Jak zrobić piernik staropolski? Przepis na świąteczny hit

Jak zrobić piernik staropolski? Przepis na świąteczny hit

Staropolski piernik dojrzewający stanie się hitem świątecznego menu. Ciasto należy przygotować nawet 5-6 tygodni przed Bożym Narodzeniem, a piec na 4-5 dni przed świętami. Sprawdź, jak zrobić tradycyjny piernik krok po kroku i dobrze zaplanować działanie w czasie. Przygotuj piernik dojrzewający na święta i ciesz się jego wyjątkowym smakiem!

Składniki na piernik staropolski

Składniki na porcję dla 10 osób:

  • 500 g miodu,
  • 2 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 125 ml mleka,
  • 200 g masła,
  • 1 kg mąki,
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 opakowania przyprawy do piernika lub domowej przyprawy korzennej,
  • powidła śliwkowe,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie),
  • 2 łyżeczki posiekanych migdałów (opcjonalnie),
  • 3-4 posiekane figi (opcjonalnie).

Jak zrobić piernik staropolski?

Miód, masło oraz cukier wrzuć do rondla, rozpuść na wolnym ogniu i przestudź. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, przyprawę korzenną, jajka i sodę rozpuszczoną w małej ilości przegotowanego mleka. Wyrób ciasto. Zawiń je starannie ściereczką i przełóż do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Odstaw w zimne miejsce na 5-6 tygodni. W tym czasie ciasto będzie dojrzewać i gęstnieć.

Dojrzałe ciasto piernikowe podziel na dwie lub trzy części. Każdą z nich rozwałkuj, ułóż na natłuszczonej prostokątnej lub kwadratowej blasze (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia). Piekarnik nagrzej do temperatury 160-180 stopni Celsjusza. Ciasto piecz przez 50-60 minut. Pod koniec obserwuj piernik częściej, aby się nie przypalił.

Gdy placki ostygną, przełóż je lekko ogrzanymi powidłami śliwkowymi. Jeśli chcesz, możesz dodać do nich bakalie. Na wierzchu dociśnij piernik drewnianą deską i odstaw na kilka godzin lub (jeśli masz taką możliwość) 3-4 dni w chłodne miejsce. W tym czasie warstwy się skleją, a powidła zwilżą nieco ciasto. Gotowy piernik staropolski możesz ozdobić polewą czekoladową, polewą lukrową, płatkami migdałów lub połówkami obranych orzechów włoskich.

Przepis na polewę do piernika

Aby zrobić czekoladową polewę do piernika, która będzie twarda, przygotuj:

  • 100 g posiekanej czekolady,
  • 40 g masła.
W małym garnuszku rozpuść masło. Zdejmij z palnika, dodaj posiekaną czekoladę, odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj całość, aż czekolada się rozpuści. Poczekaj, aż polewa lekko zgęstnieje i udekoruj ciasto.

W podobny sposób przygotujesz miękką polewę. W tym celu zamiast masła dodaj do niej 100 ml śmietany kremówki 30%.

Aby zrobić polewę lukrową, przygotuj:

  • 1 szklankę cukru pudru,
  • 2-3 łyżki wrzącej wody lub soku z cytryny/pomarańczy, możesz wykorzystać też rum.

Cukier puder przełóż do miseczki, dodaj wrzątek. Ucieraj grzbietem łyżki do otrzymania gładkiej polewy lukrowej. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodać więcej wody, jeśli zbyt rzadki – więcej cukru pudru. Proporcje zwiększaj dowolnie.

Jak zrobić domową przyprawę korzenną?

Przygotuj:
  • 50 g kory cynamonu,
  • 20 g suszonego imbiru,
  • 15 g goździków,
  • 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu,
  • 10 g gałki muszkatołowej,
  • 10 g ziela angielskiego,
  • 10 g czarnego pieprzu (opcjonalnie),
  • 5 g gwiazdek anyżu (opcjonalnie).

Wszystkie składniki zmiel w maszynce do mielenia kawy, zetrzyj na specjalnej drobnej tarce lub utłucz w moździerzu. Wymieszaj. Przyprawę do piernika przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Na 1 kg mąki dodawaj ok. 3-4 łyżek, w zależności od upodobań.

Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (1)
4.0
Komentarze
Dodaj komentarz