Artykuł sponsorowany

Kiedy warto wybrać się do dietetyka?

Kiedy warto wybrać się do dietetyka?

Wiele osób zakłada, że dietetyka należy odwiedzić tylko wtedy, kiedy chcemy stracić kilka kilogramów. W rzeczywistości jednak wizyty u dietetyka nie są zarezerwowane tylko i wyłącznie dla osób, które odchudzają się. Z porad dietetyka skorzystać może każdy, zarówno osoby o nadwadze, jak i prawidłowej masie ciała. Sprawdź, kiedy warto wybrać się do dietetyka!

Dieta - nie tylko odchudzająca!

Warto pamiętać o tym, że dieta nie oznacza tylko i wyłącznie odchudzania się. Dieta jest bowiem sposobem jedzenia, który wcale nie musi odnosić się do utraty wagi. Jak mówi nam dietetyk z poradni Klaudia Damijan Gabinet Dietetyczny, z porad dietetyka mogą, a nawet powinni, korzystać:

  • chorzy na cukrzycę,

  • chorzy na Hashimoto,

  • chorzy na insulinoodporność,

  • osoby z problemami związanymi z tarczycą,

  • osoby chore na dnę moczanową,

  • alergicy,

  • osoby chore na choroby układu krążenia,

  • osoby z wrażliwym układem pokarmowy,

  • osoby chore na celiakię.

Dietetyk przeprowadza z pacjentem wywiad, a w razie potrzeby wykonuje lub zleca wykonanie badań, na podstawie których może lepiej dobrać plan żywienia. W zależności od indywidualnych ustaleń z pacjentem, dietetyk przygotowuje szczegółowy jadłospis lub listę produktów, po które pacjent powinien sięgać.

Warto jednak pamiętać o tym, że nie tylko osoby chore powinny sięgać po porady dietetyka. Gabinet dietetyczny bez wątpienia jest miejscem, gdzie porad dotyczących odpowiedniego żywienia szukać mogą między innymi sportowcy, weganie, wegetarianie, osoby chcące podnieść swoją odporność czy rodzice niejadków, którzy szukają sposoby na przemycenie dziecku zdrowych, pełnowartościowych posiłków.



Kiedy warto wybrać się do poradni dietetycznej?

Dietetyk nie jest osobą, do której powinniśmy udać się tylko wtedy, kiedy mamy nadprogramowe kilogramy. Z pewnością warto udać się po spersonalizowaną dietę, kiedy mamy:

  • problemy ze skórą,

  • problemy z włosami,

  • obniżoną koncentrację,

  • czujemy się zestresowani,

  • zauważamy spadek odporności.

Dietetyk kliniczny przygotowuje propozycję jadłospisu zgodnie z możliwościami i umiejętnościami swojego klienta. Jeśli więc ktoś nie ma czasu na codzienne gotowanie pełnego obiadu, to dietetyk przygotuje mu jadłospis tak dobrany, aby mógł gotować tylko raz na kilka dni.

Dietetyk powinien zawsze słuchać swojego klienta i uwzględniać nie tylko to, co jest zalecane w jego diecie, ale także brać pod uwagę indywidualne preferencje dotyczące smaku czy sposobu przygotowania potraw.

Dietetyk jest specjalistą, którego z pewnością warto odwiedzić. Wskaże prawidłowy sposób odżywiania i pozwoli na podniesienie standardu naszego życia. 

Oceń artykuł (1)
4.0
Komentarze
Dodaj komentarz