Artykuł sponsorowany

Jaka jest ulubiona pizza Polaków?

Jaka jest ulubiona pizza Polaków?

Pizza - potrawa, którą kochają wszyscy. Jedzona solo lub z dodatkami. Wywodzi się z Grecji, ale jej zwolenników znaleźć można wszędzie. Przeczytaj prawdziwą historię pizzy i dowiedz się jak powstała Margherita. Zobacz, jakie pizze Polacy jedzą najczęściej oraz jakie składniki są niezbędne do ich wykonania. Przekonaj się również, jaką wersję preferują kobiety i mężczyźni.

Historia pizzy, skąd się wywodzi i jakie składniki potrzebne są do jej wykonania?

Przez lata utarło się przekonanie, że pizza pochodzi z Włoch. Prawda jest inna. Pizza została po raz pierwszy przygotowana w starożytnej Grecji. Dopiero później swoją wersję pieczonego chleba, pod nazwą focaccia stworzyli Włosi. Kolejni byli Amerykanie, ale preferowali bogatsze wersje pizzy np. na grubym cieście. Wracając do początków, należy zaznaczyć, że starożytni Grecy przygotowywali pizzę w nieco skromniejszej wersji, niż robimy to dzisiaj. Dosłowne znaczenie słowa pizza to placek mączny. Wykonywany jest z mąki, a jego główne dodatki to oliwa, czosnek i zioła. Przełomowy moment dla pizzy to rok 1889. Królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka odwiedza Neapol, na jej cześć nadworny kucharz przygotowuje pizze z pomidorami i mozzarellą. Tak powstaje popularna do dzisiaj pizza Margherita, a do jej przygotowania używa się pomidorów pelati, mozzarelli di bufala i bazylii.

Które pizze Polacy spożywają najczęściej?

Na pierwszym miejscu plasuje się Capriciosa, a do jej wykonania potrzebujemy szynki i pieczarek. Włosi dodają też jajko. Na drugim miejscu znalazłą się, wspominana Margherita - najprostsza w wykonaniu pizza. Trzecie miejsce należy się Pepperoni, a jej główny składnik to pikantne salami. Czwarte miejsce przypadło pizzy Hawajskiej, która wzbudza najwięcej kontrowersji. Ma tak samo wielu zwolenników, jak i przeciwników. Główne składniki to ser, szynka i ananas. Ostatnie miejsce przypadło kompozycji własnej. Polacy lubią eksperymentować i tworzyć własne mieszanki. Co ciekawe wybierane dodatki różnią się, jeśli chodzi o wybory kobiet i mężczyzn. Właściciel pizzeri Torino potwierdza, że kobiety częściej sięgają po dodatki warzywne. Płeć męska zdecydowanie preferuje dodatki mięsne. Polacy lubią spożywać pizzę z sosami, a najbardziej z sosem czosnkowym.

Na przestrzeni lat ewoluował dobór składników. Popularne stają się pizze białe, czyli bez sosu pomidorowego lub pizze, których spód stworzony jest mięsa lub warzyw.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz