Jak zrobić jagodzianki?

Jak zrobić jagodzianki?

Kiedy zaczyna się lato i sezon jagodowy, chętnie sięgamy po pyszne jagodzianki. Bułeczki drożdżowe z jagodami długo zachowują świeżość i są świetną przekąską do pracy czy szkoły. Ich zrobienie nie jest trudne i nie powinno sprawić trudności nawet początkującym piekarzom. Uwielbiasz słodkości? Zobacz nasz przepis i sprawdź, jak zrobić jagodzianki w swoim domu.

Strony www Strony www

Składniki na domowe jagodzianki

Jest wiele przepisów na jagodzianki. Ale to dzięki naszej recepturze zrobisz puszyste, delikatne i miękkie bułeczki wypełnione po brzegi soczystym nadzieniem. Nie musisz już sięgać po stare książki kucharskie! Możesz wypiekać je przez cały rok, ale pamiętaj, że najlepsze wychodzą w sezonie z owocami zebranymi prosto z lasu.

Do zrobienia około 16 bułeczek z jagodami będziesz potrzebować:

  • 30 g świeżych drożdży,

  • 250 ml ciepłego mleka,

  • 500 g mąki pszennej,

  • 1 jajko,

  • 5 żółtek,

  • 100 g cukru do wypieków,

  • 100 g masła,

  • 300 g jagód,

  • 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej,

  • 3 łyżki cukru.

Pamiętaj o tym, aby zakupić jajka z wolnego wybiegu oraz postawić na stosunkowo świeże drożdże. Jeżeli nie masz dostępu do świeżych jagód, to możesz je zastąpić mrożonymi owocami lub dobrej jakości frużeliną czy dżemem jagodowym. W sezonie lepiej jednak z tego rozwiązania zrezygnować.

Jak zrobić jagodzianki?

Przygotowanie jagodowych bułeczek zacznij od zrobienia zaczynu z drożdży. Mleko lekko podgrzej. Drożdże pokrusz do miseczki, wlej połowę ciepłego mleka, dodaj 1 łyżeczkę drobnego cukru i 1 czubatą łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj naczynie ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.

Do misy miksera wrzuć jedno całe jajko i 5 żółtek. Dodaj pozostały cukier do wypieków i utrzyj całość na najwyższych obrotach na puszystą masę.

Masło roztop w garnuszku i pozostaw do ostudzenia.

Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj wyrośnięte drożdże, pozostałe ciepłe mleko, ubite jajko z żółtkami i roztopione, ostudzone masło. Zacznij wyrabiać ciasto. Powinno odchodzić od ręki. Po dokładnym wyrobieniu ciasta przełóż je do miski oprószonej mąką. Naczynie przykryj ściereczkę i odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

jagodzianka

Jak przygotować jagody do jagodzianek?

Jagody do bułeczek opłucz na sitku pod bieżącą, zimną wodą. Odcedź na durszlaku, a następnie osusz za pomocą ręczników papierowych. Przerzuć jagody do miseczki lub pudełeczka, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz cukier, wymieszaj całość.

W sezonie letnim domowe jagodzianki najlepiej robić ze świeżymi owocami. Jesienią i zimą do ich zrobienia możesz wykorzystać mrożone jagody (warto latem pamiętać, aby zamrozić owoce do przetworów) lub gęstą konfiturę jagodową.

Jak piec jagodzianki?

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłóż na stolnicę. Wyrabiaj około minutę, pozbywając się pęcherzy powietrza. Zroluj ciasto w rulon i podziel na 16 części.

Każdy kawałek rozpłaszcz w dłoniach na placek, nałóż 1/16 farszu jagodowego i dokładnie zlep brzegi ciasta. Następnie zroluj w dłoniach, aby uzyskać owalny kształt bułeczki. W podobny sposób przygotuj resztę jagodzianek.

Uformowane bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odstępów. Jagodzianki kładź na blaszce łączeniem do dołu - w ten sposób unikniesz ich "otwarcia" podczas pieczenia. Blaszkę nakryj ściereczkę i odstaw bułki do wyrośnięcia na 30 minut.

W misce wymieszaj żółtko jaja z mlekiem. Taką mieszanką posmaruj każdą drożdżówkę. Jagodzianki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut. Upieczone bułeczki ostudź i oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Szukasz więcej przepisów z sezonowymi owocami w roli głównej? Sprawdź więc, co zrobić z malin.

Opracowanie:
Karolina
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (3)
4.7
Komentarze
Dodaj komentarz