą przebyć długą drogę. To bardzo trudne zadanie logistyczne, z powodu krótkiego terminu ważności niektórych produktów. Ważny jest szybki i zorganizowany transport, ponieważ od tego zależy zdrowie konsumentów.

Niektóre produkty spożywcze muszą być transportowane w odpowiedniej temperaturze, dlatego niektóre ciężarówki wykorzystują specjalne naczepy z chłodnią. W przypadku towarów sypkich nie ma takiej konieczności, ponieważ takie towary zazwyczaj mają długi termin ważności. Ważne jest także łatwy załadunek i wyładunek towarów, dlatego należy odpowiednio zapakować i zabezpieczyć opakowania podczas etapu konfekcjonowania.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz