Jakie właściwości zdrowotne ma yerba mate, a jakie matcha?
Jeżeli szukasz zdrowego napoju, który zawiera kofeinę, lecz nie obciąża żołądka tak, jak kawa, spróbuj yerba maty lub matchy. Choć łączy je wysoka zawartość kofeiny, a także przeciwutleniaczy, są napojami odmiennego rodzaju i pochodzą z różnych części świata. W ścisłym sensie tylko matcha jest herbatą, którą w dodatku możesz wykorzystać do bardzo różnych celów kulinarnych.
Co piszczy w matcha?
To herbata zielona najwyższej jakości. W skondensowanej formie zawiera to, co najlepsze dla zielonkawego eliksiru. Dlaczego? Ponieważ jest koncentratem. Liście miele się na kamiennych żarnach, oddzielając twarde części od samego liściastego miąższu. Z niego otrzymuje się bardzo drobny proszek – matchę w pełnej krasie.
Czy to najnowszy pomysł na herbatę? Wręcz przeciwnie, w X w. n.e. stosowano go w Chinach, skąd wywędrował do Japonii. Dzisiaj matchę kojarzy się przede wszystkim z Krajem Kwitnącej Wiśni.
Co daje Ci regularne picie matchy?:
pobudza i napełnia pozytywną energią (zawiera 3% kofeiny),
zachowuje młodość i odporność (dzięki przeciwutleniaczom),
oczyszcza ciało z toksyn (dar od chlorofilu).
Oczywiście, nie musisz udawać się po matchę do Japonii. Z powodzeniem kupisz ją w Polsce, np. w sklepie online lub stacjonarnie w Warszawie na Okulskiej 12: Planetarianie. Ekologiczne produkty na wagę. Nie musisz też pić matchy w postaci herbaty. Proszek możesz dodawać do koktajli, a także do słodyczy i ciast.
Czym yerba mate bogata?
To napój pochodzący z Ameryki Południowej, który – w sensie ścisłym – nie jest herbatą. To liście i gałązki ostrokrzewu, które zaparza się wrzątkiem. Tradycyjnie przygotowuje się yerbę w małej tykwie z metalową słomką. Jeśli chcesz ją kupić, szukaj w dziale herbaty bio na wagę.
Co zyskujesz, jeśli na stałe pijesz yerba mate?
optymalny poziom pobudzenia, płynący z kofeiny, która wolno się wchłania i utrzymuje na stałym poziomie w organizmie,
łatwość koncentracji i uczenia się, a to dzięki teobrominie i teofilinie, które pobudzają Twój mózg do pracy; działają też korzystnie na cały układ nerwowy,
dawkę witamin (C, E, z grupy B) oraz makroelementów (m.in. wapń i żelazo),
detoksykację organizmu, a to dzięki bakteriobójczym saponinom,
poczucie sytości, ponieważ sprytna yerba oddziałuje na odpowiednie receptory w mózgu.
To także napój ekonomiczny, gdyż jedną porcję możesz zaparzać aż 7 razy. Przy wszystkich swoich zaletach, yerba nie jest wskazana dla osób mających problemy z wrzodami żołądka. Powinny jej też unikać mamy, które czekają na narodziny swoich dzieci oraz karmią piersią.