Artykuł sponsorowany

Jakie są rodzaje i przeznaczenie dozowników?

Jakie są rodzaje i przeznaczenie dozowników?

Na liniach pakujących bardzo duże znaczenie ma dokładne skompletowanie całej linii tak, by wszystkie elementy dobrze do siebie pasowały. To zapewni odpowiednią wydajność. Jednym z elementów takiej linii jest dozownik. Na rynku znajdziemy wiele urządzeń tego typu. Wśród nich są choćby dozowniki wagowe czy ślimakowe. Jednak jakie prace dzięki nim można wykonać?

Dozowniki wagowe do pakowania produktów sypkich

Do dozowania produktów sypkich, na liniach produkcyjnych wykorzystuje się urządzenia nazywane dozownikami wagowymi. To ręczne urządzenie do pakowania umożliwia bardzo dokładne odmierzenie ciężaru produktu. Działanie dozownika nie jest skomplikowane. Operator otwiera opakowanie, następnie podstawia je pod lej wysypowy i naciska pedał. Dozownik wagowy wsypuje określoną ilość produktu, po czym osoba sterująca tym procesem przenosi napełnione opakowanie pod element zgrzewający, gdzie jest ono zamykane i nanoszona jest na nie data produkcji. Dzięki stosowaniu wagowych dozowników na liniach produkcyjnych możliwe jest odważanie produktów krystalicznych, ziarnistych, a także zbóż, soli i innych towarów o zbliżonej strukturze.

Produkty sypie mogą być również odważane przy użyciu dozownika taśmowego. Urządzenia tego typu pozwala na precyzyjne odmierzenie wagi pakowanego towaru. Zasada działania dozownika taśmowego wygląda następująco. Operator urządzenia otwiera opakowanie i ustawia je na stole wagowym i podstawia pod lej wysypowy i naciska pedał. Potem taśma wsypuje do niego produkt według określonej wagi. Dozownik tego typu wsypuje dokładną ilość produktu, która została wcześniej ustalona z klientem. Całość kończy się przeniesieniem opakowania pod element zgrzewający i zamknięciu go oraz zadrukowaniu daty produkcji.

Czym charakteryzują się dozowniki objętościowe oraz ślimakowe?

Na liniach pakujących wykorzystywane są również inne rodzaje dozowników. Wśród nich znajdziemy:

  • dozowniki objętościowe,
  • dozowniki ślimakowe.

Te pierwsze służą do odmierzania i dozowania określonej ilości produktu, co odbywa się poprzez objętościowe napełnianie kubków. Na talerzu obracającym się możliwe jest zamontowanie 6 lub 8 kubków, które po podstawieniu do elementu zasypowego, napełniane są w całości od góry, a następnie przesuwane są do części zsypowej. Dozowniki objętościowe kubkowe mogą charakteryzować się rozmaitą wielkością kubków, która jest regulowana za pośrednictwem rozsuwania się części górnej i dolnej talerza. Regulacja ta odbywa się automatycznie z panelu maszyny pakującej. Dozowniki te są bardzo wydajne.

Z kolei dozowniki ślimakowe, które znajdziemy w ofercie firmy Iaro, umożliwiają dozowanie określonej ilości produktu przy użyciu obrotu śruby dozującej. Szeroki zakres średnic śrub sprawia, że mamy możliwość dozowania produktów z bardzo wysoką wydajnością, a także dokładnością. Dzięki prostemu działaniu dozowniki ślimakowe zapewniają długie i bezproblemowe wykorzystywanie ich na liniach pakujących. Ze względu na dużą ilość dozowników dostępnych na rynku, często nie wiemy, na jakie urządzenie się zdecydować. W celu jak najlepszego skompletowania całej linii pakującej, zaleca się dobieranie urządzeń kompatybilnych z rozmaitymi automatami. Dzięki temu mamy pewność, że dany dozownik będzie dobrze współpracował z innymi elementami linii pakującej.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz