Jak ugotować kalafior, żeby był chrupki? Kalafior w 3 odsłonach
Kto powiedział, że gotowanie kalafiora jest skomplikowane i czasochłonne? Jeśli wydaje ci się, że to trudna sztuka, przychodzimy z pomocą. Oto prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet kuchenny laik. Masz złe doświadczenia i zwykle kalafior wychodził ci rozgotowany i mdły? Z naszym przepisem warzywo będzie chrupkie i wyraziste w smaku! Kalafior to cenne źródło wielu witamin, więc koniecznie spróbuj je na obiad. Poznaj kalafior w trzech odsłonach – klasycznej, w postaci kotletów oraz kremowej zupy.
Jak i ile gotować kalafior? Kalafior w klasycznej wersji
Przygotuj głęboki garnek oraz pokrywkę… i do dzieła!
- Usuń liście kalafiora oraz twardą łodygę.
- Przemyj warzywo pod zimną wodą.
- Podziel kalafior na różyczki (ten sposób polecamy) lub pozostaw w całości.
- Wstaw do garnka i zalej – całość musi znaleźć się pod wodą.
Teraz kluczowa sprawa: Jak długo gotować kalafior?
- Różyczki gotuj 7-10 minut – sprawdzaj widelcem, czy są al dente.
- Warzywo w całości gotuj 15-18 minut – również kontroluj stopień ugotowania.
I gotowe! Koniecznie wypróbuj poniższe wskazówki:
- Chcesz zachować biel kalafiora? Dodaj do wody mleko.
- Chcesz nadać daniu świeżej nuty? Dodaj sok z cytryny.
- Chcesz osłodzić smak warzywa? Dodaj odrobinę cukru.
Taką klasyczną wersję gotowanego kalafiora podawaj ze smażoną na maśle bułką tartą lub – w mniej oczywistej wersji – z pokruszonym serem pleśniowym albo dodatkiem jogurtu i czosnku. Koniecznie serwuj danie na ładnym talerzu.
Ile gotować kalafior na parze?
Podziel kalafior na różyczki i gotuj około 25-30 minut.
Kalafior to bomba witaminowa. Jest źródłem witamin: A, C, E i K, a także wapnia, magnezu, potasu oraz kwasu foliowego. By zachować wszystkie cenne składniki, wybierz gotowanie kalafiora na parze. Warzywo będzie chrupiące i zachowa swoje właściwości.
Kotlety z kalafiora – zamiast tradycyjnego schabowego
Zastanawiasz się, co zrobić z kalafiora, żeby obiad nie był oklepany? Zaskocz domowników i wypróbuj kotlety w wersji wegetariańskiej. Takie kotleciki to świetny zamiennik mięsa. Możesz podawać je solo lub z surówką i ziemniakami.
Przepis na kotleciki z kalafiora
- 1 duży kalafior
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- garść pestek słonecznika
- bułka tarta
- olej do smażenia
Co musisz zrobić krok po kroku?
- Ugotuj kalafior według przepisu powyżej.
- Rozgnieć ugotowany kalafior, np. praską do ziemniaków – zrób to delikatnie, by konsystencja nie była zbyt rzadka.
- W misce połącz warzywo z jajkiem, sosem sojowym, posiekaną pietruszką, przeciśniętym czosnkiem, pestkami oraz bułką tartą – dodaj tyle bułki, by masa była odpowiednio gęsta.
- Formuj kotlety i obtocz w bułce.
- Smaż na rozgrzanym tłuszczu 5 minut.
Kotlety sprawdzą się nie tylko na obiad, ale także jako przekąska. Świetnie smakują również na drugi dzień, jednak spiesz się, bo szybko znikają z talerza.
Krem z kalafiora – gęsty i aromatyczny
Kolejny pomysł to sycąca zupa krem z kalafiora. Jest równie prosta w przygotowaniu, co smaczna. Koniecznie wypróbuj ją na najbliższy obiad. Przygotuj duży garnek i pokrywkę.
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 szklanki bulionu
- kilka łyżek śmietany
- masło klarowane
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir
Co musisz zrobić krok po kroku?
- Wyczyść kalafiora z liści i umyj, podziel na różyczki.
- Cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę i podsmaż z czosnkiem na maśle w garnku.
- Dodaj kalafior oraz przyprawy i podsmażaj kilka minut.
- Zalej bulionem i gotuj 15 minut, aż warzywa zmiękną.
- Dodaj śmietanę i zblenduj całość.
Przed podaniem podgrzej zupę i podawaj z grzankami. Smacznego!