Artykuł sponsorowany

Jakie negatywne skutki niesie za sobą nadmierna ilość sodu w diecie?

Jakie negatywne skutki niesie za sobą nadmierna ilość sodu w diecie?

Sód to jeden z podstawowych pierwiastków przyswajanych przez organizm człowieka, który dostarczany jest wraz z różnego rodzaju produktami spożywczymi. Jednym z podstawowych źródeł sodu w diecie jest sól kuchenna, której nadmiar prowadzi do rozwoju groźnych chorób związanych m.in. z układem krążenia. Jakie negatywne skutki niesie za sobą zbyt duża ilość tego pierwiastka w diecie?

Nadciśnienie tętnicze

Zapotrzebowanie organizmu na sód z powodzeniem może być pokrywane wyłącznie poprzez spożywanie produktów spożywczych, które naturalnie dostarczają jego niewielkie ilości. To chociażby owoce i warzywa, ale także jaja czy mleko. Nierzadko jednak dawka sodu przyjmowana przez smakoszy słonego jedzenia jest zbyt wysoka, co prowadzi do rozwoju problematycznych chorób. Jedną z nich jest nadciśnienie tętnicze, które w konsekwencji może skutkować poważnymi dolegliwościami związanymi z układem krążenia.

Nadmiar sodu w diecie to jedna z najważniejszych przyczyn, które wskazywane są jako główny powód występowania nadciśnienia. Schorzenie to doprowadza nierzadko do udaru mózgu czy zawału mięśnia sercowego, które w większości przypadków kończą się zgonem. Sód jest zatem bardzo ważnym elementem diety, a dostarczane codziennie dawki tego pierwiastka warto ograniczyć np. poprzez spożycie soli o obniżonej zawartości sodu. Produkt ten pod nazwą MAGDISOL oferowany jest przez firmę Manavita – lidera w produkcji soli sodowo-potasowej, który zastępowany jest potasem, magnezem i jodem. Do jakich jeszcze przykrych konsekwencji zdrowotnych doprowadza nadmiar sodu w diecie?

Schorzenia układu krążenia i nie tylko

Wspomniane już nadciśnienie tętnicze i w konsekwencji udar mózgu czy zawał serca to poważne skutki nadużywania sodu, jednak pierwiastek ten spożywany w sporych ilościach prowadzi do rozwoju także innych dolegliwości. Ograniczyć powinny go osoby cierpiące na choroby nerek, których postęp może być znacząco przyspieszony właśnie przez nadmiar sodu w diecie. Badania wskazują, że w krajach o wysokim spożyciu sodu zauważono również wzrost zachorowań na raka żołądka.

To bardzo poważne konsekwencje nadużywania tego pierwiastka, który najczęściej i w największych ilościach dostarczany jest w soli kuchennej. Z tego względu warto zdecydować się na jej zastąpienie zdrowszym odpowiednikiem, który nadal daje możliwość uzyskania charakterystycznego słonego posmaku potraw. To sól sodowo-potasowa oferowana przez renomowanego producenta – doskonale sprawdzi się zarówno w zastosowaniu domowym, jak i w lokalach gastronomicznych, które chcą zadbać o zdrowie przyjmowanych gości.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz