Artykuł sponsorowany

Kebab po polsku – odkryj z nami jego tajemnice!

Kebab po polsku – odkryj z nami jego tajemnice!

Nie każdy wie o tym, że typów tradycyjnych kebabów tureckich oraz arabskich jest ponad 200. Wyróżnić można np. Iskender kebab, który stanowi cienkie plastry grillowanego na mocnym ogniu mięsa, ułożonego na pieczywie i polanego masłem. Do tego podaje się jogurt i sos pomidorowy, a czasem także grillowane warzywa. Wersji kebabów jest zatem sporo. Udowadniają to również właściciele i kucharze polskich barów szybkiej obsługi, gdzie serwuje się danie z Turcji w wersji polskiej!

Kebab polski, czyli jaki?

Polski kebab to danie kuchni fushion. Typ tej kuchni to po prostu podążanie za ideą mieszania smaków różnych kultur, tradycji i regionów. Tureckie aromaty, mieszane są zatem z polskimi kulinariami, co pozwala osiągnąć niepowtarzalny efekt. Taki właśnie jest kebab po polsku, który stanowi danie bardzo syte, wypełnione świeżymi i różnorodnymi warzywami, a także surówkami, oraz mięsem występującym w różnych odmianach. Podkreślić również warto polskie sosy, a także przyprawy. Polski kebab znacznie zatem różni się od tradycyjnego tureckiego dania, ale stanowi świetną alternatywę, którą pokochało wielu!

Z czego zatem składa się kebab po polsku? Przede wszystkim jest to duża chrupiąca bułka z sezamem i innymi ziarnami, która posiada pięknie zarumienioną skórkę i miękki, świetnie chłonący sosy miąższ. To on otula warstwy mięsa oraz warzyw. Pierwszy składnik stanowi mocno upieczony kurczak, który zawsze jest bogato doprawiony. Oczywiście należy wspomnieć również o wołowinie oraz baraninie, które są najczęściej wybieranym mięsem do kebabu. Powinny one być mocno spieczone i krojone w bardzo cienkie plastry. Uzupełnieniem zawsze muszą być dodatki warzyw skąpane w sosach. Mowa o ogórku świeżym i korniszonym, o papryce i pomidorze, o kukurydzy, o cebuli i często też czosnku, a także o rzodkiewce. Bukiet surówkowy powinna zaś stanowić kapusta drobno posiekana biała, pekińska, a także czerwona, lub inne wyjątkowe mieszanki. Jeśli chodzi o sos, coraz częściej bary eksperymentują tworząc własne unikalne i zdrowe dodatki oparte o śmietanę, czy jogurt naturalny. Niektóre z nich przypominają koperkową mizerię, w bardzo gęstej postaci. Inne smakiem przywodzą zaś na myśl beszamel. Nie zawsze zatem gotowe sosy „Tysiąca Wysp”, łagodne majonezowe, czy pikantne paprykowe są najlepsze…

Gdzie zjeść kebab po polsku?

Kebab po polsku to bardzo popularne danie w wielu barach w całym kraju. Łatwiej zatem spotkać się z taką odmianą, niż z wersją tradycyjną turecką. Zwracać jednak warto na renomę danej restauracji szybkiej obsługi. Wybieraj te, które stawiają na najświeższe i sprawdzone produkty wysokiej jakości. Warto, aby dany punkt gastronomiczny przygotowywał sosy również na własną rękę. Pyszny kebab, czy inne danie również w wersji na dowóz, zjesz zatem w Lidzbarku Warmińskim, w Barze Kikker. To tam kucharze dbają o zaskakiwanie klientów nowymi smakami. Dotyczy to nie tylko tureckiego przysmaku w polskim wydaniu, ale także takich dań na szybko, jak kurczak z rożna. 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz