Jak zrobić jajka faszerowane?

Faszerowane jajka to danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. To właśnie one, podane na różne sposoby, kojarzą nam się z tym wyjątkowym świątecznym śniadaniem. Zobacz, jak łatwo zrobić jajka faszerowane z pieczarkami, suszonymi pomidorami i świeżymi warzywami. Zainspiruj się naszymi przepisami i zrób na Wielkanoc własne smakołyki. Powodzenia!


Jajka faszerowane - przepisy
Jajka faszerowane to łatwa do zrobienia przekąska, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zobacz nasze przepisy i przygotuj jajka na świąteczne śniadanie.
- Jajka faszerowane pieczarkami: Aby zrobić jajka z pieczarkami, ugotowane na twardo obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na połówki. Żółtka przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Kroimy pieczarki i cebulę, a następnie smażymy, aż grzyby się zarumienią. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy wystygną, mieszamy je z posiekaną natką pietruszki, żółtkami i majonezem i napełniamy jajka.
- Jajka faszerowane z fetą i suszonymi pomidorami: Aby przygotować jajka z fetą i suszonymi pomidorami, gotujemy jajka na twardo, a następnie kroimy wzdłuż na połówki. Żółtka zgniatamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy fetę, majonez i mieszamy, aby powstał gładki krem. Suszone pomidory kroimy na drobne kawałki i dodajemy do farszu. Całość mieszamy i faszerujemy jajka.
- Jajka faszerowane z fetą i szpinakiem: Feta i szpinak to połączenie, które wszyscy lubimy np. w pierogach czy naleśnikach. Sprawdzi się ono również w przypadku jajek faszerowanych. Aby je przygotować, na patelni podsmażamy szpinak z cebulką i czosnkiem. Następnie dodajemy fetę i przyprawiamy solą i pieprzem. Wydrążone z jajek żółtka mieszamy ze szpinakiem, majonezem i śmietaną, a następnie napełniamy jajka.

- Jajka faszerowane ze świeżymi warzywami: Jajka faszerowane nowalijkami są banalnie proste do wykonania. Wystarczy, że wybrane warzywa (rzodkiewkę, ogórka, szczypiorek) pokroimy w drobną kostkę, a następnie wymieszamy z rozgniecionymi widelcem żółtkami i majonezem. Całość możemy doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Faszerujemy jajka i podajemy ozdobione rzeżuchą lub szczypiorkiem.
- Jajka faszerowane awokado: Miłośnicy awokado mogą je dodać również do wielkanocnych jajek. W tym celu kroimy je na pół, wyjmujemy miąższ i kroimy go w kostkę. Awokado oprószamy solą i pieprzem, dodajemy kilka kropel soku z limonki lub cytryny, a następnie mieszamy z czosnkiem, żółtkami, szczypiorkiem i majonezem. Jeśli lubimy pikantne smaki, możemy również dodać posiekaną papryczkę chili.
- Jajka faszerowane łososiem i mascarpone: Te pyszne jajka zrobimy, mieszając żółtka z serkiem mascarpone, solą i pieprzem, a na wierzch kładąc plasterek wędzonego łososia. Rybę możemy również pokroić drobno i wraz z innymi składnikami farszu zmiksować na gładką masę. Tak przygotowany farsz najlepiej nakładać do jajek za pomocą rękawa cukierniczego. Dzięki temu jajka faszerowane będą wyglądać smacznie i elegancko.
Jak podać jajka faszerowane?
Jajka faszerowane możemy podać na półmisku ozdobionym liściem sałaty, rzeżuchą lub innymi warzywami.
Bardziej wprawieni mogą sobie pozwolić na podanie jajek w skorupkach – taka propozycja z pewnością zaskoczy wszystkich domowników. Przygotowując jajka faszerowane w skorupkach, nie dodajemy do farszu majonezu, a ten ukrywamy pod pierzynką z bułki tartej. Po ugotowaniu jajek ostrym nożem przecinamy je na pół, a następnie wydrążamy ugotowane jajko. Skorupki napełniamy farszem, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni tak, by powstała chrupiąca warstwa.
Ciekawym rozwiązaniem będzie również zmiksowanie farszu na mus i wyciśnięcie go do jajek za pomocą rękawa.
Aby ciekawie podać jajka faszerowane, możemy również wykorzystać barwniki spożywcze. Zafarbowane na różowo, niebiesko lub zielono jajka z pewnością będą się ciekawie prezentować na talerzu.
Dzieciom możemy podać jajka stylizowane na zwierzątka – dzięki temu maluchy chętnie zjedzą nielubiane przez nich warzywa.
Duże pole do popisu możemy mieć, ozdabiając jajka na Wielkanoc. Na wierzch możemy położyć rzeżuchę, szczypiorek, kiełki, gałązkę tymianku, zwiniętą w dekoracyjny kwiat rzodkiewkę lub plastry oliwki.
Jeśli szukasz więcej inspiracji na świąteczny stół, to przeczytaj, jak ozdobić koszyk wielkanocny.