Artykuł sponsorowany

Jakie są zalety kupowania obranych warzyw?

Jakie są zalety kupowania obranych warzyw?

Większość warzyw wymaga obrania przed spożyciem lub obróbką termiczną. Dzięki temu pozbywamy się niejadalnej ich części, którą zalicza się do odpadów. W sklepach trudno znaleźć warzywa już obrane – te dostępne są w ofercie wyłącznie wybranych producentów. Z ich oferty korzystają zarówno klienci indywidualni, jak i np. restauracje. Kiedy warto stawiać na obrane warzywa?

Rodzaje warzyw obieranych dostępnych w ofercie producenta

Firmy zajmujące się dystrybucją warzyw proponują ich wiele odmian. Dotyczy to także produktów obranych i pozbawionych niejadalnych części. Szeroki asortyment obejmuje w tym wypadku m.in. marchew, ziemniaki czy cebulę. Jednym z popularniejszych w Polsce warzyw jest burak, który również sprzedawany jest po obraniu. Może być on poddany dalszej obróbce. Buraki proponowane są zarówno surowe, jak i po ugotowaniu, a najlepsi producenci zapewniają dodatkowo możliwość ich poszatkowania na grube lub niewielkie kawałki.

Do obranych warzyw znajdujących się w ofercie hurtowych ich sprzedawców zaliczają się też: seler, pietruszka i kapusta. Ostatni z wymienionych produktów, podobnie jak buraki może zostać poddany szatkowaniu. Dostarczone w wybranej formie warzywa obrane to świetna propozycja nie tylko dla klientów indywidualnych, którzy nie chcą tracić czasu na wstępną obróbkę. Z oferty producentów takich artykułów spożywczych korzystają również właściciele lokali gastronomicznych – jakich konkretnie?

Dla kogo przeznaczone są warzywa obierane?

Najważniejszą zaletą warzyw pozbawionych niejadalnych części jest możliwość bezpośredniego rozpoczęcia dalszej ich obróbki – np. termicznej. Znacząco skraca to czas przygotowania konkretnych potraw, co jest pożądane szczególnie w branży gastronomicznej. Z tego względu z usług takich firm jak Zakład przetwórstwa warzyw Agnieszka Połetek korzystają głównie restauracje. Obieranymi warzywami zainteresowanie wykazują także przedsiębiorstwa zajmujące się cateringiem oraz sprzedażą wyrobów garmażeryjnych.

Warzywa pozbawione niejadalnych elementów są też nierzadko wybierane przez właścicieli hoteli. Codzienne serwowanie posiłków kilkudziesięciu gościom oznacza konieczność szybkiego przygotowywania dań. Należy przy tym pamiętać, że istotną zaletą zakupu obranych już warzyw jest również ograniczenie odpadów powstających w trakcie gotowania. Niepotrzebne części produktów spożywczych po wcześniejszym usunięciu nie stanowią tym samym problemu dla wspomnianych klientów zakładów zajmujących się sprzedażą warzyw obieranych. Nie dziwi zatem fakt coraz częstszego wybierania tego typu artykułów m.in. przez właścicieli lokali gastronomicznych.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz