Jak zrobić świąteczny sernik? 3 pomysły na sernik
Sernik pojawia się na świątecznym stole co roku. To ciasto, które smakuje prawie każdemu! Chcesz wiedzieć, jak przygotować idealny wypiek serowy na Boże Narodzenie? Poznaj nasze przepisy i dowiedz się, jak przygotować tradycyjny sernik, korzenny sernik z dodatkiem pierniczków i czekoladowy sernik ze śliwkami. Smacznego!
Korzenny sernik na spodzie z pierniczków
Jesteś fanem korzennych przypraw? Uwielbiasz pierniczki? Ten sernik z pewnością przypadnie Ci do gustu. Do jego przygotowania będziesz potrzebować:
1 kg zmielonego twarogu,
200 g dużych pierniczków w czekoladzie,
5 jajek,
2/3 szklanki cukru,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki miodu,
250 ml śmietanki 30% lub 36%,
cynamon do dekoracji.
Najpierw przygotuj formę o średnicy 24 cm. Spód wyłóż papierem do pieczenia, na dnie ułóż pierniczki. Zmielony twaróg zmiksuj z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie stopniowo dodawaj jajka i miksuj, aż składniki się połączą.
Dodaj miód. To właśnie on nadaje wypiekowi charakterystycznego smaku. Dodaj śmietankę. Całość zmiksuj. Masę wyłóż na pierniczki i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz około 90 minut.
Po upływie tego czasu, wyjmij korzenny sernik, ostudź i wstaw do lodówki na całą noc. Udekoruj go cynamonem, na środku możesz położyć kawałki pierniczków i laskę cynamonu.
Tradycyjny sernik na półkruchym cieście
Jesteś fanem klasyki? Sprawdź nasz przepis na tradycyjny sernik. Poniżej zobaczysz, jakie składniki będą potrzebne do jego przygotowania.
Na masę serową:
1,5 kg zmielonego twarogu,
250 g miękkiej margaryny lub masła,
2 szklanki cukru pudru,
opakowanie budyniu waniliowego,
duża łyżka błyskawicznej kaszy mannej,
9 jajek.
Na spód:
1,5 szklanki mąki pszennej,
125 g zimnej margaryny lub masła,
pół szklanki cukru pudru,
1-2 łyżki śmietany 18%,
2 żółtka,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Zacznij od przygotowania spodu sernika. Wszystkie składniki szybko zagnieć, uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy, przełóż na blachę o wymiarach 36 na 20 cm, nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut.
Zrób masę serową. Miękkie masło lub margarynę utrzyj, po chwili dodaj przesiany cukier puder i zmiksuj, aż do otrzymania puszystej masy. Następnie wbijaj do niej po jednym żółtku, cały czas ucierając. Stopniowo dodawaj twaróg. Na koniec dodaj przesiany budyniowy proszek i kaszę manną. Wymieszaj. Pozostałe białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połącz z masą serową.
Całość wyłóż na wystudzony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 70 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto na 15 minut. Wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Czekoladowy sernik z cynamonem
Połączenie śliwek i czekolady smakuje zimą naprawdę przepysznie. Ten sernik z cynamonem jest prosty w przygotowaniu, a jednocześnie z pewnością zaskoczy niejednego gościa. Przygotuj:
180 g ciasteczek z czekoladą,
1 łyżkę kakao,
650 g twarogu,
250 g serka mascarpone,
100 g suszonych śliwek,
150 g gorzkiej czekolady,
4 jajka,
3/4 szklanki cukru,
70 ml śmietanki 36%,
łyżkę mąki ziemniaczanej,
na polewę: 100 g gorzkiej czekolady i 80 ml śmietanki 36%.
Najpierw przygotuj spód. Ciastka pokrusz i wymieszaj z kakao. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, wsyp masę ciasteczkową i wyrównaj powierzchnię. Włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz około 10 minut.
Połamaną czekoladę i śmietanę podgrzej na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia.
W misce zmiksuj twaróg, mascarpone, cukier i jajka, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodaj do masy przestudzoną czekoladę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj. Na koniec wrzuć śliwki (warto je wcześniej zalać gorącą wodą) i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przelej na spód ciasteczkowy.
Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz około 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz 90 minut. Na koniec wyjmij sernik, ostudź i włóż na całą noc do lodówki. Następnego dnia udekoruj polewą czekoladową.
Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów na święta? Przeczytaj, jak udekorować pierniki bożonarodzeniowe.