Jak zaprojektować ergonomiczną kuchnię?
Gdy decydujesz się na zmiany aranżacji swojego domu lub jesteś na etapie budowy kuchni w nowym mieszkaniu, chcesz, by to pomieszczenie było idealnie dopasowane do potrzeb Twoich oraz pozostałych domowników. Aby mieć komfortowe, funkcjonalne wnętrze, musisz wiedzieć o kilku istotnych kwestiach, związanych z ergonomią powierzchni użytkowych. Jak zatem zaprojektować wygodną kuchnię? Podpowiadamy!
Jeśli lubisz spędzać wiele godzin w swojej kuchni, przygotowując posiłki, dobrze wiesz, jak ważne są w niej takie elementy, jak: wysokość blatów, szybki dostęp do półproduktów znajdujących się na półkach oraz możliwość ich dynamicznej, bezpiecznej obróbki. Im bardziej więc przemyślany rozkład szafek oraz blatów kuchennych, tym mniejsze ryzyko przeciążenia Twojego kręgosłupa, a nawet oparzeń czy upadku, na skutek błędnie zaprojektowanych mebli. Od czego rozpocząć planowanie?
Zasada trójkąta roboczego
Jak zauważa Rafał Statucki z firmy Fair Factory, zajmującej się produkcją mebli kuchennych na wymiar: pierwszym, a zarazem najważniejszym krokiem podczas projektowania kuchennej przestrzeni jest rozmieszczenie lodówki, zlewozmywaka oraz kuchenki, określanych powszechnie jako trójkąt roboczy. I dodaje: chodzi to, by zaoszczędzić czas oraz energię, sięgnąć po schłodzony produkt, a następnie szybko go umyć oraz poddać obróbce cieplnej, unikając w ten sposób chaotycznego krążenia po całej kuchni.
Pomieszczenia różnią się od siebie wielkością oraz układem mebli kuchennych, które mogą być dwurzędowe, czyli w kształcie litery U bądź L. Niezależnie od tych czynników zadbaj o zachowanie odpowiednich odległości oraz proporcji w obrębie trójkąta roboczego. Dystans między lodówką a zlewem nie powinien przekraczać 120 cm w niewielkiej kuchni lub 210 cm w dużych wnętrzach. Kolejną kwestią jest odległość od zlewu do palnika kuchennego, która wynosi od 90 cm (małe aneksy) do nawet 210 cm. AGD w postaci lodówko – zamrażarki zaplanuj nie dalej niż 270 cm od kuchenki.