Jak zrobić tosty francuskie – na słodko i słono

Tosty francuskie to szybki sposób na przygotowanie pysznego śniadania. Wykonanie jest banalne proste, potrzebujesz tylko kilku składników. Tosty tego typu zwykle robi się z bułki francuskiej, jednak jest to także świetny sposób, by nie marnować resztek tradycyjnego chleba – pszennego czy tostowego. Do przygotowania smakołyku możesz ponadto wykorzystać chałkę. Mimo że danie samo w sobie jest proste, możesz pokombinować z dodatkami. Tosty na słodko czy na słono? Poznaj nasze propozycje.
Jak przygotować tosty francuskie?
Na podstawowy przepis na tosty francuskie potrzebujesz:
- 2 kromki czerstwego białego chleba, chałki lub bułki francuskiej,
- 1 jajko,
- 3-4 łyżki mleka,
- odrobiny masła.
Poniższe składniki są do wyboru:
- w wersji na słodko: 1 łyżkę cukru – najlepiej cukru waniliowego,
- w wersji na słono: szczyptę soli.
Jak się robi tosty francuskie krok po kroku:
- Roztrzep jajko z mlekiem oraz cukrem waniliowym – lub solą – i dokładnie połącz składniki.
- Odetnij skórki z chleba i zamocz w mleku połączonym z jajkiem.
- Rozgrzej masło na patelni i smaż tosty na delikatnym ogniu.
- Podawaj jeszcze ciepłe.
Pyszne propozycje na słodko
Jeśli zdecydujesz się na słodką odsłonę, do wyboru możesz zaserwować wersję:
- klasyczną – z cukrem pudrem oraz dżemem lub konfiturą,
- owocową – podawaj nie tylko z truskawkami czy malinami, ale także bananem czy mango,
- „jak z kawiarni” – zaserwuj chrupiące tosty w towarzystwie lodów z dodatkiem lekkiej jak chmurka świeżo ubitej śmietany,
- amerykańską – z syropem klonowym lub masłem orzechowym,
- zimową – ze świąteczną nutą, czyli dodatkiem cynamonu,
- słodką, ale lekko pikantną – podkręć smak dodatkiem kardamonu czy imbiru,
- wegańską – z daktylowym karmelem i puszystym musem z mleczka kokosowego,
- fit – z dodatkiem jogurtu lub serka light.
Poza tym do słodkich tostów pasują także sos czekoladowy, miód, melasa, orzechy czy syrop z agawy. Tosty możesz także posypać szczyptą kakao lub kolorową posypką – ta ostatnia odsłona z pewnością spodoba się dzieciom.
Wykwintne opcje na słono
Jeśli wolisz wersję wytrawną, w przepisie zastąp cukier szczyptą soli. Oto kilka kuszących propozycji, które z pewnością świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek:
Tosty francuskie z serem
Na patelni podsmaż boczek z cebulką oraz dodatkiem ziół prowansalskich, a następnie zdejmij składniki z patelni i podsmaż chleb z dodatkiem roztrzepanego jajka i mleka (według przepisu powyżej). Gdy tosty się zarumienią, posyp je serem i chwilę zapiekaj. Gotowe podawaj z chrupiącym boczkiem.
Tosty z guacamole
Jeśli wolisz coś nietypowego, wybierz miks smaków i połącz francuski szyk z meksykańską nutą. Jako dodatek zaserwuj pastę z awokado – przeczytaj, jak zrobić guacamole. Podawaj z dodatkiem świeżych pomidorów.
Tosty francuskie z jajkiem
Jeśli jesteś fanem jajek, a w samym tostach jeszcze za mało ci tego smaku, podawaj je w towarzystwie klasycznej jajecznicy i szczypiorku. Proste, ale sycące i pyszne!
Inne pomysły na dodatki to m.in. ser pleśniowy, wędlina, podsmażane pieczarki czy pasta pomidorowa. Do tostów francuskich pasuje wiele smaków, dlatego zachęcamy do kombinowania i poszukiwania własnych propozycji. Zastanawiasz się, ile kalorii ma tost francuski? Jeden tost to około 229 kcal.