Jedz dynię! Jesienne przepisy na najlepsze dania z dyni

Jedz dynię! Jesienne przepisy na najlepsze dania z dyni

Dynia kojarzy ci się tylko z Halloween? Pora to zmienić! Te pyszne warzywo nie tylko zawiera liczne witaminy i minerały, ale ma również mało kalorii, dlatego każdy może wprowadzić je do swojej diety. Zachęciliśmy cię? Dynię możemy jeść zarówno na słono, jak i na słodko. Sprawdź, jak zrobić dyniową latte, aromatyczne curry z dynią i pyszną zupę krem z dyni i cukinii. Smacznego!

Dlaczego warto jeść dynię?

Właściwości tego pomarańczowego warzywa były znane już Indianom zamieszkującym niegdyś tereny Meksyku. Dynia była stosowana w meksykańskiej medycynie naturalnej i kuchni, a pierwsi osadnicy w Ameryce wypełniali ją miodem, mlekiem i przyprawami, a następnie piekli. Dlaczego powinniśmy wziąć z nich przykład?

Dynia zawiera znaczne ilości beta-karotenu, wapnia, potasu i witamin z grupy B. Beta-karoten to naturalny przeciwutleniacz, odpowiedzialny za zdrowy wygląd naszej skóry i dobre widzenie. Z kolei potas i wapń korzystnie wpływają na układ odpornościowy i pracę serca. Regulują także układ trawienny i dodają energii. Dzięki swojej niskokaloryczności – 100 g dyni ma około 30 kcal - dynia może być również składnikiem diety. Najzdrowszym elementem tego pomarańczowego warzywa są pestki dyni, które dostarczają znacznych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, witaminy E, potasu, magnezu, żelaza i cynku.

Co zrobić z dyni?

Dynię można jeść zarówno na słono, jak i na słodko. W kuchni możemy wykorzystać ją między innymi do zup, sosów do mięsa, zapiekanek, ciast i ciasteczek czy aromatycznej kawy. Podpowiadamy, jak zrobić najsmaczniejsze dania z dyni.

Zupa-krem z dyni

Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, dynię warto łączyć z produktami o niskim IG, np. cukinią czy imbirem, które możesz wykorzystać, robiąc zupę-krem. W tym celu podsmaż na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę z tymiankiem i obraną i pokrojoną w kostkę dynią. Do garnka dodaj obraną cukinię, a następnie wlej bulion i gotuj wszystko około 15 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę na krem, wymieszaj z mlekiem i dopraw imbirem, solą oraz pieprzem. Zupa z dyni najlepiej smakuje podana np. z makaronem ze skórki z cukinii, grzankami lub fetą.

Zupa z dyni

Curry z dyni

Curry to pyszne danie, które świetnie rozgrzewa w chłodne, jesienne dni. Możesz je zrobić z kurczakiem lub zamiast mięsa dodać np. soczewicę. Dynię należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na oliwie razem z cebulką. Do miękkiego warzywa dodajemy kurczaka lub soczewicę i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy gorący bulion lub wodę i mleko kokosowe i gotujemy wszystko razem. Na koniec danie możemy udekorować płatkami chili. Curry podajemy z ryżem lub kaszą.

Babeczki dyniowe

Babeczki dyniowe to prosty smakołyk, który zrobisz w kilka chwil. Wystarczy, że w rondelku roztopisz masło z dodatkiem cynamonu, gałki muszkatołowej i kandyzowanej skórki pomarańczowej, a następnie dodasz do niego puree z dyni. Tak przygotowaną mieszankę należy gotować przez kilka minut, a następnie odstawić z ognia, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Kolejnym krokiem jest dodanie jajek, przesianej mąki pszennej i proszku do pieczenia. Do masy możesz wsypać także zmielone migdały. Gotową mieszankę wyłóż do papilotek i wstaw do piekarnika na około 20 minut.

Dyniowa latte

Sławną pumpkin spice latte zrobisz, wykorzystując syrop korzenno dyniowy. Zrobisz go z imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej, wanilii, mleka skondensowanego i puree z dyni. Jak zrobić puree? Wystarczy, że upieczone (dynia powinna piec się około 35 minut) kawałki dyni zmiksujesz na gładką masę.

Syrop korzenny należy wlać do kubków z gorącą kawą, całość wymieszać i zalać gorącym, spienionym mlekiem. Kawę można udekorować bitą śmietaną i posypać mieszanką przypraw.

Jak przechowywać dynię?

Dojrzałą dynię możemy przechowywać przez wiele miesięcy. Najlepiej wybierać warzywa ciężkie, zwarte i jędrne, mające twardą skórkę bez przebarwień, pęknięć i pleśni. Bez obaw możemy trzymać je w temperaturze pokojowej, pamiętajmy jednak, by leżały z daleka od promieni słonecznych.

Dynię możemy też zamrozić. W tym celu musimy obrać ją ze skórki, usunąć pestki i pokroić miąższ na kawałki. Tak przygotowane warzywo możemy przechowywać przez 4-5 miesięcy. Z kolei w lodówce dynia zachowuje świeżość około 4 do 5 dni.

Wysuszone w temperaturze pokojowej owoce dyni możemy trzymać także w piwnicy. Wówczas warto ustawić je tak, by się ze sobą nie stykały. Możemy je również włożyć do drewnianych ażurowych skrzyń lub układać w stosach. W ciemnym i suchym pomieszczeniu dynia powinna wytrzymać nawet pół roku.

Oceń artykuł (0)
0,0
Komentarze
Dodaj komentarz