Artykuł sponsorowany

Jakie opakowania wybrać do małej gastronomii?

Jakie opakowania wybrać do małej gastronomii?

Jeśli posiadasz małą gastronomię i zastanawiasz się jak podwyższyć jej standard, dobrym rozwiązaniem może być pakowanie potraw na wynos w sposób profesjonalny. Klienci z pewnością docenią ten ukłon w ich stronę. Przecież nie zawsze towarzyszy nam chęć jedzenie w restauracji, wśród tłumu. Wielu z nas wybiera domowe zacisze po całym dniu pracy, trudno się temu dziwić. Właśnie dlatego, dzięki pudełkom możemy zaskarbić sobie uznanie i lojalność wielu klientów, którzy do tej pory unikali tłocznych miejsc lub zwyczajnie nie mieli czasu na przesiadywanie w restauracji.

Rodzaje dostępnych opakowań

Różnorodność wśród dostępnych opakowań jest dość spora, warto jest zapoznać się z najpopularniejszymi produktami i wybrać ten odpowiadające akurat naszej gastronomii.

  • Opakowania typu APET – tego typu opakowania, stosowane do przechowywania posiłków chłodnych, mogą być wielokrotnie otwierane i zamykane. Zapewniają świeżość posiłków, w tym aromat i smak, dzięki przezroczystej folii uszczelniającej. Zapobiega ona również wylaniu się zawartości, dodatkowo uwydatnia walory wizualne potraw. Stosowane w temperaturach od -40 do 60 st C.
  • Opakowania typu CPET te tacki z kolei są przeznaczone do odgrzewania potraw chłodzonych lub mrożonych w piekarnikach bądź mikrofalówkach, stąd ich odporność do nawet 200st C. Dodatkowo, jak opakowania typu APET są odporne na zimno do -40st C, dlatego CPET są bardziej uniwersalnym produktem. Zamykane są hermetycznie.
  • Opakowania EPS – znajdują swoje użycie głównie w transporcie i serwowaniu dań na wynos. Są one termoizolacyjne, tak więc długo utrzymują wysoką, bądź też niską temperaturę dania  (około 30 minut). Co więcej, na długo zachowują aromat i smak. Tak jak poprzednie opakowania, są zamykane hermetycznie, więc bez obaw o rozlanie zawartości mogą być dostarczane do klientów.
  • Opakowania typu PP stworzone zostały z myślą o odgrzewaniu zawartości w mikrofalówce, dlatego też zakres temperaturowy dla tych tacek kończy się na 120 st C. Sprawdzają się w gastronomiach oferujących lekkie posiłki, przygotowane wcześniej i przeznaczone głównie do odgrzewania w mikrofalówce. Tak jak trzy poprzednie opcje, zawartość jest szczelnie pakowana, co ułatwia transport.

Jak wybrać, gdzie szukać?

Na polskim rynku nie ma wielu firm oferujących zaawansowane systemy pakowania żywności, jednak zdecydowanie wystarczającą liczbę ofert znajdziemy w większych miastach takich jak Gdańsk czy Warszawa, jednak nie oznacza to, że będąc przedsiębiorcą prowadzącym swoją działalność w mniejszej miejscowości możesz zapomnieć o pomyśle pakowania potraw nowoczesnymi metodami. Najłatwiej w takiej sytuacji znaleźć firmę w internecie, jak na przykład Balticaap z siedzibą w Gdańsku, i dowiedzieć się drogą mailową lub telefoniczną, czy możliwa jest dostawa w inne miejsca Polski.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz