Artykuł sponsorowany

Jakie dania wybrać na weselny obiad w gronie najbliższych?

Jakie dania wybrać na weselny obiad w gronie najbliższych?
Huczne wesela to szeroki repertuar potraw ciepłych i zimnych przekąsek, które są serwowane przez wiele godzin. Niektórzy jednak wolą świętować kameralnie, a po ślubie zaprosić najbliższych tylko na uroczysty obiad. Klasyczny schabowy, czy może kuchnia śródziemnomorska? Jakie dania powinieneś wybrać, aby były wyjątkowe i każdy mógł najeść się do syta?

Jaką kuchnię wybrać?

Wybór kuchni to kwestia bardzo indywidualna. Ważne jest, aby dopasować ją nie tylko do swoich preferencji, ale przede wszystkim Twoich gości. Jeśli małe wesele odbywa się w gronie głównie młodych osób, można spokojnie wybierać spośród bardziej wymyślnych dań, na przykład śródziemnomorskich owoców morza lub włoskich makaronów. Należy jednak pamiętać, że a imprezach rodzinnych często pojawia się wiele osób starszych, dla których tego typu potrawy nie zawsze są dobrym rozwiązaniem. Jeśli nie masz pewności, czy goście lubią zagraniczne jedzenie lub kulinarne eksperymenty, lepiej postawić na typowo polską kuchnię. Nie musi to być danie pospolite. Zamiast klasycznego rosołu warto wybrać nieco bardziej treściwą zupę – grzybową lub żurek. Natomiast jako danie główne na kameralnych obiadach weselnych doskonale sprawdzają się zrazy wołowe, żeberka wieprzowe lub de volaille. Deser może stanowić mniejszy tort weselny lub inne polskie ciasto – sernik, jabłecznik, czy też karpatka.

Czy wypada serwować alkohol?

Alkohol na większości hucznych wesel to podstawa. Jak wygląda to w przypadku kameralnego obiadu? Wiele osób ma obawy, czy wypada podawać alkohol i raczej z niego rezygnuje. Większe ilości mogą pozostawać kwestią sporną, zależną od zwyczajów. Jeśli jednak chodzi o kilka lampek wina lub drinka po obiedzie – nie ma w tym niczego złego. Podczas organizacji weselnego obiadu zawsze trzeba pamiętać, że goście są ważni, ale mimo wszystko – to właśnie Twoje wesele. W tym wyjątkowym dniu zrób wszystko, aby jak najbardziej się nim cieszyć!

Stolik czy mała sala?

W przypadku weselnego obiadu raczej nie opłaca się wynajmować sali, gdyż cena za nią byłaby taka sama, jak w przypadku hucznej całonocnej imprezy. Pozostaje Ci wynajęcie stolika w restauracji, lecz zdecydowanie ograniczy to swobodę, gdyż zasiądziecie wśród innych klientów restauracji. Alternatywą mogą być niewielkie, wydzielone salki lub skromne stołówki. Przykładem może być Bistro Zagod, które zajmuje się organizacją małych, kameralnych obiadów weselnych oraz innych imprez okolicznościowych. Decydując się na wynajęcie małej sali, nie tylko niewiele zapłacisz, ale zyskasz przede wszystkim indywidualne podejście do klienta, gdyż obsługa lokalu będzie skupiona tylko na Twoich gościach.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz