Jedz dynię! Jesienne przepisy na najlepsze dania z dyni
Dynia kojarzy Ci się tylko z Halloween? Pora to zmienić! To pyszne warzywo nie tylko zawiera liczne witaminy i minerały, ale ma również mało kalorii, dlatego każdy może wprowadzić je do swojej codziennej diety. Zachęciliśmy Cię? Co ważne, dynię możemy jeść zarówno na słono, jak i na słodko. Sprawdź, jak zrobić dyniową latte, aromatyczne curry i pyszną zupę krem z dodatkiem cukinii. Smacznego!
Dlaczego warto jeść dynię?
Właściwości tego pomarańczowego warzywa (choć z botanicznego punktu widzenia jest owocem) były znane już Indianom zamieszkującym niegdyś tereny Meksyku. Różne odmiany dyni stosowano w meksykańskiej medycynie naturalnej i kuchni, a pierwsi osadnicy w Ameryce wypełniali je miodem, mlekiem i przyprawami, a następnie piekli. Dlaczego powinniśmy wziąć z nich przykład?
Miąższ dyni zawiera znaczne ilości beta-karotenu, wapnia, potasu i witamin z grupy B. Beta-karoten to naturalny przeciwutleniacz, odpowiedzialny za zdrowy wygląd naszej skóry i dobre widzenie. Z kolei potas i wapń korzystnie wpływają na układ odpornościowy i pracę serca. Regulują także układ trawienny i dodają energii. Dzięki swojej niskokaloryczności – 100 g produktu ma około 30 kcal – dynia może być również składnikiem codziennej diety.
Najzdrowszym elementem rośliny są pestki dyni, które dostarczają znacznych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, witaminy E, potasu, magnezu, żelaza i cynku.
Co zrobić z dyni?
Aromatyczne warzywo można jeść zarówno na słono, jak i na słodko. W kuchni warto wykorzystać je między innymi do zup, sosów do mięsa, zapiekanek, ciast i ciasteczek czy aromatycznej kawy. Podpowiadamy, jak zrobić najsmaczniejsze dania z dyni.
Zupa-krem z dyni
Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, dynię warto łączyć z produktami o niskim IG, np. cukinią czy imbirem, które możesz wykorzystać, robiąc zupę-krem. W tym celu podsmaż na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę z tymiankiem i obraną oraz pokrojoną w kostkę dynią. Do garnka dodaj cukinię, a następnie wlej bulion i gotuj wszystko przez około 15 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę, wymieszaj z mlekiem i dopraw imbirem, solą oraz pieprzem.
Zupa z dyni najlepiej smakuje podana np. z makaronem ze skórki z cukinii, grzankami lub fetą.
Curry z dyni
Curry to pyszne danie, które świetnie rozgrzewa w chłodne, jesienne dni. Możesz je zrobić z kurczakiem lub zamiast mięsa dodać np. soczewicę. Pełną zdrowotnych właściwości dynię należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na oliwie razem z cebulką. Do miękkiego warzywa dodajemy kurczaka lub soczewicę i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy gorący bulion lub wodę oraz mleko kokosowe i gotujemy wszystko razem. Na koniec danie możemy udekorować płatkami chili. Dyniowe curry podajemy z ryżem lub kaszą.
Babeczki dyniowe
Słodkie babeczki z dyni to prosty smakołyk, który zrobisz w kilka chwil. Wystarczy, że w rondelku roztopisz masło z dodatkiem cynamonu, gałki muszkatołowej i kandyzowanej skórki pomarańczowej, a następnie dodasz do niego puree dyniowe. Tak przygotowaną mieszankę należy gotować przez kilka minut, a następnie odstawić z ognia, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Kolejnym krokiem jest dodanie jajek, przesianej mąki pszennej i proszku do pieczenia. Do masy możesz wsypać także zmielone migdały. Gotowe ciasto wyłóż do papilotek i wstaw do piekarnika na około 20 minut.
Dyniowa latte
Sławną pumpkin spice latte zrobisz, wykorzystując syrop korzenno-dyniowy. Zrobisz go z imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej, wanilii, mleka skondensowanego i puree z dyni. Jak je przygotować? Wystarczy, że upieczone (warzywo powinno piec się około 35 minut) kawałki dyni zmiksujesz na gładką masę.
Syrop korzenny należy wlać do kubków z gorącą kawą, całość wymieszać i zalać gorącym, spienionym mlekiem. Napój można udekorować bitą śmietaną i posypać mieszanką przypraw.
Jak przechowywać dynię?
Czy wiesz, że dojrzałą dynię możemy przechowywać przez wiele miesięcy. Najlepiej wybierać warzywa ciężkie, zwarte, jędrne, mające twardą skórkę bez przebarwień, pęknięć i pleśni. Bez obaw możemy trzymać je w temperaturze pokojowej, pamiętajmy jednak, by leżały z daleka od promieni słonecznych.
Sezonową dynię możemy też zamrozić. W tym celu musimy obrać ją ze skórki, usunąć pestki i pokroić miąższ na kawałki. Tak przygotowane warzywo można przechowywać przez 4-5 miesięcy. Z kolei trzymana w lodówce dynia zachowuje świeżość od 4 do 5 dni.
Wysuszone w temperaturze pokojowej owoce dyni możemy umieścić także w piwnicy. Wówczas warto ustawić je tak, by się ze sobą nie stykały. Możemy je również włożyć do drewnianych ażurowych skrzyń lub układać w stosach. W ciemnym i suchym pomieszczeniu warzywo powinno wytrzymać nawet pół roku.
Zobacz też: dlaczego warto jeść dynię?