Jak zrobić kapuśniak? Przepis na pyszny, rozgrzewający kapuśniak

Jak zrobić kapuśniak? Przepis na pyszny, rozgrzewający kapuśniak

Kapuśniak to tradycyjna polska zupa na bazie wywaru mięsnego, którą można przygotować z dowolnego rodzaju kapusty. Idealnie nadaje się na chłodne jesienne i zimowe dni, gdyż jest sycąca i doskonale rozgrzewa. Chcesz samodzielnie przygotować kapuśniak? Przeczytaj, jaka kapusta będzie najlepsza do tej zupy i na czym ugotować wywar. Zobacz przepis na pyszny kapuśniak.

Jaka kapusta będzie najlepsza na kapuśniak?

Kapuśniak z kiszonej kapusty uchodzi za najsmaczniejszy, bardzo często możemy go spotkać w restauracjach. Jednak zupę możemy ugotować również ze świeżej kapusty.

Wiosną kapuśniak warto ugotować na bazie młodej kapustki – taka potrawa również będzie smaczna. Jeśli nie wykorzystamy całości warzywa, resztę możemy dodać do gołąbków lub przygotować pyszną sałatkę Colesław, która będzie świetnym dodatkiem do mięsnego obiadu.

Na czym ugotować wywar na kapuśniak?

Najlepszy wywar do kapuśniaku jest z mięsa wieprzowego – np. żeberek. Jeśli chcesz, aby zupa miała wędzoną nutę, możesz dodać do niej również kawałek wędzonego żeberka lub kawałki wędzonej kości od schabu. Kapuśniak często gotuje się także na boczku.

Nie jesz mięsa? Nie ma problemu – możesz ugotować wegetariański kapuśniak na bazie wywaru grzybowego.

Przepis na kapuśniak

Kapuśniak z kapusty kiszonej

Kapuśniak z kiszonej kapusty to doskonałe danie na jesień i zimę. Dzięki składnikom zupa jest nieco tłusta, ma przyjemny, kwaśny smak, rozgrzewa i daje uczucie sytości. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:

  • 75 dag kapusty kiszonej,
  • 35 dag ziemniaków,
  • 20 dag wędzonego surowego boczku i żeberek,
  • 2 pietruszki,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • seler,
  • słonina,
  • koperek,
  • przyprawy do smaku (ziele angielskie, liść laurowy, kminek, pieprz, sól).

Przygotowanie zupy zacznij od obrania warzyw. Następnie zetrzyj marchewkę na tarce, pokrój na mniejsze części selera i pietruszkę oraz ziemniaki. Cebulę drobno posiekaj. Boczek i słoninę pokrój w kostkę.

W dużym garnku umieść mięso (oprócz boczku i słoniny) i nastaw wywar. Gdy się zagotuje, dorzuć warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, a następnie gotuj wywar na małym ogniu pod przykryciem.

Na patelni kolejno przysmaż boczek, słoninę i cebulę. Wrzuć do zupy.

Przygotuj kapustę kiszoną – jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją delikatnie opłukać. Następnie odciśnij ją z nadmiaru soku i wody. Poszatkuj i dorzuć do zupy. Zupę gotuj, aż warzywa i kapusta zmiękną. Na koniec wyłów kości, seler i pietruszkę. Kapuśniak dopraw kminkiem, koperkiem, solą i pieprzem.

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak przygotowany z młodej kapustki to doskonałe danie na wiosenny obiad. Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • małą główkę młodej kapusty,
  • 300 g młodych ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebulę,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • 2,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego,
  • 300 g surowego boczku (możesz także dodać kiełbasę),
  • koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Najpierw przygotuj warzywa – marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka. Kapustę przekrój na pół, odkrój niewielki głąb. Poszatkuj. Cebulę umyj i umieść razem z kapustką w garnku.

Do garnka wlej bulion. Boczek pokrój w krótkie paski i dodaj do wywaru. Zupę gotuj pod przykryciem, aż doprowadzisz ją do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut, aż warzywa zmiękną.

Do kapuśniaku dodaj koperek i przecier pomidorowy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz