Jak zrobić sorbet? Najlepsze domowe sposoby na zdrowe lody

Jak zrobić sorbet? Najlepsze domowe sposoby na zdrowe lody

Każdy miłośnik słodkości powinien ich spróbować. Szczególnie gdy dni stają się coraz cieplejsze i potrzebujemy przekąsek, które pozwolą nam się ochłodzić. Sprawdzą się również zimą, kiedy chcemy dostarczyć sobie typowo wakacyjnych smaków. Sorbety, bo o nich mowa stanowią świetną alternatywę dla bardziej kalorycznych lodów. Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na domowe mrożone desery.

Sorbet a lody, czyli jaki zamrożony deser wybrać?

Mleko lub śmietanka, cukier i jajka – to minimum, z którego można stworzyć najprostsze desery lodowe. Masę wystarczy przelać do foremek, umieścić w zamrażalniku i po kilku godzinach cieszyć się pyszną przekąską jak z najlepszej lodziarni. Co, jeśli wolimy jednak mniej kaloryczne smakołyki na upalne dni? Rozwiązaniem są owocowe sorbety, które z równie dużą łatwością można przygotować samodzielnie w domu.

Lody sorbetowe są znacznie zdrowsze niż ich tradycyjne i klasyczne wersje. Choćby z tego powodu, że ich bazę stanowią w większości przypadków owoce. A wybór jest ogromny, ponieważ latem możemy wykorzystać do przygotowania zimnego deseru sezonowe odmiany, a w kolejnych miesiącach skorzystać z mrożonek. Dodatkowo składniki wykorzystywane do przygotowania mrożonych smakołyków nie zawierają zazwyczaj dużych ilości tłuszczu, są więc niskokaloryczne.  

Do najpopularniejszych wersji należą sorbety truskawkowe, malinowe czy cytrynowe. Oprócz owoców (mrożonych czy świeżych oraz w formie soku lub miąższu) i cukru można dodawać do nich inne dodatki np. alkohol, przyprawy, zioła czy wiórki kokosowe. Do ich przygotowania można wykorzystać specjalistyczne maszynki lub poświęcić więcej czasu na domowej roboty przekąskę bez użycia sprzętu.  

Przepisy na domowe sorbety

Jak zrobić lody sorbetowe z soku owocowego?

Jeżeli posiadasz w domu wyciskarkę do cytrusów lub sokowirówkę to przygotowanie mrożonego sorbetu powinno być prostą i sprawną czynnością. Dzięki samodzielnemu przygotowaniu nektaru uzyskujemy pewność co do jego świeżości i smaku. Lody sorbetowe przygotowane z soku nie posiadają cząstek owoców, więc ich konsystencja może być zdecydowanie rzadsza.

Do najpopularniejszych wariantów należą mrożone desery truskawkowe, cytrynowe czy pomarańczowe. Aby je samodzielnie przygotować, możemy otrzymany z wyciskania owoców lub zakupiony w sklepie spożywczym sok przelać do foremek i mrozić przez kilkanaście godzin. Przed planowanym jedzeniem warto wyjąć gotową przekąskę na kilka minut z zamrażarki, aby łatwiej wydobyć ją z foremki.  

sorbet z soku

Sorbet z mrożonych owoców

Jeden z najprostszych sposobów na uzyskanie domowego sorbetu. Jest to szczególnie korzystna opcja poza sezonem, gdy nie ma dostępu do świeżych owoców. Mrożonki pozwolą stworzyć wiele rodzajów lodów, bez konieczności czekania aż ponownie się zmrożą.

Aby przygotować zimny deser, wystarczy wybrać truskawki, mango czy wiśnie, dodać do nich wody lub soku i zblendować wszystko na gładką masę. Gdy całość okaże się zbyt kwaśna, można ją dosłodzić wedle uznania. Gotową przekąskę najlepiej podawać w pucharkach.  

Smaki lata, czyli przepis na domowy sorbet ze świeżych owoców

Najpopularniejszym rozwiązaniem jest przygotowywanie lodów sorbetowych ze świeżych owoców. Warto korzystać z tej opcji szczególnie w trakcie sezonu, kiedy mamy dostęp do wielu gatunków i odmian. W jaki sposób można przygotować taki letni deser? Najprostsze sorbety przygotujemy już w pięciu krokach:

1. Wybierz ulubione owoce np. maliny, arbuzy czy melony i dokładnie umyj je lub obierz.

2. Rozdrobnij wybrane źródła witamin i zblenduj na gładką masę.

3. Dodaj cukier (trzcinowy, brązowy czy erytrytol) oraz ewentualnie inne dodatki np. wiórki kokosowe, miętę czy sok z limonki lub cytryny.

4. Gotową całość przełóż do foremek do lodów.

5. Włóż owocowy sorbet do zamrażalnika najlepiej na kilkanaście godzin.

sorbet ze świeżych owoców

Po zamrożeniu możesz cieszyć się pysznym sezonowym deserem. Lody sorbetowe są doskonałym rozwiązaniem na ciepłe dni, gdy potrzebujemy schłodzenia organizmu oraz ugaszenia pragnienia. Warto wymieniać na nie inne desery, ponieważ oprócz rewelacyjnego smaku dostarczają organizmowi wiele wartości odżywczych z owoców.  

Sprawdź również 6 pomysłów na zdrowe koktajle

Opracowanie:
Karolina
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz