Artykuł sponsorowany

Jakie są podstawowe rodzaje pizzy?

Jakie są podstawowe rodzaje pizzy?

Pizza jest ulubioną potrawą ludzi na całym świecie. Serwowana jest w restauracjach, barach i niewielkich knajpach. To doskonałe danie obiadowe, ale sprawdza się także podczas wykwintnej kolacji. Jest nieodzownym elementem każdego spotkania z przyjaciółmi. Niby każda pizza wygląda tak samo. Jednakże dodatki sprawiają, że zyskuje ona bogactwo form. Dowiedz się, jakie są podstawowe rodzaje pizzy.

Czym wyróżnia się pizza Neapolitana?

Neapolitana to pizza przygotowana w barwach międzynarodowych. Warto podkreślić, że Włosi to wielcy patrioci. Do przyrządzenia potrawy wykorzystuje się pomidory San Marzano, które rosną na wulkanicznych polach. Ważnym składnikiem jest również mozzarella przygotowana z mleka krów, które wypasane są na bagnach Lazio i Campanii. Uwieńczeniem dzieła są listki bazylii. Pizza skropiona jest wyjątkową oliwą z oliwek.

Pizza sycylijska

Ciekawą odmianą dania jest pizza sycylijska przygotowywana na kwadratowym cieście. Obowiązkowym składnikiem w tym przypadku są czarne oliwki. Podobna potrawa podawana jest na Sardynii, z tą różnicą, że zamiast oliwek wykorzystuje się karczochy.

Z jakich składników składa się pizza nowojorska?

Pizza określana mianem nowojorskiej wyróżnia się chrupiącym brzegiem i niezwykle elastycznym ciastem na środku. Potrawa jest cienko posmarowana sosem pomidorowym. Na cieście rozkłada się pyszną mozzarellę. Niepowtarzalny smak jest wynikiem użycia wysokogatunkowej mąki, a także nowojorskiej wody.

French bread – popularna potrawa we Francji

Warto także zwrócić uwagę na pizzę, która przygotowywana jest we Francji. Do jej uzyskania wykorzystuje się bochenek chleba, który kroi się wzdłuż. Produkt smaruje się sosem pomidorowym i układa plasterki sera, a następnie dodatki. Podobną wersję produktu można znaleźć, podróżując po Niemczech. Tam bazą są ciasto chlebowe, boczek i cebula. Czasami także dodaje się ser.

Jaką pizzę jedzą Polacy?

Jak zauważa specjalista reprezentujący restaurację Smaki CK, która oferuje swoim klientom jedną z najlepszych pizz, Polacy najczęściej spożywają pizzę przygotowaną na grubym cieście. Podstawę smarują cienką warstwą sosu pomidorowego lub ketchupu. Zasadniczym składnikiem są pieczarki. W naszym kraju unika się skrapiania potrawy oliwą. Pizza przygotowywana jest na spodzie z drożdżowego ciasta. Niegdyś używano również ciasto makaronowe. Obecny trend zwrócenia się ku zdrowej kuchni wpłynął na zmianę tradycyjnego ciasta na bezglutenowe lub bez drożdży. Pizza zmienia się w zależności od kraju i regionu, jednak zawsze daje taką samą radość.

 

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz