Jak zrobić hummus? Przepisy na dania z hummusem

Jak zrobić hummus? Przepisy na dania z hummusem

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy, coraz częściej pojawia się na naszych talerzach. Z łatwością kupisz go w każdym markecie, jednak najlepiej - zrób go samodzielnie. Będzie idealnie pasował do kanapek, sałatek czy po prostu dip do grillowanych lub surowych warzyw. Zobacz, jak zrobić domowy hummus. Poznaj przepisy na pyszne dania z hummusem i zainspiruj się. Smacznego!

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Jak zrobić domowy hummus?

Aby zrobić domowy hummus, przygotuj:

  • szklankę ciecierzycy (najlepiej użyć tradycyjnej, ale jeśli nie masz takiej możliwości – kup puszkowaną i przegotuj ją ok. 15 min, hummus będzie smaczniejszy),
  • 4 łyżki pasty tahini,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • szklankę zimnej wody,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • opcjonalnie - 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego.

W zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać, możesz eksperymentować z przyprawami. Do hummusu pasuje również wędzona papryka, słodka papryka czy czarnuszka.

Przygotuj pastę. W pierwszej kolejności ugotuj ciecierzycę i poczekaj aż ostygnie. W międzyczasie do lodówki wstaw szklankę z zimną wodą. Składniki na hummus umieść w misce i zmiksuj na gładką masę. Stopniowo dodawaj zimną wodę. Masa powinna zacząć zmieniać konsystencję na gładszą i bardziej puszystą.

Gotowy hummus przełóż do słoika. W ten sposób możesz przechowywać go w lodówce około tygodnia. Podawaj sam, skropiony oliwą lub z ulubionymi przyprawami.

Hummus

Jak wykorzystać hummus w kuchni? Przepisy na dania z hummusem

Hummus to świetny dodatek do wielu dań. Możesz dodać go do sałatek, wykorzystać jako dodatek do placków czy mięsa a także potraktować jako dodatek do słodkich przekąsek, np. daktyli, żurawiny czy granatu. To, jak go wykorzystasz, zależy od twoich kulinarnych upodobań. Chcesz się zainspirować? Zobacz nasze przepisy na dania z hummusem. 

Placki ziemniaczane z hummusem

Do przyrządzenia placków ziemniaczanych z hummusem potrzebujesz ok. 8 dużych ziemniaków, łyżkę oleju, 2 małe cebule, 2 jajka, ulubiony hummus, sól, pieprz oraz inne przyprawy według uznania. Najpierw zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach i posól. Zostaw na kilka minut. Następnie odsącz z nadmiaru wody i dodaj do nich resztę składników. Placki smaż na oleju. Powinny być cienkie i dobrze podsmażone na złocisty kolor. Podawaj z ulubionym hummusem.

Makaron z hummusem

To danie przygotujesz z makaronu razowego typu penne lub tagiatelle, natki pietruszki, plasterków wędzonego łososia i hummusu (najlepiej będzie pasował hummus z suszonymi pomidorami lub hummus paprykowy). Ugotuj makaton. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki i poszarp łososia na kawałki. Gotowy makaron przełóż na patelnię, dodaj do niego hummus i natkę pietruszki. Wymieszaj całość na małym ogniu. Podawaj z łososiem. Możesz też skropić danie sokiem z cytryny.

Grillowane warzywa z hummusem

Aby przygotować grillowane warzywa z hummusem, wcale nie musisz czekać do lata! Równie dobrze możesz przyrządzić je w domu na patelni grillowej lub w grillu elektrycznym i w ten sposób cieszyć się ich smakiem cały rok. Najlepiej na grillu sprawdzą się cukinia, bakłażan, szparagi i papryka, jednak możesz grillować również cebulę, pomidory a nawet marchewkę. Gotowe warzywa serwuj w towarzystwie hummusu, który będzie służył jako dip. Sprawdzi się tutaj każdy rodzaj hummusu - wybierz swój ulubiony. 

Sałatka z hummusem i kaszą bulgur

Do jej przygotowania potrzebujesz 100 g kaszy, 3 łyżki hummusu, kilka suszonych pomidorów, natkę pietruszki, 2 pomidory, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Najpierw ugotuj kaszę. Pomidory pokrój na krzyż i zalej wrzątkiem, następnie obierz ze kórki i wrzuć do blendera z łyżką wody. Zmiksuj. Dodaj przyprawy. Ugotowaną kaszę wymieszaj razem z sosem pomidorowym i suszonymi pomidorami. Do miseczki na dno nałóż hummus, następnie kaszę z dodatkami. Całość posyp natką pietruszki. Smacznego!

Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz