Artykuł sponsorowany

Jak zaparzyć herbatę?

Jak zaparzyć herbatę?

Wiele osób przyzwyczajona jest do ekspresowych herbat w torebkach, które są wygodne, jednak nie dają możliwości doświadczenia smaku i aromatu prawdziwej, jakościowej herbaty. Warto spróbować herbaty liściastej, której bogaty smak każdego zadowoli. Dobrej jakości herbata wymaga odpowiedniego procesu parzenia. Podpowiadamy, w jaki sposób parzyć herbatę, aby móc cieszyć się jej bogatym smakiem i aromatem.

Herbata dobrze zaparzona

Jak podpowiadają nam eksperci ze sklepu z herbatami Galeria Zdrowia Sp. z o.o., przy parzeniu herbaty należy zwrócić uwagę nie tylko na sposób jej parzenia, ale także na jakość herbaty oraz użytej do parzenia wody. Woda powinna być miękka i nie zawierać wiele soli mineralnych. Do parzenia należy używać świeże przegotowanej wody. Jeśli dysponujemy jedynie twardą wodą do zaparzenia herbaty, to należy lekko wydłużyć proces parzenia a także użyć większej ilości herbacianych liści.

Wiele osób twierdzi, że herbata lepiej smakuje parzona w ceramika. Jednak naczynie, w którym zaparzymy herbatę, wybrać możemy zgodnie z własnymi preferencjami. Niektóre rodzaje herbat tradycyjnie zaparzane są w filiżankach, ale równie dobrze mogą smakować z ulubionego kubka!

Parzenie różnych gatunków herbaty

Aby herbata smakowała jak najlepiej, każdy jej rodzaj należy parzyć w odmienny sposób. Tylko wtedy możemy wydobyć z niej bogaty smak i aromat.

Herbata czarna powinna zostać zalana wodą, która nie zaczęła jeszcze wrzeć. Optymalna temperatura wody dla herbaty czarnej to 96 stopni Celsjusza, czyli tzw. biały wrzątek. Jest to moment, w którym w wodzie pojawia się dużo bąbelków powietrza, a po zalaniu nią herbaty tworzy się charakterystyczna piana. Czarna herbata powinna być aromatyczna i niezbyt gorzka - zbyt długi czas parzenia podnosi goryczkę. Najlepiej parzyć ją przez 2 - 3 minuty.

Parzenie herbaty zielonej wygląda inaczej niż w przypadku herbaty czarnej. Przede wszystkim używa się wody o niższej temperaturze - zwykle to około 85 stopni, ale niektóre odmiany herbaty ziołowej parzy się w zaledwie 60 stopniach. Parzy się ją przez 1 - 3 minuty. Zielona herbata może być kilkakrotnie używana do parzenia naparu, ponieważ z każdym kolejnym parzeniem zmienia się jej smak.

Delikatna herbata biała wymaga delikatnego, niezbyt długiego parzenia. Przy parzeniu białej herbaty stosuje się dwa razy więcej liści niż w przypadku herbaty czarnej lub zielonej, jest ona bowiem delikatna w smaku. Susz zalewa się wodą o temperaturze 75 - 85 stopni i parzy do pięciu minut.

Jak widać, każdy rodzaj herbaty wymaga innego czasu parzenia. Tylko wtedy można uzyskać prawdziwy aromat herbacianego naparu. 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz