Jak zrobić faszerowaną paprykę? 4 pomysły na pyszną przekąskę

Jak zrobić faszerowaną paprykę? 4 pomysły na pyszną przekąskę

Wydaje ci się, że faszerowana papryka to trudne i bardzo skomplikowane danie? Nic bardziej mylnego! To pyszna potrawa, którą możesz przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej, nawet nie posiadając dużych umiejętności kulinarnych. Sprawdź nasz poradnik i poznaj pomysły na faszerowaną paprykę, którą możesz podać na przyjęciu czy rodzinnym obiedzie.

Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym

Przygotuj:

  • 4 papryki,
  • 1 pomidor,
  • 350 g mięsa mielonego,
  • 1 cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g ryżu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 100 g sera żółtego,
  • przyprawy: tymianek, oregano, słodką paprykę.

Najpierw ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie na patelni zeszklij pokrojoną cebulę i starty czosnek, po chwili dodaj mięso i dokładnie obsmaż. Dodaj przyprawy - sól, pieprz, tymianek, czerwoną paprykę i oregano. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż przez ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu dodaj odcedzony ryż, wymieszaj i podgrzewaj chwilę. Odstaw z ognia.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Papryki przekrój w pionie na połówki, usuń nasiona. Wnętrze dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, wypełnij farszem, na wierzchu połóż plasterek pomidora, dopraw solą i oregano. Do naczynia wlej ok. pół szklanki wody, wstaw do piekarnika i piecz 35 minut.

Po upływie tego czasu wyjmij naczynie i na każdej papryce połóż plasterek sera. Następnie zapiekaj jeszcze przez ok. 5-10 minut, aż ser się roztopi i zrumieni. Faszerowane papryki podawaj z ulubionymi dodatkami.

faszerowanie papryki

Faszerowana papryka po kaukasku

Przygotuj:

  • 8 strąków papryki,
  • 20 dag mielonej wołowiny i baraniny,
  • 4 łyżki ugotowanego ryżu,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 jajko,
  • 4 pomidory,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 szklanki bulionu,
  • łyżkę soku z cytryny,
  • 2 opakowania jogurtu naturalnego,
  • przyprawy: kolendrę, tymianek, cząber, koperek, natkę pietruszki,
  • kilka listków mięty.

Papryki umyj, zetnij wierzchołki (nie wyrzucaj ich - później się przydadzą), oczyść z pestek i białych włókien. Posyp wewnątrz solą i pieprzem. 

Cebulę i listki mięty posiekaj, pomidory pokrój w plastry. Do mięsa wbij jajko, dodaj ryż, połowę zieleniny, zioła, cebulę, orzechy oraz cukier. Wymieszaj. 

Masę mięsną włóż do papryki, ustaw warzywa w naczyniu żaroodpornym, ponakrywaj plasterkami pomidorów i czapeczkami z wierzchołków papryki, podlej rosołem. Dodaj sok i skórkę z cytryny, pozostałą zieleninę, pieprz i sól.

Zapiekaj pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 20 minutach polej jogurtem wymieszanym z solą. Podawaj z białym pieczywem.

Wegetariańska papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami

Przygotuj:

  • 4 czerwone papryki,
  • pół szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cukinię,
  • 1 papryczkę chili,
  • puszkę pomidorów krojonych (400 g),
  • przyprawy: słodką paprykę, kmin rzymski, kolendrę, suszone oregano.

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj przyprawy, papryczkę chili bez pestek i cukinię pokrojoną w kosteczkę. Smaż, mieszając od czasu do czasu, ok. 5 minut. Dodaj pokrojoną 1 połówkę papryki oraz rozdrobnione pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj ok. 4 minuty. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodaj również kaszę jaglaną.

Farsz włóż do wcześniej przygotowanej i pozbawionej pestek papryki. Wstaw do piekarnika i zapiekaj bez przykrycia ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu skrop oliwą extra vergine i posyp szczypiorkiem. Smacznego!

papryka faszerowana kaszą

Papryka faszerowana chili con carne

Przygotuj:

  • 4 papryki,
  • 350 g wołowego mięsa mielonego,
  • kukurydzę,
  • czerwoną fasolę,
  • 1 cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pomidory z puszki,
  • łyżkę koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz,
  • przyprawę do chili con carne.
Przygotuj chili con carne. Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na patelni, dodaj mięso mielone. Gdy się zarumieni, dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, kukurydzę i czerwoną fasolę. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i przyprawą do chili con carne. Smaż chwilę, aż zgęstnieje.

Papryki przekrój na pół, usuń białe części i pestki. Do środka włóż chili con carne. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz