Jakie pojemniki nadają się do przechowywania warzyw?
Produkcja żywności, a w szczególności warzyw wiąże się z koniecznością nie tylko właściwego ich transportu, ale również przechowywania czy to w chłodniach, czy w magazynach. Aby warzywa zachowały świeżość i smak, konieczne jest składowanie ich w odpowiednich warunkach, które przedłużą okres ich spożycia, a co więcej zwiększy to jakość produktu, który ostatecznie trafia w ręce konsumenta. Sprawdźmy, jakie pojemniki nadają się do przechowywania warzyw.
Jakie powinny być pojemniki do przechowywania warzyw?
Jedną z podstawowych kwestii prawidłowego magazynowania warzyw jest dobór właściwych pojemników. Specjalne skrzynie pozwolą na przechowywanie produktów w różnych warunkach, a co więcej zagwarantują im długą świeżość, jednocześnie zapobiegając procesom gnilnym.
Do przechowywania warzyw najlepsze będą pojemniki wielokrotnego użytku z tworzywa sztucznego, a także metalowe. - mówi przedstawiciel firmy Palbox, producenta pojemników metalowych. Tego typu pojemniki powinny zabezpieczać warzywa przed zgnieceniem, a co więcej, za pomocą perforowanych ścian muszą zapewniać im właściwą cyrkulację powietrza. Warto również zwrócić uwagę na to, czy skrzynie wielokrotnego użytku są odporne na działanie wszelkiego rodzaju substancji chemicznych, a także wody. Dzięki temu zapewniona zostanie możliwość ich dokładnego umycia, a co za tym idzie, higiena składowania warzyw pozostanie na jak najwyższym poziomie. Ważne również jest to, aby warzywa były magazynowane w odpowiedniej temperaturze, dopasowanej do konkretnego typu produktu. Co więcej, tego typu żywność powinna być przechowywana w miejscach o ograniczonym dostępie do światła dziennego, które przyspiesza dojrzewanie warzyw, a tym samym, skraca możliwość bezpiecznego ich magazynowania.
Jakie pojemniki nadają się do przechowywania warzyw?
Przy przechowywaniu ważny jest przede wszystkim wybór jak największej powierzchni, dlatego warto wybierać wysokie i głębokie pojemniki do warzyw, które będą w stanie bezpiecznie pomieścić ich dużą ilość. Ponadto, te wykorzystywane w chłodniach oraz magazynach muszą zapewniać żywności odpowiedni dopływ powietrza. Dlatego też do przechowywania warzyw doskonale nadają się skrzynie, oraz skrzyniopalety z otworami w ścianach. Skrzyniopalety dzięki specjalnym wycięciom zapewniają dobrą wentylację, a co za tym idzie, sprawiają, że warzywa zachowują świeżość i w efekcie będą chętniej wybierane przez klientów. Ponadto, jeśli zapewniona jest odpowiednia cyrkulacja powietrza, nie musimy martwić się o szybkie gnicie i zepsucie produktów. Dużą popularnością cieszą się również pojemniki metalowe, które dzięki temu, że są odporne na uszkodzenia mechaniczne i odkształcenia, umożliwiają składowanie piętrowe wielu skrzyń. Starannie dobrany materiał powoduje, że nie ma możliwości zduszenia warzyw, a co więcej, ich przechowywanie nie tylko zagwarantuje dobrą jakość produktu, ale i piętrowe składowanie pozwoli na zaoszczędzenie dużej ilości miejsca w magazynie.