Jak zrobić roladę szpinakową?

Jak zrobić roladę szpinakową?

Rolada szpinakowa to pyszne danie ze szpinakiem. W klasycznej wersji przyrządza się ją z wędzonym łososiem i kremowym serkiem, jednak możesz użyć również pieczarek. Jej przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a rolada wygląda na talerzu bardzo efektownie. Idealnie sprawdzi się na każdej imprezie czy świątecznym śniadaniu. Zobacz nasze wskazówki i dowiedz się, w jaki sposób ją wykonać.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem

Aby zrobić klasyczną roladę ze szpinakiem i łososiem, przygotuj:

  • 4 jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 150 g szpinaku (najlepiej wykorzystać świeży szpinak baby, jednak może być też mrożony),
  • szczyptę soli i płaską łyżeczkę cukru.
  • 200-300 g łososia wędzonego na zimno w plastrach,
  • 250 g serka typu Philadelphia,
  • posiekany koperek i pietruszkę.

Najpierw umieść szpinak w wysokim naczyniu. Wlej mleko, dodaj sól, cukier, wbij jajka. Całość zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego. Jeśli używasz szpinaku mrożonego, najpierw rozmroź go i odsącz od nadmiaru wody. Do zmiksowanej masy dodaj przesianą mąkę i całość jeszcze raz zmiksuj na gładko.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na całą powierzchnię blaszki, wyrównaj. Blachę umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Omlet piecz przez 20 minut, aż lekko zrumienią się końce ciasta.

Po upieczeniu wyjmij blachę, papier z omletem zdejmij na blat. Jeszcze ciepłe ciasto zwiń w rulon razem z papierem i zostaw do wystudzenia na około 20 minut.

Po upływie 20 minut odwiń omlet. Całą powierzchnię posmaruj serkiem śmietankowym. Następnie kolejno ułóż obok siebie plastry łososia. Całość posyp posiekanym koperkiem i pietruszką.

Zacznij ponownie zwijać ciasto w rulon, jednak ściślej niż wcześniej. Rób to powoli i ostrożnie, a podczas zwijania rolady jednocześnie zdejmuj z niej papier. Gotową roladę zwiń w ten sam papier i odłóż do schłodzenia na około 30 minut.

Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa z pieczarkami

Rolada szpinakowa z pieczarkami to opcja dla osób, które wolą kuchnię wegańską. Do jej zrobienia przygotuj:

  • 450 g mrożonego szpinaku,
  • 400 g pieczarek,
  • 4 jajka,
  • 200-300 g serka śmietankowego,
  • małą cebulę,
  • ząbek czosnku,
  • sok z cytryny lub ocet balsamiczny,
  • gałkę muszkatołową, tymianek, sól, pieprz,
  • opcjonalnie – 1, 2 łyżki mąki.

Jak zrobić roladę szpinakową z pieczarkami? Najpierw dokładnie odciśnij rozmrożony szpinak, dodaj żółtka, posiekany czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Białka ubij na sztywno i powoli wmieszaj w masę szpinakową. Możesz dodać też mąkę. Masę cienko rozłóż w kształt prostokąta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni około 15-20 minut.

Cebulę i pieczarki drobno posiekaj i podsmaż do momentu, aż woda wyparuje. Żeby pieczarki nie ściemniały, możesz skropić je sokiem z cytryny. Dodaj sól, pieprz i tymianek.

Wystudzony placek odwróć na drugą stronę, posmaruj serkiem, na niego wyłóż pieczarki i dobrze je dociśnij. Roladę zwiń wzdłuż krótszego brzegu, zawiń w folię i wstaw do lodówki na około godzinę.

Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz