Materiał Partnera

Jedzenie z grilla – fast food nie musi być niezdrowy!

Jedzenie z grilla – fast food nie musi być niezdrowy!

O jedzeniu z grilla każdy z nas mógł słyszeć różne mity, lub półprawdy. Jednymi z nich są informacje na temat rakotwórczych związków wyzwalanych w potrawach grillowanych. Wiele mówi się również o tym, iż dania z grilla nie są lekkostrawne, i że negatywnie wpływają na układ krwionośny… Oczywiście częściowo jest to prawda, ale tylko wtedy, kiedy jedzenie grillowane jest przygotowywane w nieodpowiedni sposób. O zdrowe przyrządzanie karkówki, czy meksykańskich steków, dbają dzisiaj najlepsze w Polsce Grill Bary, które spotkać można między innymi w nadmorskich kurortach takich, jak Kołobrzeg.

Zdrowy fast food z grilla, czy to możliwe?

Wbrew pozorom dzisiaj fast foody nie muszą być niezdrowe. Wszystko bowiem zależy od receptur stosowanych przez dany bar, czy restauracje, od metod przyrządzania dań, a także od posiadanej technologii gastronomicznej. Nie bez znaczenia jest również jakość produktów – mięs, warzyw i przypraw – które powinny pochodzić od najlepszych, certyfikowanych sprzedawców.

Jak jednak uzyskiwane jest zdrowe jedzenie z grilla? Metod na jego przyrządzanie w ramach idei prozdrowotnych jest wiele. Mowa między innymi o stosowaniu przypraw, które zapobiegają rozwojowi miażdżycy naczyń tętniczych, czy też, które obniżają podwyższony poziom cholesterolu. Często są to dodatki pochodzenia egzotycznego – np. meksykańskiego – ale często stosowane są w grill barach również występujące w Polsce zioła i inne dodatki. Przykładem jest między innymi czosnek, który idealnie pasuje do grillowanego mięsa.

Do kolejnych technik zdrowego przyrządzania potraw z grilla, zalicza się: cięcie mięsa na mniejsze oraz chudsze kawałki, w celu szybszego procesu grillowania; wcześniejsze, dobre zamarynowanie karkówki, kurczaka, czy ryby; wybieranie mięs, które posiadają niski poziom tłuszczu; czy nawet wykorzystywanie nowoczesnych urządzeń gastronomicznych, które przygotowane są, w taki sposób, aby móc przygotowywać dzięki nim zdrowe grillowane dania!

Przykładowe dania z grilla, które kupisz w grill barach

Grill bary, które można spotkać w wielu polskich miastach, serwują rozmaite przysmaki, które często są podawane z odtłuszczonymi frytkami oraz bukietami zdrowych, świeżych i soczystych surówek. Daniami, które cieszą się największą popularnością są zatem m.in.: kochana przez Polaków karkówka grillowana, grillowana pierś kurczaka w wersji hawajskiej z ananasem oraz z serową posypką, grillowany schab, który może być również podawany w formie mniejszych kawałków wymieszanych z warzywami na ciepło, czy też meksykański stek w kremowym pikantnym sosie. Warto zatem zauważyć, że najlepsze grill bary, serwują fast foody, w bardziej „ekskluzywnym” wydaniu, łącząc smaki różnych kultur: polskiej, meksykańskiej, egzotycznej, czy śródziemnomorskiej! Z tego słynie między innymi kołobrzeski lokal KING Karoliny Boruckiej, który gwarantuje również nieziemsko pyszną pizzę… 

Opracowanie:
Kołobrzeg, Giełdowa 7 D
tel. 94 355 48 81
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz