Artykuł sponsorowany

Kanapki dla wymagających - czym poczęstować osobę na diecie eliminacyjnej?

Kanapki dla wymagających - czym poczęstować osobę na diecie eliminacyjnej?

Świeże kanapki na chrupiącym pieczywie to królowe nie tylko bankietów i konferencji, ale również imprez organizowanych w zaciszu własnego domu. Przygotowanie ich tylko z pozoru jest łatwe. W rzeczywistości wymaga uwzględnienia wielu odmiennych preferencji smakowych, ale i dietetycznych. Jeśli chcesz się dowiedzieć, na co uważać przygotowując lub zamawiając kanapki dla gości - przeczytaj nasz poradnik.

Co zje wegetarianin, tego nie spróbuje weganin

Podstawowym błędem, wynikającym z niewiedzy jest przekonanie, że wegetarianin, jako osoba, która wykluczyła z diety produkty mięsne, spożywa ryby. Nic bardziej mylnego.

Dania z owocami morza i rybami są traktowane przez jaroszy na równi z tymi zawierającymi wołowinę czy drób. Przygotowując więc kanapki na spotkanie towarzyskie warto jako alternatywę dla sandwiczy z salami przygotować np. bagietkę z twarogiem lub pastą jajeczną.

Jak sugeruje Przemysław Maliszewski z wrocławskiej firmy cateringowej Kanapkowe Love - przed podaniem wegetarianinowi kanapki z żółtym serem dobrą praktyką będzie sprawdzenie składu. Jeśli  zawiera on podpuszczkę naturalną, która jest wydzieliną z żołądków cieląt, zamiast mikrobiologicznej nie będzie to produkt jarski. Różnica w smaku nie jest wyczuwalna, jednak oszukiwanie w ten sposób zaproszonych gości jest niekulturalne.

Znacznie bardziej wymagające jest skomponowanie przystawki w formie kanapki dla wegan. Jest to sposób odżywiania, w którym stroni się od wszelkich produktów odzwierzęcych. Mowa tu zarówno o mięsie, jak i jajach czy serze, a nawet jogurcie i miodzie. Jeszcze do niedawna dieta tego typu rodziła szereg komplikacji związanych z trudnością w dostępie do wartościowych produktów innych niż tofu. Obecnie na sklepowych półkach można znaleźć szereg zamienników jak smalec z fasoli czy pasztet z ciecierzycy, a nawet wędlina sojowa.

Jeśli więc na imprezie towarzyskiej mają pojawić się zarówno wegetarianie, jak i weganie, najlepiej przygotować kanapki przeznaczone dla tej drugiej grupy, bo również pierwsza się nimi poczęstuje. Natomiast weganin nie zje wszystkich dań wegetariańskich. Mogą to być sandwicze na ciepło z grillowaną cukinią, tofu, papryką, albo na zimno z marynowanym tofu, sałatą, czerwoną cebulą i ogórkiem kiszonym.

Na co uważać przygotowując kanapki dla alergika

Dieta eliminacyjna ma przyczynę często nie w preferencjach smakowych bądź względach etycznych. Niejednokrotnie jest to efekt alergii pokarmowych. Do najczęściej spotykanych należą: nietolerancja białka mleka krowiego, laktozy, glutenu i białka jaja kurzego.

Unikanie spożywania tych składników tylko pozornie jest łatwe. W praktyce stanowią one dodatek do wielu produktów gotowych jak choćby pieczywo. Jeśli więc wśród zaproszonych gości ma się zjawić osoba z określoną alergią, wówczas konieczne jest dokładne przeanalizowanie etykiety produktów, aby nie zaszkodzić zdrowiu gościa.

W przypadku osób chorujących na celiakię, a więc nietolerujące glutenu, dobrym rozwiązaniem jest zakup pieczywa chrupkiego bez dodatku mąk: pszennej, żytniej, jęczmiennej i owsianej. Doskonale sprawdzi się natomiast: kukurydziana, gryczana i słonecznikowa. Warto zwrócić również uwagę na dodawane mieszanki przypraw, gdyż niektóre z nich również nie są pozbawione glutenu.

Osoby, które nie tolerują białka mleka krowiego i laktozy nie powinny znaleźć w swojej kanapce serów innych niż z mleka koziego lub owczego. Kupując pieczywo, należy również zwrócić uwagę, czy do jego produkcji nie został wykorzystany ten niepożądany składnik. Ponadto coraz więcej jest produktów bezlaktozowych oraz takich, które stanowią alternatywę dla tych wyprodukowanych z mleka krowiego - są to wszystkie wegańskie odpowiedniki serów.

Chcąc uchronić osoby nietolerujące białka jaja kurzego przed przykrymi konsekwencjami jego spożycia, nie wystarczy nie dodawać tego składnika w gotowanej postaci do kanapki. Samo pieczywo bardzo często ma je w swoim składzie. Ponadto może stanowić dodatek do past oraz serów.

Jakie jest więc sposób, by przygotowując kanapki na imprezę zaspokoić gust i zdrowotne wymagania wszystkich zaproszonych gości? Można samodzielnie zapoznawać się z etykietami produktów, co będzie czynnością bardzo czasochłonną, albo powierzyć to zadanie sprawdzonemu dostawcy cateringu.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz