Jak wygląda proces produkcji wysłodzin browarnianych?

Wysłodziny browarniane to tak naprawdę odpad. Jednak w dzisiejszych czasach, dzięki rozwojowi nowoczesnej technologii, odkryto, że odpad ten ma bardzo dobry skład i świetne właściwości. To natomiast sprawia, że stanowi pożądany produkt w wielu różnego rodzaju branżach. W jaki sposób pozyskiwane są wysłodziny browarniane? Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak wygląda proces ich produkcji.
Wysłodziny browarniane – czym są?
Wysłodziny browarniane, równie często spotykane pod nazwą młóto browarniane, to biomasa, która stanowi produkt uboczny produkcji piwa, a więc jest niczym innym, jak zwykłym odpadem. Ale chociaż odpady zazwyczaj kojarzą ze śmieciami, których trzeba się pozbyć, w tym przypadku jest inaczej.
Otóż wysłodziny browarniane powstają z nierozpuszczalnych części słodu jęczmiennego, a dzięki temu, że są pochodzenia roślinnego, nawet po przetworzeniu, ich skład pozostaje bogaty w mnóstwo cennych substancji odżywczych. Ze względu na to są wykorzystywane wyjątkowo chętnie przede wszystkim przez producentów pasz i hodowców zwierząt gospodarczych, gdyż młóto stanowi doskonałe dopełnienie diety. Oprócz tego wysłodziny znajdują zastosowanie także m.in. w ogrodnictwie, kosmetologii, branży spożywczej czy też energetycznej.
Produkcja wysłodzin browarnianych
Aby dowiedzieć się, w jaki sposób powstają wysłodziny browarniane, w pierwszej kolejności trzeba poznać szczegóły procesu produkcji piwa. Najpierw do kadzi lub beczek trafia zacier, który pracownicy browaru przygotowują poprzez zalanie wodą uprzednio prażonych i ześrutowanych ziaren zbóż, najczęściej jęczmienia. Następnie zacier jest podgrzewany – co prowadzi do jego fermentacji – oraz filtrowany. Na tym etapie powstaje brzeczka piwna, czyli płynny ekstrakt ze słodu określany jako półprodukt piwny, który przeznaczony jest do dalszych procesów produkcji. Natomiast na dnie zbiornika osadzają się wszystkie te elementy słodu, które nie uległy rozpuszczeniu, a więc przede wszystkim kiełki oraz łuski. Sprzedażą powstałego w ten sposób osadu zajmują się firmy takie jak np. dystrybutor młóta DOMINO z Żywca.
Dodatkowo wysłodziny browarniane mogą zostać przetworzone, co pozwala uzyskać różne produkty o innych właściwościach. Świeże młóto określane jest młótem mokrym, ponieważ zawiera blisko 75% wody. W takiej postaci musi być szybko wykorzystane, gdyż może ulec zepsuciu zaledwie w kilka dni. Natomiast, aby móc przechowywać wysłodziny dłużej są one poddawane procesowi suszenia lub kiszenia. W ten sposób zachowują swoje właściwości, a ich przydatność wynosi nawet kilka miesięcy.