Jak ugotować kalafior, żeby był chrupki? Kalafior w 3 odsłonach

Jak ugotować kalafior, żeby był chrupki? Kalafior w 3 odsłonach

Kto powiedział, że gotowanie kalafiora jest skomplikowane i czasochłonne? Jeśli wydaje ci się, że to trudna sztuka, przychodzimy z pomocą. Oto prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet kuchenny laik. Masz złe doświadczenia i zwykle kalafior wychodził ci rozgotowany i mdły? Z naszym przepisem warzywo będzie chrupkie i wyraziste w smaku! Kalafior to cenne źródło wielu witamin, więc koniecznie spróbuj je na obiad. Poznaj kalafior w trzech odsłonach – klasycznej, w postaci kotletów oraz kremowej zupy.

Jak i ile gotować kalafior? Kalafior w klasycznej wersji

Przygotuj głęboki garnek oraz pokrywkę… i do dzieła!

  1. Usuń liście kalafiora oraz twardą łodygę.
  2. Przemyj warzywo pod zimną wodą.
  3. Podziel kalafior na różyczki (ten sposób polecamy) lub pozostaw w całości.
  4. Wstaw do garnka i zalej – całość musi znaleźć się pod wodą.

Teraz kluczowa sprawa: Jak długo gotować kalafior?

  • Różyczki gotuj 7-10 minut – sprawdzaj widelcem, czy są al dente.
  • Warzywo w całości gotuj 15-18 minut – również kontroluj stopień ugotowania.

I gotowe! Koniecznie wypróbuj poniższe wskazówki:

  • Chcesz zachować biel kalafiora? Dodaj do wody mleko.
  • Chcesz nadać daniu świeżej nuty? Dodaj sok z cytryny.
  • Chcesz osłodzić smak warzywa? Dodaj odrobinę cukru.

Taką klasyczną wersję gotowanego kalafiora podawaj ze smażoną na maśle bułką tartą lub – w mniej oczywistej wersji – z pokruszonym serem pleśniowym albo dodatkiem jogurtu i czosnku. Koniecznie serwuj danie na ładnym talerzu.

Ile gotować kalafior na parze?

Podziel kalafior na różyczki i gotuj około 25-30 minut.

Kalafior to bomba witaminowa. Jest źródłem witamin: A, C, E i K, a także wapnia, magnezu, potasu oraz kwasu foliowego. By zachować wszystkie cenne składniki, wybierz gotowanie kalafiora na parze. Warzywo będzie chrupiące i zachowa swoje właściwości.

Kotlety z kalafiora – zamiast tradycyjnego schabowego

Zastanawiasz się, co zrobić z kalafiora, żeby obiad nie był oklepany? Zaskocz domowników i wypróbuj kotlety w wersji wegetariańskiej. Takie kotleciki to świetny zamiennik mięsa. Możesz podawać je solo lub z surówką i ziemniakami.

Przepis na kotleciki z kalafiora

  • 1 duży kalafior
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • garść pestek słonecznika
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Co musisz zrobić krok po kroku?

  1. Ugotuj kalafior według przepisu powyżej.
  2. Rozgnieć ugotowany kalafior, np. praską do ziemniaków – zrób to delikatnie, by konsystencja nie była zbyt rzadka.
  3. W misce połącz warzywo z jajkiem, sosem sojowym, posiekaną pietruszką, przeciśniętym czosnkiem, pestkami oraz bułką tartą – dodaj tyle bułki, by masa była odpowiednio gęsta.
  4. Formuj kotlety i obtocz w bułce.
  5. Smaż na rozgrzanym tłuszczu 5 minut.

Kotlety sprawdzą się nie tylko na obiad, ale także jako przekąska. Świetnie smakują również na drugi dzień, jednak spiesz się, bo szybko znikają z talerza.

kotleciki z kalafiora

Krem z kalafiora – gęsty i aromatyczny

Kolejny pomysł to sycąca zupa krem z kalafiora. Jest równie prosta w przygotowaniu, co smaczna. Koniecznie wypróbuj ją na najbliższy obiad. Przygotuj duży garnek i pokrywkę.

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 szklanki bulionu
  • kilka łyżek śmietany
  • masło klarowane
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir

Co musisz zrobić krok po kroku?

  1. Wyczyść kalafiora z liści i umyj, podziel na różyczki.
  2. Cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę i podsmaż z czosnkiem na maśle w garnku.
  3. Dodaj kalafior oraz przyprawy i podsmażaj kilka minut.
  4. Zalej bulionem i gotuj 15 minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Dodaj śmietanę i zblenduj całość.

Przed podaniem podgrzej zupę i podawaj z grzankami. Smacznego!

zupa krem z kalafiora

Opracowanie:
Marta
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży