Artykuł sponsorowany

Jaką szatkownicę i krajalnicę gastronomiczną wybrać i dlaczego?

Jaką szatkownicę i krajalnicę gastronomiczną wybrać i dlaczego?

W profesjonalnej kuchni nie ma czasu na krojenie zwykłym nożem - zwłaszcza, jeśli przygotowuje się jedzenie na bardzo dużą ilość osób. Pomocą służą specjalistyczne szatkownice i krajalnice gastronomiczne, które dostępne są w wersji ręcznej lub elektronicznej. Elektroniczne są wybierane znacznie chętniej, gdyż są prostsze w obsłudze. Czym kierować się przy wyborze szatkownicy i krajalnicy?

Szatkownica gastronomiczna

Wybierając szatkownicę należy się kierować kilkoma istotnymi parametrami, takimi jak: moc sprzętu - to od niej zależy, czy maszyna będzie zdolna rozdrabniać nie tylko miękkie, ale także twarde warzywa.  Jeśli szatkownica ma obsłużyć profesjonalną kuchnię, jej moc nie powinna być mniejsza niż 500W bądź nawet więcej. Istotna jest również budowa, która powinna być wytrzymała na zadrapania i zachlapania. Obudowa, części wymienne i tnące muszą być skonstruowane z materiałów odpornych na różnorodne uszkodzenia. Najbardziej wytrzymałymi są modele ze stali nierdzewnej, która z powodzeniem jest wykorzystywana również do konstrukcji noży czy tarcz. Warto także zwrócić uwagę na dodatkowe opcje, które zapewnia profesjonalny sprzęt. Dodatkowym udogodnieniem mogą być wymienne części (co pomaga w utrzymaniu czystości). Mile widziana jest możliwość zmiany głośności, co znacznie zwiększa komfort pracy.

Do czego służy szatkownica gastronomiczna?

Szatkownica z zasady wykorzystywana jest do krojenia warzyw, jednak to nie jedyne jej zastosowanie.  Sprzęt dobrze odnajdzie się w restauracji, punkcie serwującym kebab, w pizzerii, czy w barze. Można za jej pomocą kroić nie tylko warzywa, ale także owoce, czy sery. Możemy wybierać, czy chcemy produkty pokrojone w kostkę, w paski, w plastry, w wiórki, czy miazgę. Takie udogodnienia są możliwe dzięki wielu wymiennym ostrzom, które zakładamy w zależności od produktu, który zamierzamy poszatkować. W doborze szatkownicy mogą pomóc profesjonaliści z Gastro Borowiec, w którym znajdziemy wyposażenie gastronomiczne.

Krajalnica gastronomiczna

Krajalnice gastronomiczne różnią się od zwykłych tym, że są przystosowane do pracy z bardzo dużą ilością produktów w ciągu jednego dnia. Świetnie sprawdzą się do krojenia pieczywa w piekarni, bądź do krojenia wędlin w sklepie. Wyróżniamy krajalnice ręczne, półautomatyczne i automatyczne. Krajalnice ręczne w całości są obsługiwane przez pracownika, półautomatyczne są znacznie szybsze i zdają egzamin w miejscach, gdzie należy kroić bardzo dużo produktów, a automatyczne są najszybsze, a więc używane są w miejscach, gdzie kroi się najwięcej produktów, jak na przykład u dystrybutorów.

Opracowanie:
Brzozówka, Tarnowska 29
tel. 503 753 949
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz