Artykuł sponsorowany

Jakie maszyny są niezbędne do produkcji mięsa?

Jakie maszyny są niezbędne do produkcji mięsa?

Przemysł mięsny jest jedną z najbardziej rozbudowanych gałęzi przemysłu spożywczego w Polsce. Oznacza to, że zapotrzebowanie na wyroby zwierzęce jest duże, a klienci są coraz bardziej wymagający, bowiem na rynku istnieje duży wybór produktów. By sprostać oczekiwaniom, coraz więcej właścicieli masarni i zakładów produkcji inwestuje w nowoczesne maszyny, roboty i systemy inspekcji. Przeczytaj, jakie sprzęty warto kupić.

Dlaczego automatyzacja pracy jest tak ważna?

Nie ulega wątpliwości, że automatyzacja przemysłu mięsnego niesie za sobą wiele korzyści. Przede wszystkim, właściciele firmy, dzięki ograniczeniu udziału pracowników w procesie produkcji, mogą zaoszczędzić czas i zminimalizować koszty pracy. Dodatkowo automatyzacja produkcji pośrednio przyczynia się do zwiększenia przychodów przedsiębiorstwa. Dzięki maszynom, możliwe jest bowiem spełnienie wymogów konsumentów. Obecnie, ze względu na ograniczony czas, klienci poszukują wyrobów, których przygotowanie do spożycia jest łatwe. Zainteresowaniem cieszą się więc porcje mięsa bez kości i skóry, a takie wyroby można w prosty sposób uzyskać dzięki specjalistycznym maszynom. 

Jakie maszyny przydadzą się w masarni?

Rozwój technologii postępuje w bardzo szybkim tempie i na rynku wciąż pojawiają się nowe, przydatne maszyny. Część z nich może stanowić dodatek do pracy, natomiast do podstawowych urządzeń, które powinny znaleźć się w każdej masarni, można zaliczyć:

  • skórowaczki – jak wskazuje sama nazwa, są to sprzęty, które służą do skórowania oraz odbłoniania mięsa,
  • nastrzykiwarki do mięsa – usprawniają proces peklowania mięsa, dzięki któremu zyskuje ono wyjątkowy smak i trwałość,
  • łuskarki do lodu – tworzą drobne płatki lodu, które zabezpieczają produkty spożywcze przed wysoką temperaturą,
  • kostkownice – służą do dzielenia mięsa na mniejsze porcje.

Dodatkowo warto zainwestować w: masownice, klipsownice czy nieskomplikowane maszynki do mięsa.

Kilka słów o zakupie sprzętów do masarni

Sprzęt, który zostanie zakupiony do zakładu mięsnego, powinien służyć przez wiele lat. Transakcji nie należy zatem przeprowadzać spontanicznie – ważne jest porównanie ofert i zakup urządzeń od zaufanego producenta. Certyfikat firmy godnej zaufania posiada przedsiębiorstwo West. Zadecydowały o tym: rzetelne podejście do zobowiązań wobec klientów i kontrahentów oraz dobra opinia na rynku. Warto również zwrócić uwagę, że oferta firmy jest bardzo rozbudowana. Oprócz sprzedaży maszyn do przetwórstwa mięsa, oferuje także serwis sprzętów i całodobową pomoc w kwestiach technicznych.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz