Jak zrobić świąteczny sernik? 3 pomysły na sernik

Jak zrobić świąteczny sernik? 3 pomysły na sernik

Sernik pojawia się na świątecznym stole co roku. To ciasto, które smakuje prawie każdemu! Chcesz wiedzieć, jak przygotować idealny wypiek serowy na Boże Narodzenie? Poznaj nasze przepisy i dowiedz się, jak przygotować tradycyjny sernik, korzenny sernik z dodatkiem pierniczków i czekoladowy sernik ze śliwkami. Smacznego!

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Korzenny sernik na spodzie z pierniczków

Jesteś fanem korzennych przypraw? Uwielbiasz pierniczki? Ten sernik z pewnością przypadnie Ci do gustu. Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • 1 kg zmielonego twarogu,

  • 200 g dużych pierniczków w czekoladzie,

  • 5 jajek,

  • 2/3 szklanki cukru,

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • 4 łyżki miodu,

  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%,

  • cynamon do dekoracji.

Najpierw przygotuj formę o średnicy 24 cm. Spód wyłóż papierem do pieczenia, na dnie ułóż pierniczki. Zmielony twaróg zmiksuj z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie stopniowo dodawaj jajka i miksuj, aż składniki się połączą.

Dodaj miód. To właśnie on nadaje wypiekowi charakterystycznego smaku. Dodaj śmietankę. Całość zmiksuj. Masę wyłóż na pierniczki i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz około 90 minut.

Po upływie tego czasu, wyjmij korzenny sernik, ostudź i wstaw do lodówki na całą noc. Udekoruj go cynamonem, na środku możesz położyć kawałki pierniczków i laskę cynamonu.

Pierniki

Tradycyjny sernik na półkruchym cieście

Jesteś fanem klasyki? Sprawdź nasz przepis na tradycyjny sernik. Poniżej zobaczysz, jakie składniki będą potrzebne do jego przygotowania.

Na masę serową:

  • 1,5 kg zmielonego twarogu,

  • 250 g miękkiej margaryny lub masła,

  • 2 szklanki cukru pudru,

  • opakowanie budyniu waniliowego,

  • duża łyżka błyskawicznej kaszy mannej,

  • 9 jajek.

Na spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,

  • 125 g zimnej margaryny lub masła,

  • pół szklanki cukru pudru,

  • 1-2 łyżki śmietany 18%,

  • 2 żółtka,

  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Zacznij od przygotowania spodu sernika. Wszystkie składniki szybko zagnieć, uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy, przełóż na blachę o wymiarach 36 na 20 cm, nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut.

Zrób masę serową. Miękkie masło lub margarynę utrzyj, po chwili dodaj przesiany cukier puder i zmiksuj, aż do otrzymania puszystej masy. Następnie wbijaj do niej po jednym żółtku, cały czas ucierając. Stopniowo dodawaj twaróg. Na koniec dodaj przesiany budyniowy proszek i kaszę manną. Wymieszaj. Pozostałe białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połącz z masą serową.

Całość wyłóż na wystudzony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 70 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto na 15 minut. Wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.

Sernik klasyczny

Czekoladowy sernik z cynamonem

Połączenie śliwek i czekolady smakuje zimą naprawdę przepysznie. Ten sernik z cynamonem jest prosty w przygotowaniu, a jednocześnie z pewnością zaskoczy niejednego gościa. Przygotuj:

  • 180 g ciasteczek z czekoladą,

  • 1 łyżkę kakao,

  • 650 g twarogu,

  • 250 g serka mascarpone,

  • 100 g suszonych śliwek,

  • 150 g gorzkiej czekolady,

  • 4 jajka,

  • 3/4 szklanki cukru,

  • 70 ml śmietanki 36%,

  • łyżkę mąki ziemniaczanej,

  • na polewę: 100 g gorzkiej czekolady i 80 ml śmietanki 36%.

Najpierw przygotuj spód. Ciastka pokrusz i wymieszaj z kakao. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, wsyp masę ciasteczkową i wyrównaj powierzchnię. Włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz około 10 minut.

Połamaną czekoladę i śmietanę podgrzej na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia.

W misce zmiksuj twaróg, mascarpone, cukier i jajka, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodaj do masy przestudzoną czekoladę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj. Na koniec wrzuć śliwki (warto je wcześniej zalać gorącą wodą) i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przelej na spód ciasteczkowy.

Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz około 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz 90 minut. Na koniec wyjmij sernik, ostudź i włóż na całą noc do lodówki. Następnego dnia udekoruj polewą czekoladową.

Ciasto czekoladowe

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów na święta? Przeczytaj, jak udekorować pierniki bożonarodzeniowe.

Opracowanie:
Karolina
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz